Opinii

Atât de simplu!

Alexandru PRIPON

Numele și prenumele, al nostru și al părinților, data și locul nașterii, seria și numărul cărții de identitate, CNP-ul, adresa, codul poștal, numărul de telefon (fix și mobil)… Cât de multe cereri conținând aceste date, alăturate altora și altora, am redactat, cu toții, de-a lungul timpului? Câte kilograme de hârtie am atașat acestor cereri, ca acte doveditoare, în dosare – cu șină, firește? Unde au ajuns, mă întreb, toate, după atâția ani? Probabil unele au fost distruse, altele au fost ascunse în arhive, de unde nu vor mai vedea cândva lumina soarelui. Și nimeni nu va ști vreodată, cred, că, prin anii ’90, grăbit să obțin o hârtie, necesară eliberării (desigur) altei hârtii, am scris un CNP fantezist pe o foaie prost îndoită, am mai strecurat câteva alte date, neintenționat eronate, iar dovada a rămas în dosarul care îmi purta numele scris cu marker negru, gros, o vreme îndelungată, lucru care mă determina, uneori, să îmi fie teamă de cine știe ce grozave consecințe.

Atunci când s-a vorbit prima dată serios despre digitalizarea arhivelor, am privit acest proiect ca pe o pagină din cărțile SF, iar atunci când s-a adus în discuție digitalizarea administrației publice, am încercat să îmi imaginez o lume fără cereri încropite cu pixul pe hârtie, fără dosare și nenumărate copii conform cu originalul. Dar, sincer nu am putut. Este imposibil să concep obținerea unei aprobări, spre exemplu, fără șederea la coadă, apoi examenul acela stânjenitor în fața unui funcționar un pic irascibil. Fără acea birocrație care ar transforma orice povestitor într-un mărunt – dar vehement – Kafka.

Apoi m-a copleșit o teamă, vrednică de scenariile pre și post-apocaliptice: dacă până acum exista acea imagine dureroasă a omului redus la CNP și alte câteva date personale (care fac astăzi subiectul GDPR), cum va fi atunci când orice persoană va avea un nume de utilizator și o parolă, ca singure modalități de identificare în fața autorităților locale și nu doar? Cum ne vom descurca (noi ca noi, dar mă gândesc la bunici) cu scanarea documentelor și încărcarea lor, în secțiunea potrivită, pe o pagină web impersonală, care nici măcar nu se răstește la tine când greșești? Cum va fi să îți decizi pașii prin lume ajutat de tastatură și mouse? Nu, așa ceva s-ar situa dincolo de orice fantezie inofensivă.

Pe lângă aceasta, s-a vorbit atât de des despre hackeri, acei vrăjitori care pot înfrânge protecția sistemelor informatice, încât parcă deja vedeam un băiat cu ochelari groși râzând până la lacrimi de CNP-ul pe care l-am scris aiurea într-o cerere, cândva. Sau de vreo solicitare încărcată în secțiunea greșită a site-ului și nebăgată în seamă de mașinăria digitală. Ori de strădania mea de a înlocui parola pe care el deja o știe pe dinafară (din numele primului hamster pe care l-a avut un amic, în ziua de naștere aproximativă a pisicii vecinilor), fără succes, dar repetată până la blocarea contului pe termen nedeterminat și, implicit, până la excluderea mea din lumea civilizată…

Când îmi făceam griji, privind deja cu ochii minții supraîncălzite zorii unei lumi din franciza „Terminator”, unde computerele devin stăpâne pe destinul omenirii, am descoperit care este modalitatea de a beneficia de serviciile digitale ale unei instituții (nu îmi amintesc, pe moment, care): depui o cerere la ghișeu, însoțită de documentele justificative (știți dumneavoastră, cele care demonstrează că tu, cel care ai scris solicitarea, ești chiar tu), apoi aștepți cuminte acasă până ești chemat la aceeași instituție (alt ghișeu, însă), pentru a primi o hârtie cu aprobarea, însoțită de un nume de utilizator și o parolă. Și am răsuflat ușurat. Cât timp digitalizarea este doar o formă ușor mai rafinată a birocrației pe care o cunoaștem și (exagerând, acum) o iubim, lumea nu va fi invadată de biți, pixeli și procesoare potențial belicoase, ci toate vor rămâne aproape la fel, adăpostite sub vrafuri de hârtii conținând numele și prenumele – al nostru și al părinților – data și locul nașterii, seria și numărul cărții de identitate, CNP-ul, adresa, codul poștal, numărul de telefon – fix și mobil etc. Atât de simplu!

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker