Politic

Ce spun Ciucă și Ciolacu despre interzicerea TikTok în instituțiile publice

Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu au comentat cu privire la o posibilă interzicere a rețelei TikTok pentru instituțiile publice din România, după ce Comisia Europeană, autoritățile din SUA dar și alte țări europene au făcut acest lucru. În România în schimb, Senatul și-a deschis recent un cont.

Nicolae Ciucă s-a arătat rezervat cu privire la acest subiect și a subliniat că o astfel de decizie trebuie să se ia după o analiză a specialiștilor, în ciuda vocilor de la Bruxelles, dar și din SUA: „O astfel de decizie trebuie să se bazeze pe datele furnizate de către specialişti şi analiza de reţea, precum şi consecinţele unei astfel de decizii trebuie analizate foarte bine şi, în momentul în care ne-am clarificat, nu văd niciun fel de problemă să ne aliniem la comportamentul Comisiei Europene şi celorlalte ţări (…) Într-adevăr, prin acest canal sunt livrate o serie întreagă de elemente, de mesaje care nu întotdeauna au conţinutul pe care ni-l dorim. Ba mai mult decât atât, s-a ajuns acolo încât astfel de canale sunt folosite inclusiv pentru dezinformare şi propagandă, ceea ce trebuie să constituie, într-adevăr, un subiect serios de analiză”, a transmis Ciucă.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu a notat că este nevoie de o discuție serioasă pe acest subiect și a atras atenția că, spre deosebire de Facebook, pe TikTok „nu există niciun fel de regulă”: „Nu numai la nivelul UE. Am înţeles că domnul Burduja de la Digitalizare a lămurit anumite aspecte. Cred că aici are două laturi – una cea oficială, nu am auzit, dar cred că numai Senatul României are TikTok în România. În rest nu am auzit altă instituţie să aibă TikTok. Cred că totuşi ne gândim foarte mult şi ca părinţi şi cât de mult sunt afectaţi copiii de acest fenomen. Sunt ferm convins că, în perioada următoare, o să avem o discuţie serioasă şi vom avea aceeaşi abordare ca întreaga Uniune Europeană. Nu e nicio regulă. La Facebook ştiţi foarte bine că există reguli foarte clare – se poate anunţa, se pot suspenda. Pe TikTok nu există niciun fel de regulă”, a explicat Marcel Ciolacu.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit, miercuri, că evaluează în aceste zile cu toate instituţiile implicate o eventuală interzicere a TikTok pentru instituţiile publice din România.

Articole similare