Educație

10 elevi de la Economic au mers în Grecia să facă schimb de „obiceiuri verzi”

Elevii greci, așteptați în aprilie la Buzău

10 elevi din clasele a IX-a, a-Xa și aX-a, însoțiți de cadrele didactice Cornelia Șerban, Camelia Pavel și Diana Stancu, au participat în Kalamata, Grecia, la activitățile propuse de școala parteneră, 3o Gymnasio Kalamatas, Messinia. „Elevii noștri au fost găzduiți de familiile din Grecia și au fost  impresionați de ospitalitatea grecilor. Programul a fost variat,  și a îmbinat cu succes formalul, nonformalul și informalul,  pentru atingerea obiectivelor. Scopul principal a vizat conștientizarea tinerilor că mediul înconjurător merită atenția noastră sporită. Elevii au făcut schimb de ”obiceiuri verzi” și luând contact cu afaceri locale ce au implementat deja acțiuni pozitive în acest sens în binecunoscuta și frumoasa zonă a Greciei”, spune prof. Diana-Mihaela Stancu.

Acestei activități îi va urma o alta în luna aprilie. De această dată este rândul Colegiului Economic să fie gazdă. „Ne pregătim cu nerăbdare pentru a primi grupul din Grecia, în perioada 2-8 aprilie, la Buzău. Elevii, de acum prieteni, vor putea petrece din nou momente frumoase în familie și vor putea continua învățarea despre ”obiceiurile verzi” în cadrul unui program la fel de interesant pe care profesorii de la Colegiul Economic Buzău îl vor concepe cu drag și cu simț de răspundere, ca de fiecare dată”, afirmă cadrul didactic ale Colegiului din Buzău.

 O săptămână cu activități inedite

În ceea ce privește activitățile desfășurate în Grecia, se poate spune că au lăsat impresii de neuitat în rândul elevilor buzoieni.

În prima zi a mobilității cadrele didactice și elevii  din Buzău au fost primiți cu multă căldură de directorii și profesorii implicați în proiect, respectiv  de către Tsimpidis Christos și Urania Sklika, acesta din urmă având și calitatea de coordonator principal al proiectului. Elevii din Grecia și din România au pregătit materiale foto, video și informații valoroase despre ambele școli partenere (prezentarea unității, a orașului și o listă cu obiceiurile verzi); ei au compus „imnul” proiectului Our Green Habits în greacă, română și engleză, folosind linia melodică a filmului „Les Miserables”, și l-au cântat împreună coordonați de Maria Parara, o profesoară de muzică foarte implicată în acest proiect și îndrăgită de copii.

În activități au fost implicați și elevi din clasele incluzive, care au făcut față cu brio activităților și interacțiunii cu invitații. Elevii au plantat un măslin în curtea scolii în semne de prietenie și colaborare pe termen lung, iar la finalul zilei am făcut cunoștință cu centrul vechi al orașului în 5 echipe mixte de mai multe culori.

În ziua a doua elevii au avut parte de o altă activitate inedită propusă de profesorii din Grecia. Este vorba despre participarea la un joc denumit sugestiv  „climate fresk”, prin intermediul căruia au făcut corelații între obiceiuri și cauzele problemelor cu care ne confruntăm în ce privește mediul și cum le putem remedia pe termen scurt, mediu și lung. Aceasta a fost și ziua în care elevii au asistat la orele de informatică/robotică, franceză și germană, aflând detalii dspre sistemul de învățare din Grecia.

În a doua parte a zilei ei au făcut și o vizită la Primăria orașului Kalamata, unde oficialitățile au arătat deschidere și apreciere pentru faptul că tinerii sunt interesați de aspectele de mediu și topicul proiectului, care este unul de actualitate fără îndoială.

În ziua a treia s-au desfășurat ateliere în școală și în afara ei, coordonate de un reprezentant al Asociației locale de mediu. Acestea au constat în realizarea de  comparații între țări cu privire la utilizarea energiei electrice, colectarea selectivă a deșeurilor, rezolvare taskuri in echipa în incinta scolii partenere și în curtea acesteia.

Vizita la Sparti, în apropierea orașului, a presupus mai multe activități în aer liber. Una dintre ele a constat în determinarea ph-ului apei dintr-un râu, o adevărată lecție transdisciplinară de chimie și fizică, foarte interesantă pentru elevi. A fost o zi plină cu activități practiceelevii  fiind activi și implicați pe tot ceea ce s-a realizat.

În cea de-a patra zi, elevii din Buzău au fost invitați să facă o vizită în Argos, cel mai vechi oraș locuit continuu din Europa, situat la 86 km de Kalamata; și excursia aceasta a fost o adevărată încântare pentru copii.

KEPEA ΝΕΑS KIOU, Center of environmental education a organizat o întâlnire relevantă pentru scopul proiectului;  aici s-au derulat discuții despre reciclare, au fost realizate ateliere artistice de promovare a avantajelor reciclării in Nea Kios și, nu în ultimul rând, a fost realizată o vizită la o fabrică de reciclare a componentelor de mașini ieșite din uz, unde elevii au fost impresionați de o serie de proceduri de care doar auziseră.

„Ziua ne-a pus în lumină faptul că orice schimbare incepe cu fiecare dintre noi, având totodată și companii private care la alegerea obiectului de activitate au un criteriu principal – protectia mediului în care trăim”, spune cadrul didactic buzoian.

Vizita de la poalele munților Taygetos, la peste 100 km de Kalamata, realizată în ultima zi a mobilității, a fost una mult așteptată de toți elevii și profesorii implicați.

„Am descoperit împreună istoria unei afaceri de familie cu tradiție în fabricarea sucului bio, care avea în proprietate o impresionantă fermă de portocali, o livadă de măslini (câteva exemplare având peste 300 de ani vechime), precum și un perimetru cu panouri fotovoltaice pentru a susține necesitățile de energie electrică ale fermei.

Certificarea de calitate pentru sucul de portocale și pentru gemuri se realizează periodic, iar verificarea conformității Carbon Footprint cu standardele de referință este făcută de firme din Elveția, unde sunt și plasate produsele ulterior”, povestește profesoara Diana-Mihaela Stancu.

Nu putea lipsi din program  întâlnirea cu administratorii unei fabrici de ulei obținut prin presarea măslinelor. Elevii buzoieni au avut parte de o astfel de experiență.  Ei au avut posibilitatea să urmprească pas cu pas întregul proces prin care trec binecunoscutele măsline din Kalamata pe care tocmai le fotografiaseră la fermă.

„La farewell party, timpul de calitate a fost presărat și cu o activitate inedită, un moment de ”story telling” performat de o invitată foarte talentată, de altfel fostă elevă a școlii, care ne-a încântat cu niște povești din mitologia greacă ce au captat atenția tuturor.Emoțiile au fost mai multe acum la final de săptămână; s-au împărtășit opinii, s-au oferit diplome tuturor participanților și s-au încercat sentimente de regret că totul a trecut așa de repede”, mărturisește profesoara Colegiului Economic.

Cadrul didactic afirmă că această mobilitate i-a ajutat pe elevii colegiului buzoian  să înțeleagă faptul că există multe similitudini între Grecia și România,  precum ospitalitatea, seriozitatea și plăcerea de a lucra cu elevii, care sunt elemente prioritare pentru ambele țări.

Această mobilitate face parte încă o mobilitate planificată în primul an de acreditare Erasmus, în baza contractului cu numărul 2022-1-RO01-KA121-SCH-000057599, în cadrul proiectului ”Our Green Habits”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker