Actualitate

Asociația râmniceană de tineret „ONIX” are opt parteneri europeni

În perioada 26 octombrie – 6 noiembrie, Asociația de Tineret „ONIX” a coordonat o activitate de construire de parteneriate Europene, „ONIX EUROPE NETWORK PBA”, în cadrul primei sesiuni de lucru din Acreditarea obținută prin programul Erasmus Plus în domeniul tineretului. La activitate au participat 30 de lucrători de tineret din România, Malta, Portugalia, Italia, Grecia, Macedonia de Nord, Turcia, Republica Moldova și Armenia. Aceștia, timp de zece zile, au construit noi idei de proiecte, au dezbătut tematici de interes național și european în domeniul tineretului, au derulat sesiuni de lucru interculturale, au participat la conferințe cu tineri, voluntari și decidenți din Râmnicu Sărat, au vizitat Parlamentul României. Ei au utilizat în procesul de lucru metode și instrumente de educație non-formală, precum: „cafenea publică”, „debate”, „open space”, „work-shop”, „Photovoice”, „seminar”, „conferință”, „teambuilding” ș.a.

Printre cele mai interesante subiecte și activități dezbătute au fost „Photovoice”, unde a fost ilustrat în câte 30 imagini lucrul local cu tinerii în  nouă state. Imaginile au fost folosite pentru organizarea unei  expoziții. De asemenea, a suscitat interes „Open space”, unde s-a încercat să se răspundă la  întrebări precum „Ce așteptăm de la un european, ce oferim și ce căutăm? Care sunt grupurile țintă ale organizațiilor implicate, care le sunt nevoile și care este impactul local al organizațiilor partenere? Ce activități, oportunități, programe derulează partenerii? Cum implicăm tinerii cu oportunități reduse și în ce constă procesul de integrare?”.

Au existat și dezbateri în cadrul „Debate”. Temele dezbaterilor au fost pe următoarele moțiuni: „Tinerii ar trebui să desfășoare minim 3 ore de activități extra-școlare în fiecare săptămână!” și „În vederea reducerii poluării, mașinile ar trebui să nu circule timp de 7 zile pe săptămână!”

Au existat și prezentări legate de competențele Youthpass generate tinerilor, diferențele dintre educația formală, non-formală și informală, impactul celor trei forme și modalități de implementare, ciclul de viață al unui proiect, formularea obiectivelor SMART, importanța facilitării grafice în procesul de lucru și evaluare a rezultatelor ș.a. Apoi, în cadrul unui work-hsop tinerii au reușit să scrie patru proiecte de parteneriat în cadrul programului Erasmus Plus. La „Cafenea publică”, tinerii au pus pe tapet nevoile lor și situația locală în fiecare comunitate în următoarele domenii: „Educație”, „Dezvoltare personală și profesională, participare publică, social și incluziune socială”.

Bineînțeles că tinerii au dat dovadă de multă creativitate și au realizat un „Bazar de metode alternative”. În cadrul acestuia  au fost generate trei noi metode de învățare: „Strategii de dezvoltare durabilă în lucrul cu tinerii”,„Scriere creativă și identificarea a minim 35 de alte metode de lucru utilizabile în lucrul cu tinerii”.

Fiind vorba despre tineri din mai multe țări europene nu au lipsit nici serile interculturale. De fapt, au fost mai multe elemente ce țin de cultură: „Seri interculturale, tradiționale”, „treasure hunt cultural la Siriu și Brașov”, o vizită la Parlamentul României și la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București. Următoarea întâlnire a rețelei va avea loc, cel mai probabil în luna martie 2023, tot în Râmnicu Sărat. Atunci sunt așteptați la Râmnic tineri parteneri  ai organizației neguvernamentale din Europa pentru a lua parte  la un curs de formare pe teme de management al proiectelor de parteneriat. Este vorba despre alți 30 de delegați de tineret din minim zece state.

La finalul procesului de lucru, fiecare participant a primit un Certificat Youthpass, cuprinzând toate competențele dobândite pe perioada proiectului.

Articole similare