Cultură

Adrian Cioroianu va scrie o filă din istoria Bibliotecii Județene

Astăzi, 8 noiembrie, începând cu ora 12.30, Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” celebrează 130 de ani de existență a bibliotecii publice la Buzău făcând apel la istorie. Este vorba despre frumoasa poveste despre biruința unei instituții de cultură și rezistența sa în timp, pe care o va creiona împreună cu nimeni altcineva decât cu directorul Bibliotecii Naționale a României, prof. univ. Adrian Cioroianu, istoric, fost ambasador al României la UNESCO, ex-ministru de Externe, decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti – instituţie în care lucrează de două decenii -, scriitor și publicist apreciat, care și-a propus și a și reușit în mare măsură să demonstreze atât prin celebra, de acum, rubrică de la TVR, „5 minute de istorie”, în calitate de profesor universitar, dar mai ales prin cărțile sale, că „istoria este cea mai frumoasă poveste”, pentru că este, mai presus de toate, o poveste apropiată de adevăr despre ceea ce a fost altădată.

Cioroianu este autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi al unui roman. Sunt cunoscute cărțile sale „Adulter cu smochine şi pescăruşi”, „Epoca de aur a incertitudinii. America şi China, ideile şi Primăvara arabă, Clio, Clausewitz şi Lady Gaga la începutul secolului XXI”, „Visul lui Machiavelli. 150 de poveşti despre lucruri pentru care aţi putea renunţa la Paradis”, „Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială” (vol. 1), „Istorie, eroi, cultură politică”, „Sic transit gloria. Jurnal subiectiv al unui cincinal în patru ani şi jumătate”, „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc”, „Focul ascuns în piatră. Despre istorie, memorie şi alte vanităţi contemporane”, „Scrum de secol. O sută una de poveşti suprapuse” etc.

De altfel, Adrian Cioroianu a răspuns invitației directorului Bibliotecii Județene, Sorin Burlacu, de a susține o conferință în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 130 de ani de bibliotecă publică la Buzău, eveniment în cadrul căruia istoricul își va lansa cartea „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută în acest an la Curtea Veche Publishing, și va oferi autografe celor prezenți. Volumul are subtitlul „Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan’15 și COVID-19” și este o cronică captivantă a realităților politice, culturale, sociale franceze, dar și un raport sui-generis asupra activității sale la UNESCO, în perioada 2015-2020.

„Dincolo de activitatea instituțională, timp de cinci ani Adrian Cioroianu a fost un observator fidel al realităților franceze, iar cartea pe care a scris-o este un veritabil caleidoscop care ne oferă imagini fidele despre tot ceea ce au însemnat cei cinci ani petrecuți de autor pe malul Senei. Nimic nu rămâne în afara ariei de interes a autorului: Parisul cu monumentele, străzile, oamenii lui, prieteniile pe care le-a legat, tabloul politic al Hexagonului, mișcările de protest ale Vestelor Galbene, agricultura, vinurile, parfumurile, rafinamentul tipic franțuzesc, negustorii de antichități, oamenii străzii, omul Mitterand, Notre-Dame în flăcări etc”, informează reprezentanții Bibliotecii Județene.

Profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, instituţie în care lucrează de peste două decenii, Adrian Cioroianu este în prezent managerul Bibliotecii Naționale a României și membru al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România. Autor a numeroase volume și eseuri pe teme de istorie, geopolitică, dar și al scenariului pentru filmul documentar „Un secol pentru România”, istoricul este cunoscut, așa cum menționam mai sus, și ca realizator al rubricii sale de la TVR, „5 minute de istorie”, o inedită lecție care demonstrează că „istoria este cea mai frumoasă poveste”.

De menționat că invitații principali ai acestei manifestări sunt bibliotecari din bibliotecile publice din județul Buzău.

Cine a fost fondatorul bibliotecii publice de la Buzău

Basil Iorgulescu

Bazele primei biblioteci publice la Buzău au fost puse de Basil Iorgulescu (1847–1904), o personalitate deosebită, cu preocupări în multe domenii, de la literatură la istorie, de la sociologie la educaţie, care a și constituit în oraş prima colecţie muzeală. El era născut la Câmpulung Muscel, dar s-a stabilit în Buzău datorită profesiei, fiind numit profesor de geografie la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu”, actualul Colegiu Naţional „B. P. Hasdeu” și, ulterior, a devenit directorul gimnaziului. A realizat importante studii de geografie a judeţului, şi a contribuit decisiv la viaţa cultural-ştiinţifică a urbei.

După absolvirea școlii din Câmpulung-Muscel, a urmat un an la „Școala de Medicină Carol Davilla” din București, după care a studiat la Seminarul Central din Dealul Mitropoliei. După absolvire, în anul 1869, a câștigat concursul pentru ocuparea unei catedre în învățământ și a fost numit profesor la Buzău.

Având o cultură multilaterală, umanistă și științifică și fiind un bun cunoscător al limbilor clasice, a predat mulți ani latina și filologia comparată, franceza, religia și științele naturii.

În paralel cu activitatea pedagogică, a avut și preocupări extrașcolare, realizând studii de cercetare a ținuturilor buzoiene. Rezultatele cercetărilor sale au stat la baza primului manual de „Geografia județului Buzău”, publicat în 1878.

În 1891, Bogdan Petriceicu Hasdeu l-a propus pentru a fi primit în Academia Română, dar i-a lipsit un singur vot pentru a deveni membru.

Un comentariu

  1. Oare dl Cioroianu a aflat ca Biblioteca Judeteana, cu o istorie de 130 de ani in spate, va ramane cu sediul intr-un… Mall? Si ce parere are, daca a aflat? Ca sediul vechi al bibliotecii, monument istoric, aflat in renovare, va deveni… crama sa ceva asemanator! Atat se poate la Buzau…. !

Articole similare