Actualitate

Artistul plastic Alina Raluca Trufin: „Sunt membru al unei comunități care respectă natura”

Artistul plastic Raluca Trufin, fashion designer și profesor la Liceul de Arte Buzău, pasionat de munte, mai are o preocupare care a devenit de scurt timp realitate. Este vorba despre „Cătinel”, o organizație neguvernamentală pe care o construiește împreună cu alte câteva membre fondatoare. Una dintre ele este Carmen Neagu, pe care OPINIA a prezentat-o recent în cadrul unui proiect care a atras atenția buzoienilor, „Conversații psihologice la muzeu”.

„Cătinel”, spune Alina Raluca Trufin într-un interviu acordat Fundației Comunitare care desfășoară campania „Femei cu care ne mândrim în Buzău”, „este comunitatea pe care îmi doresc să o construiesc, cătinel. Este un ONG buzoian la început de drum, un vis comun al celor cinci membre fondatoare printre care mă număr și eu. Împreună vrem să creăm o comunitate care susține bucuria vieții trăită în tihnă, armonie, conștient, cu iubire față de semeni și recunoștință. A apărut din nevoia proprie de păstrare a echilibrului într-o societate a consumerismului, a trăitului pe repede înainte. <Cătinel> este o ancoră într-o mare agitată de oameni, pentru oameni”.

Cadrul didactic povestește însă și despre celelalte comunități care construiesc ceea ce se cheamă comunitatea buzoiană și în care se simte inclusă: „Sunt membru al unei comunități care respectă natura. Ea m-a învățat să iubesc verdele pădurii și să mă las cucerită de măreția culmilor în liniște. Sunt membru al unei comunități care promovează sportul. În această comunitate am învățat că limitele sunt doar psihologice. Sunt membru al unei comunități artistice și e o bucurie pentru spirit fiecare experiență. Comunitatea în primul rând ne inspiră, ne ajută să creștem și ne susține. Într-o comunitate oamenii sunt piesele de puzzle ale unui crez comun”.

Alina Raluca Trufin și-a început activitatea ca designer vestimentar, pentru ca apoi să aducă în viața sa experiențele la catedră și odată cu aceasta și schimbarea mediului în care lucra. În prezent se poate defini în mai multe feluri prin prisma preocupărilor sale profesionale și nu numai. „Sunt artist vizual/designer vestimentar, sunt profesor, sunt membru fondator ONG, sunt înconjurată de oameni care mă inspiră și de la care zilnic învăț despre viață. Fac ceea ce am visat să fac? Cred că fac mai mult decât am îndrăznit să visez și sunt recunoscătoare pentru fiecare zi care vine, pe care o iau ca pe un dar”, este modul în care se prezintă în fața comunității Raluca Trufin, cu credința că „fiecare experiență ne influențează personalitatea și ne modelează caracterul. Arta nu-mi asigură doar o meserie, ci un mod de a vedea și înțelege lucrurile din jur, mă definește. Mă simt privilegiată că am fost îndrumată spre o educație artistică care mi-a asigurat un limbaj fascinant de comunicare și exprimare fără bariere lingvistice”.

Articole similare