Cultură

Artefacte vechi de 8.000 de ani în colecția de Arheologie a Muzeului Județean

Muzeul Județean Bu­zău este principala instituție muzeală din județul Buzău, având o structură împărțită în trei trei departamente (Arheologie, Istorie-Memorialistică, Artă plastică) și patru colecții externe, una situată tot în Buzău și altele situate în satele Colți, Măgura și Pârs­cov.

Reprezentanții instituției anunță publicul că are ocazia să admire, la sediul de pe Bulevardul Bălcescu, în cadrul colecției de Arheologie, artefacte vechi de 8.000 de ani. Această colecție este dedicată perioadei neo-eneolitice. Alături de ceramică, uneltele și armele descoperite în cursul săpăturilor arheologice sunt ilustrative pentru modul de viață al omului neolitic. Printre acestea se numără piesele de silex, os, piatră sau cupru. Din lut ars, în afara diverselor tipuri de recipiente, se realizau ustensile, precum lingurile și polonicele, greutăți pentru războiul de țesut, obiecte de podoabă, pintadere, statuete.

„Judecând după nu­mărul mare al descoperi­rilor, statuetele feminine trebuie să fi avut o semnificație și o importanță aparte în viața comunităților din perioada neo-eneolitică. Cel mai adesea, aceste reprezentări sunt interpretate ca fiind conexe domeniului spiritual/religios. De asemenea, în aproape toate așezările neo-eneolitice cercetate în zona noastră s-au des­coperit fie dovezi directe ale cultivării plantelor (semințe carbonizate), fie indicii indirecte legate de această ocupație (săpăligi de corn, lame și așchii de silex utilizate ca inserții de seceră, râșnițe de piatră). 

Vă așteptăm la muzeu să descoperiți Neo-eneoliticul, această etapă fascinantă din trecutul ­uma­nității”, precizează repre­zentanții Muzeului Jude­țean Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker