joi, 04 martie 2021

Arest la domiciliu și plimbare zilnică pentru afaceristul care administra banii negri în brutăria de pe Bălcescu

Decizie ciudată a ­completului Tribunalului Buzău, care judecă dosarul afaceristului turc care administra banii negri din brutăria de pe Bălcescu. Pe 8 ianuarie, completul de judecată a decis să permită inculpatului Alakaș Bahattin părăsirea imobilului din municipiul Buzău unde locuiește, zilnic, între orele 12.00 și 15.00, în vederea deplasării pe raza municipiului Buzău, pentru plimbare și cumpărarea celor necesare întreținerii.

După cinci luni de arest preventiv, afaceristul turc Alakaș Bahattin, care se refugiase în Georgia după ce autoritățile judiciare din România au început cercetările în dosarul afacerilor ilegale din jurul brutăriei de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, a fost plasat în arest la domiciliu.

În soluția instanței de înlocuire a măsurii preventive este reliefat și rolul acestuia în cadrul grupării. Alkaș era considerat ca fiind cel care superviza operațiunile de procesare a grâului achiziționat fără documente legale și transfera sumele astfel dobândite către ceilalți membri ai grupului infracțional.

„Se impută inculpatului că, în perioada ianuarie – octombrie 2013, în calitate de administrator legal al SC ZENI PAN SRL Urziceni a sprijinit grupul infracțional organizat constituit din inculpații MERKIT ALI ERDEM, MERKIT ALI EKREM, MERKIT ALI EKBER, MERKIT A.E. YILDIRIM, MERKIT ALI OZGUR și KISIOGLU CAGDAS, supervizând activitatea ilegală de măcinare a grâului adus fără documente legale pentru procesarea la moara din com. Ulmeni, jud. Buzău (a supravegheat activitatea de încărcare a mijloacelor de transport cu făină și tărâță, de descărcare a cantităților de grâu-materie primă, precum și activitatea de măciniș desfășurată la moara Ulmeni, jud. Buzău, a efectuat operațiuni cu numerar prin depuneri la BRD –GSG Urziceni), constituie infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat (sub forma sprijinirii) și de complicitate la evaziune fiscală (…) din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 41 alin. 2 CP din 1968, care-și găsește corespondența în prejudiciul de 465.989 lei (TVA) și 107.147 lei (impozit pe profit), calculate în Raportul de expertiză contabilă judiciară (fila 137, vol. 2) de către expert Pătrașcu Marcela desemnată de Tribunalul Buzău în dosarul nr. 2844/114/2015 (…) toate cu incidența art. 5 CP. O parte din sumele de bani astfel însușite era transferată la locuințele inculpaților MERKIT ALI ERDEM, la care s-a găsit suma de 374.700 lei, MERKIT ALI EKBER, la care s-au găsit sumele de 31.670 lei și 6.700 euro, MERKIT ALI OZGUR, la care s-au găsit sumele de 260 lei și 5.590 euro, ori au fost predate unor salariați ai SC DELSAN PROD SRL Buzău, de către inc. MERKIT ALI ERDEM personal sau prin intermediul inc. MERKIT ALI OZGUR. În fapt, se reține că inculpatul ALAKAS BAHATTIN a avut calitatea de administrator la SC ZENI PAN SRL Urziceni în perioada 27.09.2012 – octombrie 2013. (…) la percheziția efectuată în autoturismul de serviciu al inculpatului ALAKAS BAHATTIN, aflat în grija conducătorului auto ANGHEL CONSTANTIN, a fost identificată evidența contabilă dublă; astfel, nu a mai existat timpul necesar pentru distrugerea documentelor ce nu fuseseră înregistrate în contabilitate, dar care exprimau cantitatea reală de făină livrată la 15.10.2013 către SC Batihus Prod Impex SRL București, întrucât s-au declanșat cercetările penale și s-au ridicat toate documentele găsite în autoturismul respectiv; (…) Rolul inculpatului ALAKAS BAHATTIN nu poate fi extras și descris în afara contextului întregii acțiuni ilicite a grupului infracțional organizat, rezultând, însă, din examinarea întregului probatoriu, că implicarea sa este circumscrisă contribuției de complice la evaziunea fiscală, care a sprijinit gruparea prin prisma calității sale de administrator unic al SC ZENI PAN SRL Urziceni și a actelor îndeplinite în virtutea acesteia, cunoscând caracterul lor ilegal”, se precizează în decizia instanței de plasare a lui Alakas Bahattin în arest la domiciliu.

El a solicitat revocarea măsurii arestării preventive și înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar sau arestului la domiciliu, motivat de faptul că a fost arestat preventiv pe teritoriul Georgiei timp de cinci luni, iar mai apoi timp de patru luni pe teritoriul României, așadar, din punct de vedere temporal, este îndeplinită condiția duratei maxime a arestului preventiv în cauza ce îl privește.

Adus în România după cinci ani de proceduri judiciare internaționale

După cinci ani de proceduri de urmărire și extrădare, Bahattin, unul dintre partenerii de afaceri ai patronilor turci ai brutăriei de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, condamnați în primă instanță la Tribunalul Buzău, a fost adus în România și încarcerat la începutul anului 2020. Alakaș Bahattin a fost arestat în lipsă în iunie 2015, în același dosar considerat unul dintre cele mai grele ale DIICOT Buzău. El a dispărut din țară în timp ce era cercetat de procurorii DIICOT și s-a refugiat într-o țară vecină Turciei, Georgia.

În aprilie 2019, judecătorii de la Tribunalul Buzău au încuviințat ca patru cetățeni turci – rude sau apropiați ai celor trimiși în judecată în dosarul mai sus menționat, care aveau legătură cu acest dosar și în cazul cărora procurorii ­DIICOT Buzău au demarat proceduri de urmărire penală – să fie investigați de autoritățile din Turcia.

Cei patru pentru care s-a încuviințat transferul procedurii penale către autoritățile judiciare din Turcia sunt suspectați de infracțiuni economice similare cu cele judecate la Buzău, respectiv sprijinire de grup infracțional organizat, complicitate la delapidare și spălare de bani, evaziune fiscală și fals în evidente contabile. Aceștia părăsiseră România în timpul cercetării. “Dispune transferul procedurii penale nr. 32/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău, dosar aflat în faza de urmărire penală, către statul autoritățile judiciare din Turcia, cu privire la: – inculpatul ALAKAS BAHATTIN – cetățean turc, pentru infracțiunile de sprijinire a unui grup infracțional organizat, complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la spălare de bani, evaziune fiscală și fals în evidențele contabile oficiale, inculpatul MERKIT ALI CAN cetățean turc pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală și fals în evidențele contabile oficiale, inculpatul DUNDAR BILAL pentru infracțiunea de trafic de influență, suspectul GONER METTIN, pentru infracțiunea de spălare de bani”, se precizează în soluția pe scurt. Aceștia au părăsit România în timpul cercetării penale.

Sentințe după 4 ani de proces

După trei amânări succesive, instanța a dat, în luna noiembrie 2019, soluția în dosarul de constituire de grup infracțional organizat și o serie de infracțiuni economice în care au fost judecați mai mulți cetățeni de naționalitate turcă, stabiliți la Buzău, unde derulează afaceri în domeniul panificației. După ce a debutat ca un dosar cu rezonanță, cu rețineri și arestări, fiind vehiculat un prejudiciu probabil de peste 18 milioane de euro, dosarul a avut un parcurs lung. A ajuns în instanță după doi ani de cercetări, iar verdictul primei instanțe a venit după alți patru ani. Potrivit soluției publicate pe portalul Tribunalului Buzău, trei dintre cetățenii turci, judecați pentru constituire de grup infracțional organizat, au primit pedepse cu închisoarea, cu executare.

MERKIT ALI ERDEM, MERKIT ALI EKREM și MERKIT ALI OZGUR au fost condamnați la pedepse cu închisoarea între 3 și 4 ani. în schimb, în ceea ce privește infracțiunile economice, există și câteva achitări. Inculpații, români și turci, deopotrivă, au atacat soluția de la Tribunalul Buzău, iar apelurile vor fi judecate la Curtea de Apel Ploiești. Având în vedere vechimea faptelor (2010-2013) nu este exclus ca în cazul unora dintre infracțiuni să intervină prescripția, însă, în general, infracțiunile economice au termen mare de prescriere.

În acest dosar, înregistrat pe rolul Tribunalului Buzău în octombrie 2015, magistrații au avut de analizat acuzațiile anchetatorilor privind prejudicierea statului român printr-o serie de presupuse infracțiuni economice. Pe scurt, procurorii au susținut că afaceriștii turci achiziționau grâu, fără acte, îl prelucrau și îl foloseau ca materie primă în brutăria proprie, pentru ca banii negri astfel obținuți să fie folosiți în interes personal. în acest dosar există nouă inculpați, dintre care doar șase sunt de naționalitate turcă, restul fiind angajați ai societăților controlate de cetățenii străini. DIICOT a dispus trimiterea în judecată a 12 persoane pentru constituire de grup infracțional ce acționa în Buzău și alte județe limitrofe.

Afaceriștii turci au făcut circ, în două rânduri, în luna septembrie 2015, pe platoul din Piață Dacia; însoțiți de angajați ai lor, au scandat lozinci și au afișat pancarte, amenințând că se vor stropi cu benzină și-și vor da foc, în văzul tuturor, dacă autoritățile buzoiene nu-i vor lua în seama și nu le vor rezolva problemele. Mai exact, turcii cereau finalizarea cât mai rapidă a dosarului întocmit de procurorii DIICOT și schimbarea expertului contabil desemnat să se ocupe de firma lor, care, spuneau ei, ar proveni de la o firma concurență care-i vrea scoși de pe piață.

O lună mai târziu, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism-Biroul Teritorial Buzău au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpați, dintre care șase sunt turci, acuzația principala fiind de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la infracțiunea de evaziune fiscală în formă calificată, delapidare, participație improprie la infracțiunea de spălare de bani, instigare la infracțiunea de fals în evidențele contabile oficiale și cumpărare de influență.

 

loading...
error: Content is protected !!