Actualitate

Aproape în fiecare zi, judecătorii buzoieni emit un ordin de protecție ca să apere femeile bătute de parteneri

O analiză îngrijorătoare a unei statistici a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău arată că de la începutul acestui an polițiștii au emis 144 de ordine de protecție provizorii, în cazuri de violență în familie. Cifra este imensă, rezultând o medie de un ordin de protecție în fie­care zi lucrătoare a săp­tămânii. Asta în condițiile în care polițiștii au emis ordine de protecție doar când au fost cazuri pe care le-au considerat cu oarece risc și fără a mai pune în calcul cazurile, destul de multe, când victima a cerut ajutor la 112, dar nu a fost de acord cu emiterea ordinului prin care agresorul este evacuat din casă.

Cele mai multe ordine provizorii de protecție au fost emise de polițiștii din mediul rural, 74 la număr, însă di­ferența până la 144 au fost emise în zona urbană.

Dintre acestea, 74 au fost trasformate de instanțe în ordine de protecție pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni. În 135 de cazuri, măsura a fost luată împotriva unui bărbat agresor, iar în 118 cazuri agresiunile au avut loc între soți, concubini sau foști parteneri. În 63% dintre ca­zuri violența asupra par­terulului a fost cauza intervenției autorităților.

Creșerea numărului ordinelor de protecție este mai mare cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 125 de ordine de protecție provizorii emise de poliție, 67 fiind în mediul rural. Peste 70 dintre măsurile dispuse de polițiști au fost prelungite de instanțe.

Unele victime au mers însă direct în instanță pentru a cere protecție față de agresori sau față de cei care constituiau o amenințare.

In­stanțele au fost luate cu asalt de la începutul anului de astfel de solicitări. Doar la Judecătoria Buzău au fost luate în discuție, în perioada martie-iulie, 92 de cauze având ca obiect emiterea ordinului de protecție. Cele mai multe au fost soluționate favorabil pentru solicitanți.

Important de știut este că odată emis ordinul de protecție provizoriu, agresorul este evacuat din locuința în care se află victima, indiferent cine este proprietar. Iar cine încalcă ordinul se alege cu dosar penal și cu cel puțin 24 de ore de arest, după care urmează un proces pentru comiterea infracțiunii de „nerespectarea ordinului de protecție provizoriu”. Legea este așadar destul de dură față de agresori, tocmai pentru a evita să se ajungă la fapte de mare violență.

Spre exemplu, zilele trecute, Judecătoria Buzău a admis cererea unei tinere mame privind emiterea unui ordin de protecție pentru o perioadă de trei luni față de soțul său. Femeia, mamă a unui copil de 3 ani și însărcinată în luna a 8-a cu cel de-al doilea copil al cuplului, a luat bătaie în plin Bulevard N. Bălcescu după ce i-ar fi reproșat soțului că s-ar fi întâlnit cu presupusa amantă în timp ce-și plimba copilul. Revoltat de reacția femeii cu care este căsătorit de 4 ani, bărbatul ar fi împins-o pe femeie în mașină și ar fi lovit-o cu pumnii în cap. Pentru că femeia a simțit că siguranța îi este pusă în pericol, a cerut  emiterea unui ordin de protecție împotriva celui care ar fi trebuit să-i fie alături în ultimele luni de sarcină dar și ulterior, după nașterea copilului.

Cum bărbatul nu s-a prezentat la termenul de ju­decată, instanța a considerat să dea crezare femeii și a decis favorabil asupra măsurii de protecție dar și obligarea bărbatului de a urma consiliere psihologică pe durata ordinului de protecție, de la specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Buzău, care vor face și o anchetă în acest caz.

Toată familia refugiată într-un magazin din cauza soțului violent

În urmă cu două săp­tămâni, un bărbat din Cer­nătești a fost dus cu mascații la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca după ce și-a bătut fiul de 16 ani dar și fiica de 14 ani care ar fi încercat să-și apere fratele, însă și soția a încasat-o după ce i-a cerut să se potolească. Nu era prima dată când se întâmpla asta, a spus femeia, însă de această dată au fost nevoiți să se refugieze într-un magazin alimentar din localitate și să ceară ajutorul Poliției. Totul s-ar fi întâmplat pe fondul consumului de alcool, deși bărbatul a mărturisit instanței că băuse doar două beri și altul ar fi fost motivul furiei sale. Oricare ar fi fost motivul invocat, nu a fost un motiv bine întemeiat pentru instanță pentru a nu admite cererea Parchetului de emitere a ordinului de protecție pentru o perioadă de 5 luni, cu evacuarea agresorului din locuința comună pentru a îndepărta starea de pericol pentru femeie și cei trei copii ai cuplului.

Chiar în această săp­tă­mână, un bărbat din Că­nești a fost „vizitat” de po­­lițiști după ce și-a bătut soția chiar de ziua lui de naștere. Femeia i-ar fi re­proșat că a băut prea mult, iar de aici a pornit scandalul încheiat cu o corecție serioasă pentru femeie. În mod ciudat, aceasta a refuzat să depună plângere împotriva soțului său.

Oricum ar fi, cert este că violența în familie este foarte răspândită în județ, de cele mai multe ori alcoolul jucând rolul decisiv în actele de violență.

În cele mai multe cazuri este vorba de soții agresate de soți, mai rar de copii agresivi cu părinții și, ca excepție rară, de soți care au cerut ajutor polițiștilor reclamând că soțiile sunt agresive.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker