Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează  că  a început eliberarea ­ade­verinţelor pentru beneficiarii Măsurii 14 – Bunăstarea animalelor,care intenţionează să acceseze credite în ­ve­derea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi nebancare ce au încheiat convenţii cu APIA, pentru anul de angajament 2020. „La nivelul Centrului Judeţean Buzău pentru M14_Bunăstare ­animale – anul de angajament 2020, sunt un număr de 18 potenţiali beneficiari. În anul de angajament  2019, dintr-un nr. de 17 beneficiari  pentru M14_Bunăstare animale  au solicitat adeverinţă un număr de 11 fermieri”, transmit reprezentanţii APIA Buzău.

La solicitarea scrisă a fermierului, APIA elibe­rează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2020, pentru Măsura 14 – Plăţi în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine sau pachetul b)păsări.

De asemenea, prin adeverinţă se confirmă valoarea de 75% din valoarea sumei solicitate în cererea de plată aferentă anului de angajament 2020.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită beneficiarului pentru Plăţile privind bunăstarea animalelor, Campania 2020.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

„Reamintim fermierilor ca potrivit Ordinului MADR nr.703/2013, cu modificările şi completările ulterioare, ordin care stabileşte condiţiile în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiar-bancare şi nebancare şi APIA, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate de instituţia noastră în baza adeverinţelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.”, mai transmit reprezentanţii APIA Buzău

În ce priveşte comisioanele practicate de instituţiile finanţatoare, APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente, să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi nebancare în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii.

Toate convenţiile încheiate între APIA, instituţiile bancare şi nebancare şi FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituţiei, la adresa: www.apia.org.ro, în secţiunea Convenţii, Acorduri, Protocoale.

DISTRIBUIȚI
loading...