Fără categorie

Apele Române: Volumele pentru alimentarea cu apă şi producerea de energie electrică sunt asigurate

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 71,5 la sută, iar volumele necesare pentru alimentarea cu apă şi producerea de energie electrică sunt asigurate, conform Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), relatează Agerpres.

„La această oră, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinţă complexă) este de 71,5 la sută, comparativ cu 76 la sută cât era în aceeaşi perioadă a anului trecut. Programul de exploatare a lacurilor de acumulare este elaborat lunar cu scopul asigurării necesarului pentru toţi beneficiarii cu apă brută, în mod special a alimentării cu apă a populaţiei. Astfel, sunt asigurate volumele necesare pentru alimentarea cu apă şi producerea de energie electrică pentru toată perioada iernii. Acest program este realizat şi avizat de către ANAR împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale din domeniul apelor, ai principalilor deţinători de obiective hidrotehnice şi beneficiari de apă brută, precum şi ai altor autorităţi şi factori responsabili şi se aprobă de către autoritatea publică centrală din domeniul apelor, respectiv de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (…) În toată perioada verii, în ciuda unui deficit de precipitaţii, specialiştii Apelor Române şi cei ai Hidroelectrica au reuşit, prin gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri, să optimizeze modul de utilizare a resursei de apă din punct de vedere cantitativ. Astfel, coeficientul de umplere s-a menţinut în lunile de vară în jurul valorii de 70 la sută, fiind asigurat necesarul de apă pentru alimentarea cu apă a populaţiei, dar şi pentru producerea de energie electrică”, se arată într-un comunicat de presă al ANAR, publicat marţi.

Potrivit sursei citate, debitul Dunării la intrarea în ţară (în secţiunea Baziaş) se afla marţi la valoarea de 2.400 mc/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4.650 mc/s). Prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) arată că debitul fluviului Dunărea va ajunge, în data de 14 noiembrie, în jurul valorii de 2.500 mc/s.

La staţia hidrometrică de la Cernavodă, nivelul apelor fluviului este de 68 cm până la prima treaptă de avertizare (de restricţii). În acest context, specialiştii monitorizează, zilnic, volumele din principalele 40 de lacuri de acumulare şi iau măsuri de stocare a rezervelor de apă. „În acest moment, nu există secţiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, unde se înregistrează debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor de apă sub aspect cantitativ”, notează ANAR.

Datele oficiale relevă faptul că debitul minim istoric pe Dunăre, la intrarea în ţară, s-a înregistrat în anul 2003 şi a fost de 1.500 mc/s. De asemenea, minimumul debitului Dunării din această vară s-a înregistrat în perioada 17 – 21 august 2022 şi a fost de 1.750 mc/s.

În ceea ce priveşte situaţia de pe râuri, prognoza de specialitate arată că, în luna noiembrie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50 – 80 la sută din mediile multianuale lunare, mai mici (30 – 50 la sută) pe râurile din bazinele hidrografice Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul inferior al Moldovei, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea. Pe de altă parte, cele mai mici valori (sub 30 la sută din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice Vedea, Râmnicu Sărat, Bârlad şi Jijia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker