Monden

Ce spune buzoianca Andrada Tache despre „meseria de părinte”

Copilul este un set unic format 50 la sută din genele mamei și 50 la sută din genele partenerului ei, așa că orice copil poate fi modelat, dar până la un punct! Liberul arbitru trebuie să existe mereu, pentru ca orice copil să aibă drumul propriu în viață, coordonat din umbră de părinți sau de
bunici, dar nu adaptat exclusiv după nevoile lor. Acestea sunt ideile de bază ce au fost subliniate de psihologul Andrada Tache în cadrul unui interviu acordat recent publicației „Ce se întâmplă doctore?”.

Tache, care locuiește acum și profesează în Germania, explică faptul că orice copil este perfect așa cum este el, iar rolul părinților trebuie să fie în ghidarea lor pentru a-și găsi calea, nu în a le-o impune. „Este ca și cum ai avea o sumedenie de aplicații pe telefon, dar nu le deschizi niciodată, nu le dai update. Este ca și cum știi că puiul tău, pentru că vine din două familii de obezi, are șanse bune că moștenească gene de obezitate, însă asta nu înseamnă că ele se vor manifesta câtă vreme aduci o cultură în nutriție în familie, învățați constant despre alimente și aveți grijă cum le consumați. Evident că micuțul vostru nu va deveni obez în acest fel”, a explicat aceasta.

Psihologul a precizat că ideea de a-ți „modela” copilul înseamnă, practic, că el ar fi, practic, o marionetă sau un modelino, pe care le poți controla oricând după bunul tău plac, după dorințele tale sau așteptările tale. Când, de fapt, copilul tău trebuie să știe că „el este minunat, perfect așa cum este, că nu este nimic în neregulă cu el”, a mai spus pshihologul buzoian.

Tot ea a completat că orice copil are superputeri, iar menirea părintelui este să îl ajute să îi crescă aceste superputeri, chiar dacă nu sunt din zona ta de experiență. „Să fii părinte înseamnă să fii prezent fizic și emoțional și să îl însoțești pe copil pe drumul devenirii lui. El nu are nevoie să fie modelat, adică schimbat, pentru că asta înseamnă să fie neacceptat, nedorit, forțat psihic (manipulat) și fizic (agresat) să fie ceea ce nu este. Copilul are nevoie să fie crescut așa cum este deja, adică dezvoltat, chiar dacă asta nu e confortabil pentru părinți”, a încheiat Andrada Tache.

Articole similare