Politic

Amendamentul lui Ciolacu deschide toate piețele în starea de alertă

Deputații au decis, marți, că pe durata stării de alertă piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, ­bâlciu­rile, piețele mixte și volante, precum și talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Legea, care conține și amendamentul propus de președintee Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a fost votată cu 173 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 93 de abțineri.

„Trebuie să redeschidem și piețele în spații închise din hale. Considerăm că nu e normal ca supermarketurile rămân deschise, piețele de tip hală să fie închise. Consi­derăm că revenim la normalitate”, a spus deputatul UDMR Lorand Balint Magyar.

Social-democrații susțin că închiderea piețelor a fost o măsură „aberantă”: „Este o prostie (închiderea piețelor, n.r.), iar piețele pentru producătorii români trebuie să fie deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță și de prevenție. Pentru că ieri până și cea mai inocentă rugăciune a fost transformată în ceva de bătălie politică, o să-i rog pe colegii noștri să încerce alt verset din Biblie: Ne lepădăm de Satana”, afirmă deputatul PSD Daniel Suciu. El a mai spus că liberalii au votat în comisii amendamentul PSD pentru redeschiderea piețelor.

Deputatul USR Cătălin Drulă a susținut că închiderea piețelor a fost „pripită și nejustificată”: „USR-PLUS nu e de acord cu închiderea piețelor agroalimentare. Dincolo de asta, rămâne acest proiect care e aberant. În primul rând este neconstituțional, iar tehnic și juridic este un ­de­zas­tru. Acest amendament zice că târgurile și bâlciurile nu vor fi închise niciodată în stare de urgență”, adaugă Drulă.

Pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, ­bâl­ciurile, piețele mixte și volante, precum și talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, arată un amendament propus de liderul PSD Marcel Ciolacu la Legea pentru aprobarea OUG 79/2019 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, care a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților.

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, i-a reproșat premierului Ludovic Orban, într-o postare pe Facebook, măsura de a închide piețele agroalimentare acoperite: „Orban, înțelegi de ce am votat azi în Parlament pentru redeschiderea piețelor?! Tu poți să trăiești cu imaginea asta?! Dar parlamentarii tăi care s-au abținut la vot?! Asta ați făcut, criminalilor! V-ați bătut joc de oameni! Ați scos bătrânii care muncesc din greu în frig și ploaie cu deciziile voastre aberante”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook. El a postat și o fotografie cu o bătrână care încearcă să-și vândă producesele agroalimentare la o tarabă situată în aer liber.

Articole similare

error: Continut protejat!!