Politic

Ce anunț a făcut Alina Gorghiu la Buzău

Pe parcursul vizitei de săptămâna trecută de la Buzău, pentru a participa la Cafeneaua Liberală, activitate a filialei județene a Partidului Național Liberal, președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că liberalii vor face toate demersurile pentru a introduce votul de la vârsta de 16 ani.

Motivația președintei Senatului ar fi faptul că tinerii sunt suficient de maturi la această vârstă încât să aibă o părere despre politică, în condițiile în care accesul la internet le facilitează informarea. Dincolo de a fi o simplă discuție, se pare că liberalii au făcut deja pași în această direcție, iar proiectul legislativ nr. 474/2022 a fost adoptat tacit de Senat, aflându-se în prezent la Camera Deputaților, care este for decizional și a primit deja aviz de la două comisii de specialitate.

„Ca tânăr, de la 16 ani ai dreptul să muncești, dar nu ai voie să și votezi. Mi se pare totuși un soi de discriminare la modul că: bun, am 16 ani, am dreptul să muncesc, sunt mai informat ca o persoană, să zic, de 80 de ani, dar eu nu am dreptul să votez. Și vă întreb: vi se pare normal? Eu cred că putem schimba asta. Deja un proiect în acest sens a trecut de Senat și se află la Camera Deputaților, doar că acest proiect prevede doar votul la europarlamentare pentru că pentru celălalt tip de alegeri este necesară schimbarea Constituției”, le-a spus Alina Gorghiu tinerilor liberali buzoieni.

Cea mai mare piedică în adoptarea proiectului, crede președinta Senatului, vor fi social-democrații, care cu siguranță se vor opune proiectului și îl vor ataca la Curtea Constituțională. Totodată, Gorghiu mai susține că „tinerii nu votează PSD” și acesta ar fi motivul pentru care social-democrații nu vor fi de acord, pentru că nu prezintă interes pentru formațiunea politică. „Chiar mă gândesc ca din primăvară să ne apucăm de treabă și să strângem numărul de semnături necesar pentru a declanșa referendumul în vederea schimbării Constituției. Nu ar trebui să fie un efort prea mare pentru PNL, care suntem totuși un partid mare (…) Doar PNL va lupta pentru ca acest proiect să fie adoptat. PSD nu dorește să treacă acest proiect, din simplul motiv că tinerii nu votează PSD. Și așa, sunt sigură că dacă acest proiect va fi adoptat tacit, atunci cu siguranță va fi atacat la Curtea Constituțională, pentru că social-democrații nu vor fi niciodată de acord cu așa ceva și nu trebuie să vă spun eu de ce”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Articole similare