Monden

Alex Dima, amintiri din copilărie de la culesul strugurilor

În numeroasele sale vizite acasă, la Buzău, jurnalistul Alex Dima deapănă poveștile copilăriei și se bucură alături de localnici de îndeletnicirile care încă se mai păstrează – cu greu ce-i drept – la sate.

Așa cum cere tradiția, toamna se numără bobocii și se culeg viile, roadele pământului, iar cum Alex Dima provine dintr-o zonă cu specific viticol, culesul viilor la Pietroasele este cu sărbătoare și cu veselie: „La mine acasă, în Pietroasele, culesul e în toi. E un an bun. Iubesc momentul ăsta, când oamenii își strâng recolta și sunt veseli, multumiți”.

Și pentru că știe exact cât se muncește și cum se trece de la strugure la vin prin fiecare etapă, jurnalistul buzoian ne sfătuiește să apreciem munca celor de la sate, care încă culeg zile întregi recolta supravegheată și îngrijită luni la rând. „În spatele fiecărui strugure este enorm de multă muncă. La fiecare butuc, viticultorul muncește de cel puțin zece ori. Tăiat, întins sârma, cercuit, săpat, arat, stropit ș.a. Așa că, data viitoare când mănânci un strugure sau bei un pahar cu vin, să te gândești la tot acest efort, să-l vezi pe omul care tot trece pe lângă strugure și-i poartă grijă. Iar când cumpărați struguri sau vin de la oamenii locului, nu vă tocmiți. Prețul este oricum mult prea mic pentru cât muncesc acești oameni”, spune Alex Dima.

Și dacă tot a zăbovit în zonă, Alex a mai prezentat și o minunăție de operă de artă de la Stațiunea de Cercetare Pietroasa (Pietroasele). Sculptorul Daniel Rădulescu, inspirat de Zeul Vinului și de doagele meșterite, a dat formă metalului și a făcut ce știe mai bine: artă. „Lucrarea stă pe un postament de doage recuperate din butoaiele vechi, scoase din cramă, pe care le-am readus la viață. Ne place tare mult ce a ieșit!”, a mai spus jurnalistul buzoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker