Administrație

Agenția de evaluare financiară Fitch așează Buzăul alături de București și de Oradea

Fitch Ratings a atribuit vineri oraşului Buzău din România un rating pe termen lung „BBB minus”, perspectiva asociată fiind stabilă, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citată de „Agerpres”. În România, Fitch a atribuit și confirmat ratingul „BBB minus” pentru municipiile București și Oradea.

Fitch evaluează profilul de risc al Buzăului la un nivel mediu redus, reflectând o combinaţie între patru factori-cheie evaluaţi la nivel mediu şi doi factori la un nivel mai slab. Ratingul reflectă opinia Fitch conform căreia performanţa operaţională şi nivelul datoriei rămân viabile în contextul mediului macroeconomic din România.

Fitch evaluează robusteţea veniturilor Buzăului la un nivel mediu, datorită surselor stabile de venit ale oraşului şi a perspectivelor de creştere a veniturilor în linie cu avansul PIB-ului naţional. Veniturile din taxe au reprezentat peste 65% din veniturile operaţionale ale Buzăului în 2018. Taxele locale reprezintă aproximativ 21% din veniturile totale şi sunt mult mai volatile. Totuşi, în urma îmbunătăţirii evaluării proprietăţilor imobiliare şi a ratei de colectare a taxelor, ele au crescut constat în ultimii ani, se arată în comunicat.

Fitch evaluează la un nivel mai slab adaptabilitatea veniturilor, deoarece capacitatea Buzăului de a genera venituri suplimentare este limitată. De asemenea, sustenabilitatea cheltuielilor este evaluată la un nivel mediu, în linie cu alte oraşe din România care beneficiază de ratinguri de la Fitch.

Fitch evaluează la un nivel mediu adaptabilitatea cheltuielilor, considerând capacitatea oraşului de a reduce cheltuielile ca răspuns la declinul veniturilor ca fiind la un nivel mediu, deoarece are o flexibilitate limitată de a-şi reduce cheltuielile de investiţii, care în 2018 reprezentau doar 7,4% din total cheltuielilor. În opinia agenţiei de evaluare financiară, flexibilitatea cheltuielilor în privinţa responsabilităţilor cu caracter obligatoriu ale oraşului este cumva limitată, iar Buzăul nu va fi capabil să-şi ajusteze cheltuielile de capital, luând în considerare procentul lor scăzut din totalul cheltuielilor. De aceea, flexibilitatea cheltuielilor este evaluată de Fitch la un nivel mediu.

În plus, sunt evaluate la un nivel mai slab robusteţea lichidităţilor şi a datoriilor, în timp ce flexibilitatea lichidităţilor şi a datoriilor este evaluată la un nivel mediu, se arată în comunicat.

Profilul individual de creditare (SCP) al Buzăului este la „BBB minus”, reflectând o combinaţie între evaluarea privind nivelul mediu redus al profilului de risc şi nivelul sustenabilităţii datoriei la „AA”.

Fitch Ratings este una dintre cele mai importante agenții de rating din lume, alături de Moody’s și Standard&Poor’s. Compania are două sedii, unul la New York și celălalt la Londra și a fost înființată în anul 1913 la New York.

Un comentariu

  1. Ratingul de țară al României este BBB- acordat in noiembrie 2019 . Buzăul a primit BBB- acum . Care e surpriza ?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker