luni, 28 septembrie 2020

Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii: ,,Avem nevoie de dumneavoastră să donați sânge mai mult ca niciodată!”

Salvatorii de vieți de la Centrul de Transfuzii Bu­zău își continuă activitatea chiar și în această perioadă de restricții impuse de autorități pentru limitarea răspândirii virusului Co­vid19. Directorul Centrului de Transfuzii Bu­zău, Adriana Crăciun, face un apel către buzoieni să meargă să doneze sânge pentru că instituția pe care o conduce asigură condiții de maximă sigu­ranță. „Stimați buzoieni, mai mult ca niciodată, avem nevoie de dumneavoastră! Vă așteptăm să ne ajutați, așa cum ați făcut de fiecare dată și, prin noi, să-i ajutați pe cei care au nevoie de sânge în spitale. Așa cum ați dovedit în anii trecuți, că ați fost mereu alături de noi – și vă mulțumim pentru acest lucru-, vă rugăm să nu ne uitați în aceste momente grele. Așa cum ați văzut aseară (n.r. 24 martie) dl doctor Raed Arafat a făcut un apel către populație pentru a veni la donarea de sânge”, a declarat biologul Adriana Crăciun.

Ordonanța militară 3 prevede și posibilitatea deplasării pentru donarea de sânge

Directorul Centrului de Transfuzii Buzău, spune că toți colegii de la nivelul județelor au comunicat șefului Departamentului pentru Situații de Ur­gență, Raed Arafat, situația grea în care se află centrele de donare și au solicitat ca această activitate să se poată desfășura în continuare dându-le posibilitatea oamenilor să do­neze. Lucru care s-a și întâmplat. În Ordonanța militară nr. 3, pe lista per­soanelor care se pot deplasa în această perioadă au fost incluși și cei care merg să doneze sânge la Centrul de Transfuzii. O astfel de prevedere era absolut necesară având în vedere că stocurile de sânge de la centre au scăzut dramatic, iar nevoia de sânge în spitale rămâne în continuare mare. „În ultima perioadă, colegii din centrele de transfuzie sanguină ne-au semnalat scăderea foarte serioasă a acțiunilor de donare de sânge. Chiar dacă suntem în situația în care ne aflăm la acest moment, să știți că restul patologiilor, restul bolilor, ele continuă să existe și au nevoie de sânge, au nevoie de produse sanguine și au nevoie de salvatorii de vieți care sunt de fapt donatorii de sânge. Altfel, s-ar putea să înregistrăm decese printre pacienții care au nevoie de sânge și, nu vor găsi acest produs extrem de important și bineînțeles, derivatele lui”, a  spus într-o conferință de presă Raed  Arafat.

Nu se mai pot face caravane

Până la declanșarea acestei epidemii de coronavirus, la Buzău, cea mai mare parte din necesarul de sânge era obținut în urma caravanelor care se făceau în județ, iar în câteva locații, cum ar fi Spitalul din Râmnicu Sărat, unde se dona în fiecare ultimă zi de vineri din lună, se reușise chiar fidelizarea unor donatori. Acum aceste caravane nu mai sunt posibile și singurul sânge care se mai recoltează este cel al donatorilor care ajung la Centrul de Transufzii. Iar acest număr a ajuns, spune directorul Centrului de Transfuzii Buzău, în mod dramatic, la nouă persoane pe zi, de la peste 30, câte erau înainte. „Stocurile noastre de sânge se apropie de epu­izare. Fac un apel către dumneavoastră și vă rog să nu uitați să veniți să donați, pentru că în spitalele din județul Buzău și în cele din București se află încă foarte mulți pacienți care au urgențe medicale și care au nevoie de terapie transfuzională”, transmite directorul Centrului de Transfuzii Buău.

Măsuri de prevenire a COVID19 pentru donatori și personalul medical

Donarea de sânge se face în condiții de maximă siguranță. Directorul Centrului de Transfuzii Buzău dă asigurări că sunt luate măsuri drastice pentru prevenirea infectării cu ­coro­navirus: „Centrul de Transfuzii Buzău vă aduce la cunoștință că a luat toate măsurile necesare privind siguranța actului do­nării. La intrarea în Centru avem o zonă de triaj în care donatorul este chestionat,  ter­mometrizat și dezinfectat.

De­­zin­fecția suprafețelor și a echi­pamentelor de lucru se face din oră în oră pentru protecția noastră și a dumneavoastră. Vă așteptăm. Sunt convinsă că și de această dată veți fi alături de noi, și prin noi alături de pacienții care au nevoie de pică­tura salvatoare de sânge”.

Este nevoie de materiale și pentru Centrul de Transfuzii

În aceste zile, Fundația Comunitară a făcut un apel pentru susținerea spitalelor buzoiene. ,,Noi înaintăm comenzile pentru aparatură medicală și echipamente de protecție. Credem că mâine sau poimâine se va livra și prima comandă de echipamente de protecție. Vă ținem la curent cu noutățile! Mulțumim pentru donații! Campania continuă!”, transmit reprezentanții Fundației Comunitare. Un apel similar ar trebui făcut și pentru Centrul de Transfuzii. Acesta dispune la acest moment de materiale de protecție atât pentru personalul care lucrează, dar și pentru buzoienii care merg să doneze. Toate materialele fuseseră achi­zițio­na­te înainte de declan­șarea epidemiei. Este evident că și acest necesar se diminuează pe măsură ce buzoienii se vor prezenta la donare.

Prin urmare, alături de spitale, și Centrul de Transfuzii are nevoie în continuare de dezinfectanți, echipamente de protecție și medicale vitale pentru asigurarea  siguranței donatorilor și personalului me­dical.

loading...
error: Content is protected !!