Educație

Admitere la liceu fără Evaluare Națională. Cine se încadrează

Admiterea la liceu fără examenul de Evaluare Natională va fi posibilă în acest an. Se încadrează în această categorie olimpicii absolvenți de gimnaziu. Ei se vor putea înscrie la liceu anul acesta fără să mai susțină Evaluarea Națională, potrivit Ordinului 3.684, care a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, sunt vizați elevii care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz la competițiile internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Acești absolvenți de gimnaziu vor putea participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a reglementat prin această procedură într-un singur județ, fără să susțină Evaluarea Națională și fără susținerea probelor de aptitudini, fără a li se calcula media de admitere.

„Dosarele de înscriere se depun la Comisia de admitere județeană și  trebuie să conțină următoarele documente: cerere pentru înscrierea în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2023-2024, pe baza performanțelor deosebite obținute la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale obținute pe parcursul gimnaziului, cu exprimarea unei opțiuni privind filiera/profilul/specializarea sau filiera/profilul/calificarea profesională și unitatea de învățământ liceal”; documentele doveditoare ale premiilor obținute, în original și în copie; cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere, în copie certificată „conform cu originalul” de către persoana din comisie învestită cu astfel de competențe; foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale) și fișa medicală, în original și în copie”, se arată pe tribunainvatamantului.ro.

Înscrierea elevilor „se realizează pe baza Listei privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/ specializarea la care se face înscrierea”, mai precizează sursa citată.

 

Articole similare