Sănătate

ADHD – Cauze, manifestări și tratament

AHDH-ul este o tulburare care include dificultăți de concentrare, hiperactivitate, impulsivitate. Cu toții ne confruntăm cu astfel de simptome. Însă persoanele cu ADHD sunt prinse într-un carusel de gânduri, au o energie debordantă și adesea foarte agitate. Care sunt cauzele, cum se manifestă și ce metode de tratament există pentru ADHD, află în continuare.

Care sunt cauzele ADHD-ului?

ADHD sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice. Este întâlnită deseori în cazul copiilor. Însă în anumite cazuri, persistă și în viața adultă. La baza ADHD, stă o combinație complexă de factori:

  • genetici – copiii cu unul sau ambii părinți afectați de ADHD prezintă un risc crescut de a dezvolta tulburarea.
  • dezechilibre neurotransmițătoare – anumite disproporții în nivelurile de neurotransmițători din creier, cum ar fi dopamina și noradrenalina, pot juca un rol în manifestările ADHD-ului.
  • de mediu – expunerea la substanțe toxice în timpul sarcinii sau în timpul copilăriei timpurii, fumatul în timpul sarcinii sau expunerea la plumb.
  • traume și stres – evenimente traumatice, precum abuzul fizic sau emoțional, sau stresul cronic în viața copilului, pot influența dezvoltarea și manifestarea acestei afecțiuni.

Cum se manifestă ADHD-ul?

Principalele manifestări include dificultăți de concentrare, hiperactivitate, impulsivitate, logoree, dezorganizare sau dificultăți în realizarea anumitor sarcini, schimbări frecvente de dispoziție sau toleranță scăzută la frustrare. De asemenea, adulții se confruntă și cu planificarea eronată a sarcinilor, probleme în multitasking, gestionarea greșită a timpului și dificultăți în a face față stresului.

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție se diagnostichează în urma unor serii de evaluări efectuate de către un specialist. Un diagnostic concret poate fi pus numai după ce sunt excluse alte posibile cauze pentru simptomele prezentate.

Opțiuni de tratament pentru ADHD

Pentru fiecare individ, tratamentul ADHD variază, fiind personalizat în funcție de nevoi și circumstanțe. Adesea, se adoptă o abordare holistică. Această abordare vizează terapia cognitiv-comportamentală sau prin neurofeedback. Uneori, specialistul poate prescrie și tratament medicamentos ce vizează creșterea nivelurilor de dopamină și norepinefrină din creier. Se recomandă și implicarea în activități fizice regulate pentru a elibera energia acumulată, dar și adoptarea unui stil alimentar echilibrat și odihnă suficientă.

Persoanele cu ADHD nu trebuie să se lase distrași de această afecțiune și să își abandoneze visurile. Chiar și ele pot avea succes în viață. Însă trebuie să se asigure că tulburarea este identificată din timp și se urmează tratamentul corespunzător. În caz contrar, ar putea avea consecințe serioase.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker