Administrație

Pod peste râul Buzău la Siriu, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării

În comuna Siriu va fi construit un pod peste râul Buzău, în zona Groşet, ce va face legătura cu satul Musceluşa. Investiţia a fost atrasă printr-un proiect depus la Ministerul Dezvoltării şi a primit finanţare prin Programul Naţional „Anghel Saligny”. Pentru cei care sunt la curent cu evoluţiile administraţiilor publice în zonele rurale ale judeţului Buzău, este clar că primarul comunei Siriu face parte din grupul „prim-gospodarilor” cu cele mai multe angajamente pentru implementarea de investiţii de interes public. Caracterul electoral al anului în curs ar putea fi, pentru unii, explicaţia unei agende atât de încărcate, cu proiecte în derulare sau în faze avansate de execuţie, ori cu punctaje suficiente, obţinute la comisiile de evaluare, pentru ca documentaţiile înaintate de UAT Siriu să intre pe listele eligibile şi cu finanţare. Un aspect care poate contesta o impresie formată pe ipoteza de mai sus face trimitere la natura finanţărilor în dreptul proiectelor ce poartă antetul Primăriei Siriu: multe dintre documentaţiile tehnice au făcut obiectul unor aplicaţii pe programe cu finanţare europeană, ceea ce exclude imixtiunea factorului politic autohton.

De data aceasta, proiectul câştigat pe Programul Naţional „Anghel Saligny” a obţinut finanţare de la Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării. Este vorba despre un nou pod care va fi construit peste râul Buzău pe DN 10, la Siriu, urmând ca acesta să facă legătura cu drumul comunal ce duce în satul Muscelușa. Potrivit anunţului făcut de primarul comunei Siriu, Dragoş Voicu, „investiția de peste 8,1 milioane de lei este asigurată prin Programul Național de Investiții <Anghel Saligny>. Recent, am semnat contractul de lucrări, termenul pentru proiectare fiind de 3 luni, iar cel pentru execuția efectivă, de numai 5 luni”.

Podul era extrem de necesar, deoarece puntea auto existentă nu va mai rezista mulți ani. Pentru a economisi sume importante la bugetul local, care s-ar fi dus pe reparații, administraţia de la Siriu s-a gândit la varianta unui pod care va reduce semnificativ și traficul auto în zonă.

„Pe zi ce trece reușim să depășim câte o etapă pentru fiecare investiție inițiată de când am preluat responsabilitatea funcției de primar al comunității pe care cu toții ne-o dorim cât mai modernă si mai dezvoltată. Joi, 8 februarie 2024, am semnat contractul de lucrări pentru execuția podului peste râul Buzău, în zona Groșet. Menționez că semnarea acestui contract s-a realizat după 3 ani de proceduri, peste care nu putem sări sub nicio formă. Finanțarea acestei investiții este realizată prin Programul Național de Investiții, Anghel Saligny. Valoarea acestei lucrări este de 8.100.070,10 lei, cu tot cu TVA. Termenul este de 3 luni pentru proiectare și 5 luni pentru execuția efectivă. Construirea acestui pod este extrem de necesară deoarece puntea auto existentă nu mai are viabilitate mulți ani, necesitând o costisitoare reparație generală, care trebuia susținută din bugetul local. Bineînțeles că prin realizarea acestei investiții se va reduce semnificativ traficul auto în zona locuită a satului Muscelușa. Menționez faptul că prin programul național Anghel Saligny nu s-a putut finanța modernizarea drumurilor locale, existând în derulare proiectul regional de dezvoltare a rețelei de apă și apă uzată din Județul Buzău, prin care se va realiza canalizarea și stația de epurare în comuna Siriu, atât de necesară. După obținerea ultimului aviz de la Hidroelectrica, Primăria Siriu va emite Autorizația de Construire pentru realizarea canalizării și a stației de epurare și vor începe cât mai curând lucrările”,  este mesajul primarului din Siriu, Dragoș Voicu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker