Actualitate

,,Acasă”, loc periculos pentru unele femei

Un buzoian de 71 de ani a încercat să înfigă furculița în ochi soției care l-a contrazis

Există un cerc vicios al violenței domestice care doar foarte rar poate fi înterupt din afară și care, adesea, continuă atâta timp cât victima rămâne în viață. În România, autoritățile au constatat o creștere a numărului femeilor bătute, violate sau asupra cărora se exercită presiuni psihice în propriile lor case. Este vorba, însă, mai degrabă de o creștere a numărului celor care fac plângeri, care-și conștientizează situația și vor să scape, fiindcă numă­rul real al femeilor bătute periodic este mult mai mare. Iar dovada că violența domestică a luat amploare este numărul mare de cauze ce au ca obiect emiterea unui ordin de protecție, dar și înmulțirea dosarelor de violență domestică.

Spre exemplu, un buzoian a ales să-și pună la punct consoarta năpustindu-se cu furculița spre fața femeii. Cei doi se aflau la masă și, la un moment dat, un subiect l-a agitat prea tare pe buzoianul de 71 de ani. Cum nu a putut să-și impună verbal punctul de vedere în fața soției, a încercat să-i înfigă furculița în ochi, doar vigilența acesteia făcând să nu se producă o tragedie. Femeia  s-a apărat, dar s-a ales cu o rană la mâna cu care a barat lovitura. S-a întâm- ­plat la sfârșitul lunii aprilie, iar femeia a cerut imediat ajutorul polițiștilor care au emis un ordin de protecție provizoriu pentru cinci zile. Ulterior, Judecătoria Pă­târlagele l-a confirmat și l-a obligat pe agresor ca șase luni să nu se apropie la o distanță mai mică de 50 de metri de locuința din municipiul Buzău unde soția sa s-a refugiat de frica lui. De asemenea, bărbatul nu  are voie să o contacteze telefonic și nici în scris.

Iar astfel de cazuri sunt înregistrate aproape zilnic în județul Buzău. Duminică, polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Smeeni au fost sesizați de către o femeie de 43 de ani că soțul său ar fi agresat-o fizic și ar fi amenințat-o în timp ce se aflau la domiciliul comun din Smeeni. Nu era însă prima dată când bărbatul își agresa soția. Și în trecut acesta a avut interdicție de a se apropia de ea pentru o perioadă, tot în urma unui episod violent. În 2019, el a fost arestat preventiv după ce și-a bătut soția și, ulterior, a fost condamnat pentru nerespectarea ordinelor de protecție, iar anul trecut a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de suprave- ghere de doi ani. Duminică, fiica celor doi a reușit să anunțe un vecin, iar acesta a izbutit să o scoată pe femeie din locuință. După ce a recidivat, bărbatul de 52 de ani a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru violență în familie și amenințare, iar ulterior a fost arestat preventiv.

Pedepse mai mari pentru agresorii din familie

Creșterea violențelor din perioada pandemiei a dus la schimbarea parțială a legislației și la adoptarea Legii 183/2020 prin care agresorii care încalcă ordinele de protecție vor putea fi condamnați la închisoare între 1 și 5 ani. Până în luna august 2020, când a fost promulgată această lege, un agresor care încălca ordinul de protecție primea între o lună și un an de închisoare. În plus, ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe loc de Poliție pentru cinci zile, iar ordinul de protecție emis de judecător poate fi pe o perioadă de șase luni. Însă numai între 8 și 10 la sută dintre victimele agresate solicită ordin de protecție la Poliție sau de la judecător.

„Acasă” e un loc pe­riculos și adesea ascuns. Intimitatea de dincolo de ziduri nu este, însă, doar  despre siguranța și bucuriile familiei, ci și despre complicațiile vieții, despre nemulțumiri, despre nervi, țipete și chiar mai mult decât atât. Multe dintre drame rămân ascunse, dincolo de ușile prin care se aud plânsetele, dincolo de ferestrele care se zguduie de răcnete pe care vecinii nu le iau în seamă, sub pretextul mioritic că „ei se ceartă, ei se împacă”.

Uneori femeile mor cu zile, sub urechile ciulite ale celor din apartamentul alăturat, care nu vor să intervină. Alteori, coșmarul bătăilor nu se oprește, fiindcă victimele se ruși- nează să meargă la poliție, fie pentru că le este frică de repercursiuni fizice sau chiar economice din partea partenerului, fie că atunci când ajung în fața unui polițist, acesta nu le ia întotdeauna în serios. Cel mai adesea femeile abuzate rămân în capcana casei lor violente cu speranța că la un moment dat viața lor va redeveni normală.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker