Cultură

FOTO | Lansare de carte cu vești bune pentru cercetarea buzoiană

La târgul de carte Gaudeamus, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în premieră la Buzău, Primăria s-a prezentat cu carte în premieră la nivel național, dar și cu vești dintre cele mai bune pentru cercetarea buzoiană în domeniul legumelor. În privința cărților amintim aici cele două manuale de clasa a VII-a – unul de Istorie și unul de Geografie ale județului Buzău -, ambele o premieră națională, iar în ceea ce privește sprijinul pentru cercetarea locală, vorbim despre hotărârea Consiliului Local de a aloca o suprafață de 10 hectare pentru Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale.

Conform primarului Constantin Toma, în ultimii șase ani, Primăria Buzău a iniţiat şi finanţat editarea a peste 60 de titluri de carte importante pentru istoria şi cultura buzoiană şi naţională, dintre care menționăm „Note Politice – Alexandru Marghiloman”, „Catagrafia de la 1838 – Oraşul Buzău” (Viorica Răpan), „lazul Morilor – Leagănul civilizaţiei buzoiene” (Marius-Adrian Nicoară, Costel Vînătoru, Valeriu Nicolescu), „Dicţionar Geografic, Statistic, Economic şi Istoric al Judeţului Buzău” (Marius-Adrian Nicoară), „O scurtă istorie a Buzăului văzută prin personalităţile sale” (Marius-Adrian Nicoară), „Istoria Judeţului Buzău” (Marius-Adrian Nicoară, Constantin Coman, Valeriu Nicolescu, Dumitru Scoroşanu), „Geografia Judeţului Buzău” (Mihaela Florina Alexandru, Mihai Marius Mîncu, Laura Graţiela Petcu).

Cărțile despre municipiul Buzău și județul Buzău au fost prezentate de primarul Constantin Toma și de invitații săi, autori de carte, editori și nu numai. Astfel, alături de primarul Constantin Toma s-au aflat directorul Băncii de  Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, cercetătorul Costel Vînătoru, directorul Editurii Alpha MDN, Ștefan Davidescu, și Viorica Răpan, inspector la Serviciul Județean al Arhivelor Statului.

Alături de primarul Constantin Toma s-a aflat și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu. „Eu mă bucur că astăzi sunt aici, alături de domnul primar și de doi speciali cetățeni ai municipiului, oameni de cultură, care fac în fac în așa fel încât spiritualitatea să nu moară. Aici, un adevărat român, un adevărat om de stat, o familie fantastică, care a făcut lucruri deosebite pentru România, s-a gândit să trateze oamenii de bolile trupești, în spital.

Dr. Leon Zăgrean

Iată că, peste ani, putem să transformăm acest locaș  într-unul de hrănire și curățire a spiritului. Cred că domnul primar este de acord cu mine, să lansăm proiecte în sprijinul cetățeanului, Consiliul Județean, împreună cu Primăria municipiului Buzău,  pentru că aici se pot realiza proiecte deosebite”, a spus președintele Consiliului Județean.

Și-a semnalat prezența la târg, la evenimentul de lansare de carte al Primăriei Buzău, și prof. univ. dr. Leon Zăgrean, care a lăudat valoarea foștilor săi elevi buzoieni de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

60 de cărți despre istoria, cultura și educația buzoienilor

„Am venit la invitația directorului Radio România Actualități cu câteva cărți despre istoria cultura educația buzoienilor. În ultimii șase ani, Primăria a inițiat editarea sau reeditarea a 60 de cărți despre istoria, cultura și educația buzoienilor. Aceste cărți reprezintă și un semnal pentru ceea ce se întâmplă sau ar trebui să se întâmple în România (…) Este important pentru un tânăr să pornească în viață și cu niște noțiuni despre locul în care s-a născut și despre istoria acestor locuri”, a spus primarul Constantin Toma referindu-se la cele două manuale despre județul Buzău.

Constantin Toma

O altă carte, scrisă de această dată de  Marius Adrian Nicoară, Costel Vînătoru și Valeriu Nicolescu, pe care primarul a numit-o „cea mai frumoasă carte de istorie scrisă vreodată”, este  „Iazul morilor – leagănul civilizației buzoiene”, a fost, de asemenea, prezentată la târgul de carte.  Cu această ocazie, primarul Constantin Toma a anunțat și o importantă decizie luată în Consiliul Local, care face referire la Iazul Morilor și la Banca de  Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale: „Am dat acum prin Consiliul Local 10 hectare Băncii de  Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale; este o suprafață unde se varsă și un lac, care se alimentează tot din Iazul Morilor, la intrare în Buzău, în spatele Cartierului Similesca. Ne dorim  să creăm un brand de legumă românească prin Costel Vînătoru și prin acest Iaz al Morilor”, a mai spus primarul Constantin Toma.

Tot la târgul de carte au fost prezentate și „Notele Politice – Alexandru Marghiloman” și „Catagrafia de la 1838”, ultima fiind prezentată la chiar de autoarea ei, Viorica Răpan. Este o carte senzațională fie și numai dacă ținem cont de faptul că prezintă primul recensământ realizat la nivel european, o imagine a României de acum două secole. În carte, sub formă de  tabel, sunt cuprinși toți cetățenii orașului Buzău de la 1838. „Sunt toate meseriile Buzăului de atunci; 30 la sută erau bulgari, la unii scria sârbi, la unii sliveni”, spune primarul Constantin Toma, care a povestit cum, pornind de la aceste însemnări din carte, s-a documentat în legătură cu localitatea Sliven, astăzi în Bulgaria. „Este un oraș de dimensiunea Buzăului, din sudul Bulgariei – i-am scris domnului primar de acolo poate reușim să ne și cunoaștem –  care l-a dat pe cel care a scris imnul național, «Deșteaptă-te, române!», pe Anton Pan”, a mai spus Toma.

Viorica Răpan

O altă carte, care a fost apreciată cu premiul Academiei Române și care a fost prezentată la târg este cea a cercetătorului buzoian Costel Vînătoru. „În «Tratatul de legumicultură specială» sunt tratate peste 150 de specii. Cei care doresc să intre în tainele plantelor, pot descoperi în această carte originea plantelor de cultură, beneficiile alimentare, beneficiile medicinale, alte utilizări descrierea plantelor, particularitățile biologie, tehnologia de cultură cum putem să cultivăm aceste plante, de la semănat la recoltat, dăunători”, a spus cercetătorul Costel Vînătoru.

Bineînțeles că nu avea cum să lipsească din această prezentare cea mai recentă carte, a cărei lansare a avut  loc la Iazul Morilor și la care au asistat elevi ai Colegiilor „Eminescu” și „Spiru Haret”. Este vorba despre „O scurtă istorie a Buzăului văzută prin personalitățile sale”, semnată dr. Marius-Adrian Nicoară. În decembrie se împlinesc cinci  ani de când Primăria Buzău a pornit pe urmele personalităților buzoiene, iar această carte reprezintă  o culegere a acestor personalități fabuloase pe care le-a dat Buzăul. „Primul personaj de aici este extraordinar. Este vorba de Sfântul Mucenic Sava, care pe 12 aprilie 372 a fost martirizat înecat în râul Museus lângă polisul cu același nume, iar acea scrisoare a lui Iulius Soranus din 374, guvernatorul Sciției Minor către episcopul și guvernatorul Capadociei, Vasile cel Mare, «de la Biserica lui Dumnezeu din Goția către Biserica lui Dumnezeu din Capadocia», în care se vorbește de acest martiriu care ne arată astăzi că Buzăul este primul oraș din România  în care se afla creștinism aici și anul acesta am sărbătorit și sărbătorim în continuare 1650 de ani de atestare documentară”, a afirmat primarul municipiului Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker