Politic

Buzoianul Vlad Teohari, printre autorii unui volum care arată „patologiile USR”

Olimpia „Oli” Ardelean, exclusă din USR Ilfov după ce a acuzat conducerea partidului de falsificarea mai multor semnături pentru campania „Fără Penali”, povestește într-un interviu pentru PS News cum a mușamalizat Dan Barna scandalul, dar și cum au ajuns mai mulți foști membri să scrie o carte despre neregulile din Uniunea Salvați România.

„Ca să înțelegeți, eu am scos foi cu 6.400 de semnături false, iar în toată țara au fost undeva la 20.000 (…) Eu am bănuit că toată treaba asta s-a făcut cu acordul lui Dan Barna și a oamenilor din jurul lui. (…) Dan Barna și cei din conducere nu au luat atunci nicio măsură, deși era evident că era vorba despre o fraudă”, a povestit Oli Ardelean, în exclusivitate pentru PS News.

Amintim că, într-o postare pe pagina personală de Facebook, Luminița Corneanu, fost membru USR, anunța zilele trecute apariția unui volum colectiv în care mai mulți foști membri de partid, oameni excluși de Dan Barna din partid, arată fața mai puțin cunoscută a formațiunii politice condusă în prezent de Cătălin Drulă. „Pentru că nu poți fi autoritar în interior și democrat în exterior. Pentru că trebuie să decojim strat cu strat, până înțelegem tentațiile puterii, ale conformismului și ale abandonării principiilor scrise și votate la început. Pentru că democrația nu se termină aici”, susține Luminița Corneanu.

Printre cei care și-au povestit experiențele în volumul intitulat „USR. Nașterea și patologiile unui partid. Mărturii din culise”, se regăsesc Cornel Zainea, fost deputat USR, buzoianul Vlad Teohari, unul dintre contestatarii aripii Barna din USR, scriitorul Dan Lungu, fost senator USR, Mihai Goțiu și Olimpia Ardelean.

Buzoianul Vlad Teohari a fost eroul unui scandal intern, după ce candidatura sa la alegerile parlamentare din anul 2020, susținută de USR-PLUS Diaspora, a fost invalidată de Biroul Național al USR în urma unui aviz negativ de integritate dat de Comisia de arbitraj a partidului. Pretextul a fost acela că Teohari a semnat, în 2019, o scrisoare deschisă inițiată de Mihai Goțiu și în care peste 100 de membri ai Uniunii Salvați România reclamau execuțiile din partid.

Cine este Vlad Teohari

În anul 2014, la doar 22 de ani, buzoianul Vlad Teohari reușea să inventeze o aplicație care putea salva viața bolnavilor de epilepsie. Mai exact, cu ajutorul unei brățări pe care bolnavii o purtau la mână, aparținătorii lor și persoanele din jur puteau afla când pacientul avea o criză pe stradă și, grație aplicației de pe telefonul mobil, puteau vedea o serie de instrucțiuni pentru a ajuta bolnavul.

După ce s-a lovit de refuzul companiilor din România care îi reproșau că nu are destulă experiență, Vlad Teohari și-a încercat norocul în străinătate. Astăzi, absolventul Colegiului Hasdeu și al Facultății de Electronică și Telecomunicații este manager de proiect în Franța, la AKKA, principalul jucător pe piața de consultanță în inginerie, compania cu activități în domeniile automotive, aerospațial, feroviar, IT (partener principal pentru grupuri precum Renault, PSA, Fiat, Bombardier, Volvo, Airbus, Alstom, Valeo, Faurecia, France Telecom, Alcatel, Areva).

Cum funcționează aplicația

Vlad Teohari și prietenul său Andrei Manea au pus la punct o aplicație pentru telefon destinată bolnavilor de epilepsie. Aplicația este conectată la un ceas inteligent care măsoară pulsul utilizatorului și are rolul de a salva viețile persoanelor care suferă o criză de epilepsie pe stradă sau când sunt singuri.

„Totul a pornit de la micul nostru start-up (aplicația soft-ware – EpSyDet), care continuă și astăzi. Pentru a putea face publică aplicația tuturor oamenilor care au nevoie de ea, pe plan național și internațional, în 2015 am înființat o companie (Salva Software). Pentru că nu reușeam să ne susținem financiar, atât pe noi, cât și toate costurile adiționale pe care le generează aplicația, am început să livrăm servicii de web develop-ment și web design altor companii sau persoane. În momentul de față, aplicația EpSyDet este disponibilă atât pe IOS, cât și pe Android, și ne-am propus să strângem date cât mai multe de la utilizatori”, declara pentru OPINIA Vlad Teohari.

La nivel mondial, spun statisticile, epilepsia afectează aproximativ 65 de milioane de oameni, în 70 la sută dintre cazuri nefiind cunoscută cauza. Anual sunt diagnosticați cu această maladie 200.000 de oameni pe tot globul. Echipa de combatere a epilepsiei încearcă să-i ajute pe bolnavi printr-un set de dispozitive formate dintr-un telefon și un ceas inteligent, sincronizate cu ajutorul aplicației „EpSyDet” care, prin monitorizarea ritmului cardiac combinat cu alți indicatori, detectează criza și transmite o avertizare pe telefonul celui care îl are în grijă pe bolnavul de epilepsie. „Avem un smartphone pe care e instalată aplicația și un ceas inteligent care trimite datele, într-un anume standard, prin bluetooth, la telefonul mobil. Datele de la ceas sunt afișate și prelucrate în timp real pe telefon, iar dacă un eveniment nedorit se petrece, adică o criză, în cazul epilepsiei, o alarmă va porni mai întâi pe telefonul mobil al pacientului, iar dacă aceasta nu este anulată în 20 de secunde, va trimite un SMS pe telefonul îngrijitorului. Aplicația de pe telefonul îngrijitorului va prelucra, va citi mesajele, iar dacă va găsi un anumit cod în mesaje, va activa o alarmă cu coordonatele GPS și medicația pacientului”, explica Vlad Teohari

Pe lângă faptul că este alarmat îngrijitorul, mai apare și avantajul că toate datele legate de pulsul pacientului sunt stocate pe webserverul „EpSyDet”, unde pacientul are acces pe baza unui cont și a unei parole, „pentru a putea accesa istoricul pulsului, împreună cu medicul, pentru o medicație mai bună”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker