Actualitate

Buzăul, aproape la fel de bătrân ca Japonia

În câțiva ani media de vârstă a buzoienilor o va depăși pe cea a niponilor

Cel mai tânăr județ din România rămâne Iașiul, unde media de vârstă a locuitorilor este cu puțin peste 39 de ani, în timp ce la polul opus, cel mai bătrân este Teleormanul, cu o medie de vârstă de 47 de ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, analizate de HotNews.ro. Situația privind îmbătrânirea populației României s-a agravat în ultmii 18 ani, ajungând ca doar două județe din țară să aibă vârsta media a locuitorilor sub 40 de ani. Este vorba despre Iași și Ilfov.

România îmbătrânește cu o viteză care pare de neoprit și asta pentru că foarte mulți tineri care vor să scape de grijile cotidiene și de scumpirile care se țin lanț aleg să emigreze. Astfel, există județe care depășesc deja media de vârstă a locuitorilor din Japonia, țară considerată ca fiind una dintre cele mai îmbătrânite. Două județe se află în această situație, Teleorman și Vâlcea, și, dacă am analiza cât de mult au îmbătrânit județele în ultimii ani, am constata că, în cel mult cinci ani, alte județe se vor alătura celor două menționate anterior. Aceasta pentru că cele mai bătrâne județe din țară sunt: Teleorman (vârsta medie e de 46,8 ani), Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara (44,5 ani), Mehedinți (44,5 ani), Buzău (44,5 ani) Caraș-Severin (44 ani); la polul opus, cele mai tinere județe sunt Iași, Ilfov, Suceava și Bistrița Năsăud, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 40 de ani.

În anul 2019, media de vârstă în județul Iași era de 38 de ani, însă trei ani mai târziu județul a îmbătrânit cu un an, în timp ce Buzăul a îmbătrânit cu 2,02 ani. Prin urmare, în ritmul actual, în care populația Buzăului îmbătrânește alarmant, cel mai probabil, în anul 2025 buzoienii vor depăși media de vârstă a niponilor.

Îmbătrânirea populației împinge autoritățile locale – ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale – să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor. În județele foarte îmbătrânite, cum e Teleormanul, nu se prea pot crește taxele aplicate populației (majoritar pensionare), ci se taxează suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.

Zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe, „întinerindu-și”, astfel, populația. Un fenomen similar are loc și în zonele mai paupere, dar acolo cauzele nu sunt de „import” de forță de muncă tânără, ci e bazată pe natalitatea ridicată.

Pensionarii buzoieni, printre cele mai mici indemnizații din țară

Buzăul nu stă bine nici la capitolul pensii, fiind la coada clasamentului în privința pensiei medii lunare. Dacă în Hunedoara media lunară este de 2.124 lei, în Buzău pensionarii încasează, în medie, doar 1.390 lei, așa cum rezultă din datele Institutului Național de Statistică. Sunt peste cinci milioane de pensionari în țara noastră, arată raportul INS, potrivit căruia, în 2021, numărul pensionarilor a scăzut cu 49.000 de persoane. În Buzău, anul trecut, la fel ca în toată țara, a scăzut numărul pensionarilor.

Capitala și județul Hunedoara sunt singurele zone din țară în care pensia medie a trecut de 400 de euro în 2021. Ca număr de pensionari, Bucureștiul și Hunedoara concentrează circa 13 la sută din totalul pensionarilor din România. Cele mai mici pensii au fost în Botoșani, Giurgiu și Vrancea, de sub 1.300 de lei (circa 260 de euro), potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker