Educație

FOTO | Cine sunt hasdeienii premiați de Expert Forum pentru prezentarea problemelor de interes ale comunitații buzoiene

Au fost desemnați câști­gătorii competiției de discursuri publice ,,Let’s Talk AboutYou(th)!’’ (LTY), ediția din toamna anului 2021, derulat de „Expert Forum” (EFOR), organizație non-guvernamentală care promovează transparența, buna guvernare și buna folosire a banului public. Pe această listă se află 11 din cei 18 elevi ai  Colegiului „B.P. Hasdeu”, care a intrat în competiție cu elevi de clasa a IX-a, cu toții având o participare meritorie. Ca în orice competiție, și de data aceasta, juriul a trebuit să facă o departajare și s-a stabilit un clasament în care hasdeienii au obținut 11 premii.

Pe lista de premianți se află Teodora Spînu și Maria Ilie, care au ocupat primul loc, Ruxandra Meșterelu, care a obținut locul al II-lea și Simona Constantin și Sabina Ionescu, care s-au clasat pe poziția a III-a. La aceste premii se adaugă și premii speciale. Este vorba despre Ioana Brandabur și Sofia Șerbu, care au fost recompensate cu „Premiul pentru cele mai bune soluții”, Erika  Iutiș și Delia Dedu, cărora li s-au acordat „Premiul pentru cea mai bună prezentare”, și Luca Mănăilă și Alexandra Șotîrcă, câte un premiu pentru „Cea mai bună cer­cetare”.

 

Echipa Hasdeului a fost formată din Alexandra Elena Mihai, Teodora Spînu, Delia Dedu, Sofia Șerbu, Ioana Brandabur, Sabina Albu, Maria Ilie, Alice Bulf, Mara Ghiță, Simona Constantin, Ruxandra Me­ș­terelu, Luana Cebic, Andrei Radu, Luca Mănăilă, Maria Vlad, Sabina Ionescu, Alexandra Șotîrcă și Erika Iutiș .

Ce spun elevii premianți

 

Teodora Spînu, Premiul I
Teodora Spînu, Premiul I

Teodora Spînu: ,,<Let’s talk about you(th)> a fost o adevărată provocare; a fost  primul meu contact cu ideea de public speaking. Am avut multe de învățat, atât prin documentarea făcută de mine, cât și din discursurile colegilor mei” .

 

 

Ilie Maria Premiul I
Ilie Maria Premiul I

Maria Ilie: ,,LTY a fost și va rămâne un proiect de suflet pentru mine, atât datorită oamenilor minu­nați pe care i-am întâlnit, cât și cunoștințelor importante pe care le-am acumulat. Acest concurs m-a ajutat să dezvolt un mare atașament pentru public speaking și să-mi doresc să continui drumul prin această lume magică a acestui proiect”.

 

 

Ruxandra Meșterelu Premiul al II-lea
Ruxandra Meșterelu Premiul al II-lea

Ruxandra Ioana Mește­relu: ,,Competiția de public speaking a fost una complicată, dar în final a meritat. Mă bucur foarte mult că am făcut parte din acest proiect, unde am cunoscut oameni noi și, în același timp, mi-am făcut prieteni noi. Am învățat multe lucruri, care sigur mă vor ajuta în viitor”.

 

 

Simona Constantin Premiul al III-lea
Simona Constantin Premiul al III-lea

Simona Constantin: ,,A fost o experiență pe care aș repeta-o oricând; o ocazie să cunosc persoane noi și să acumulez cunoștințe”.

 

 

 

 

Sabina Ionescu Premiul al III-lea
Sabina Ionescu Premiul al III-lea

Sabina Ionescu: „A fost o experiență incitantă, care m-a provocat să fiu mai bună”.

„Bobocii”, îndrumați de elevi și profesori coordonatori

Hasdeienii au avut parte de susținerea și îndrumarea colegilor mai mari, foști participanți LTY, dar și a două cadre didactice. Este vorba despre profesorul de Istorie Dănuț Solcan și profesorul de Limba și literatura română Alina Dinu, dar și despre elevii coordonatori Dora Luparu, Andreea Soare, Iulia Sturzu și Marius Cătălin Chiriac. În total, la acest proiect au lucrat 18 hasdeieni și cinci profesori coordonatori.

La această ediție, re­prezentanții Expert Forum au lucrat cu 50 de   elevi din patru orașe. E­levii înscriși în concurs au răspuns, printr-un discurs de trei minute, la întrebarea „Care este o proble­mă importantă care te afectează pe tine și pe comunitatea ta?”. Pentru a răspunde, concurenții s-au pregătit în cadrul unor ateliere interactive în care au explorat teme precum „comunitatea” și apartenența lor în diferite comunități, „cum să identifice o proble­mă” și cum să o  aprofundeze, cum se cercetează o problemă și ce înseamnă fakenews, care este rolul fiecăruia dintre ei în comunitate și cum pot fi „cetățeni activi”. De asemenea, concurenții au învățat în cadrul atelierelor și des­pre „rolul administrației publice” și ce putere are asupra problemelor comunității. Participanții la proiect au avut ocazia și să se cunoască între ei și să își ofere feedback constructiv pe discursuri.

Hasdeienii au intrat în această competiție cu teme precum bullying-ul în școlile din România, cyberbullying-ul, violența stra­dală, deficiențele învăță­mântului online, misoginismul, violența domestică, animalele fără stăpân, ineficiența educației din România, inexistența locurilor de agrement pentru tineri, dependența de gadget-uri, influența negativă a anturajului în adolescență etc.

Discursurile au fost evaluate în final de un juriu format din persoane din afara școlii cu interes pentru astfel de activități, selectate de Asociația Expert Forum împreună cu profesorii coordonatori.

Ediția programului <Let’s talk aboutYou(th)!>, programul LTY, din perioada septembrie 2021–ianuarie 2022, s-a des­fășurat, ca toate edițiile anterioare, așa cum măr­­turisesc și reprezentanții Expert Forum, cu dorința „de a susține vocea elevilor și de a îi ajuta să se facă auziți privind probleme importante pentru ei, din comunitatea lor”. Proiectul derulat de Expert Forum este finanțat, în parte, prin contribuția generoasă a Departamentului de Stat al Statelor Unite.

 

Care este perspectiva asupra concursului a elevilor coordonatori

 

Marius Cătălin Chiriac: „Să coordonezi un grup de oameni solicită foarte mult timp și energie, tocmai de aceea mi-a fost puțin teamă la început. Pe lângă toate celelalte activități cu care știam că trebuie să țin pasul, am decis să mă înscriu și în cadrul celei mai recente ediții de public speaking organizată de cei de la Expert Forum. Așa cum mă așteptam, de altfel, am avut parte de o experiență foarte plăcută. Am cunoscut foarte mulți oameni noi și am legat frumoase relații de prietenie cu majoritatea dintre ei. Fie că vorbim de ceilalți coordonatori sau de participanți, fiecare a contribuit la această frumoasă amintire. Un aspect foarte important, care m-a făcut să trec și mai ușor prin proiect, a fost relația strânsă avută cu cealaltă colegă coordonatoare de la grupă. Am reușit să ne împărțim sarcinile și am reușit să le oferim suportul necesar copiilor din grupa noastră. Tocmai de aceea am și pornit la drum în acest proiect, ca să ofer ajutorul care mi-a fost și mie dat la vremea când am fost participant. Și mă bucur să știu că am reușit să fac acest lucru”.

 

Andreea Soare coordonator
Andreea Soare coordonator

Andreea Soare: „Eram clasa a IX-a când am luat prima dată contact cu clubul de public speaking al liceului. Acum sunt clasa a XI-a, am participat deja la trei competiții, având ocazia să particip anul acesta și din poziția de coordonator, experiență ce m-a  responsabilizat și m-a ajutat să înțeleg că fiecare problemă cu care ne confruntăm are o rezolvare dacă avem curajul să o facem cunoscută”.

 

Dora Luparu coordonator
Dora Luparu coordonator

Dora Luparu: „Aceasta a fost a doua oară când    m-am implicat în <Let’s Talk AboutYou(th)!>, iar experiența a fost din altă perspectivă. Mi-a plăcut tare mult să împărtășesc lucrurile pe care le-am învățat în calitate de participant anul trecut, dar, mai ales, mi-au plăcut antrenamentele cu echipa,- câteodată obositoare, haotice, dar mereu pline de glume, veselie, voie bună. Am simțit această ediție a concursului ca o continuă întâlnire la cafea cu prieteni de care nu te saturi niciodată”.

 

Iulia Sturzu coordonator
Iulia Sturzu coordonator

Iulia Sturzu: „<Let’s Talk AboutYou(th)!> a fost pentru mine o șansă de a ajuta alți elevi de liceu să învețe și să deprindă abilități noi, cu ajutorul noțiunilor pe care le am despre public speaking. În plus, am reușit să creez conexiuni frumoase cu participanții echipei mele și să îi ghidez pe tot parcursul competiției ca, în final, să ne bucurăm împreună de rezultatele foarte bune pe care le-au avut”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker