Politic

Candidatul PRO România care promitea ,,Politehnica la Buzău” s-a apucat de mass-media: se îngrijește de asocierea UPB-Euronews

Universitatea Politehnica București (UPB) a început primele plăți pentru finanțarea proiectului Euronews România către fostul deputat și mi­nistru PSD Gabriel Petrea.

Gabriel Petrea este cunoscut publicului buzoian nu doar prin faptul că, în calitate de președinte al Tineretului Social Democrat, a votat în favoarea moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, motiv pentru care a fost exclus din PSD, ci și prin faptul că a candidat, fără succes, la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, pentru un post de senator de Buzău pe listele PRO România. Postură din care, alături de ceilalți candidați ai acestei formațiuni politice, a promis electoratului buzoian, nici mai mult, nici mai puțin decât că va facilita deschiderea unei filiale la Buzău a prestigioasei instituții de învățământ tehnic, Universitatea Politehinica București, al cărei director general adjunct este. Pe parcursul campaniei electorale, au fost plimbați la Buzău, mai ceva precum Sfintele Moaște, responsabili ai UPB, de la rectorul Mihnea Costoiu până la decani ai unor facultăți ale universității. Aceștia, însă, ceva mai ponderați în discurs, au atras atenția că, pentru început, ar putea fi vorba despre o școală profesională care să funcționeze sub tutela Universității Politehinica București, iar o discuție despre deschiderea vreunei ­filiale a uneia dintre facultăți este prematură. Totuși, candidații PRO România Buzău au specificat faptul că, indiferent de rezultatul alegerilor, proiectul ,,Politehnica la Buzău” va fi dus la bun sfârșit.

Postul de televiziune de știri Euronews se va lansa în România anul viitor. Singurul investitor anunțat până acum din România este Universitatea Politehnica București. Finanțată în mare parte de stat, UPB refuză să spună din ce fonduri va susține un post de televizune. Spre comparație și pentru a înțelege efortul financiar necesar, Euronews Serbia este deținută de o companie evaluată la 2,7 ­mi­liarde euro, scrie ,,News­week România”

UPB: Jumătate de miliard subvenții de la stat

UPB a primit subvenții de la bugetul de stat pentru instituții și servicii publice sau activități finanțate integral din venituri proprii de 514.268.365 de lei. Universitatea mai încasează din taxele elevilor 19 ­mi­lioane de lei și 9,4 milioane de lei din valorificarea locurilor din cămine, potri­vit cifrelor de la Ministerul de Finanțe pe anul 2020. Documentele de la Consi­liul Național pentru Finan­țarea Învățământului Superior arată că Universitatea Politehnica București a primit de la bugetul de stat suma de 390 de ­mi­lioane de lei, cea mai mare dintre toate universitățile din România.

Plecând de la faptul că bugetul UPB se construiește cu sute de milioane de lei plătiți de la buget și din taxele studenților, s-ar fi impus o transparență ­ma­ximă legată de modul de finanțare a canalului de știri. Mai ales că în conducerea UPB, dar și a proiectului Euronews, sunt implicați oameni cu un trecut politic consistent.

Petrea: Va fi un post al Universității

Conform ,,Newsweek România”, care a stat de vorbă cu rectorul UPB, ­Mihnea Costoiu, acesta a evitat orice referire la bani sau bugete. El a susținut că Euronews este deopotrivă o afacere, dar și un loc unde studenții vor putea face practică. El a lăsat să se înțeleagă că investiția se va derula pe cel puțin zece ani.

Aceeași retorică a fost folosită de Gabriel Petrea, fost parlamentar PSD și ministru al Consultării pu­blice și dialogului social în perioada ianuarie 2017 – februarie 2018 (premieri Grindeanu și Tudose): „Am fost desemnat să mă ocup de proiect din punct de vedere administrativ. Acum, suntem în procedura de organizare a sediului. Este o investiție în educație. Va fi un post al Universității. Noi avem un post de televizune de 30 de ani. El funcționează ca un laborator didactic. Așa va funcționa și Euronews România. Vreau ca studenții din România să lucreze cu cele mai bune tehnologii și cu cei mai buni oameni din domeniu”, a spus Petrea pentru ,,Newsweek România”.

Acesta a admis că „vom suporta o parte din cheltuieli, cele de funcționare” și că este plătit de UPB ca director adjunct al proiectului. El spune că „ne-am estimat niște cheltuieli, previziuni”, dar refuză să precizeze care sunt cifrele.

Datele de la Ministerul de Finanțe oferă o marjă redusă de investiții pentru UPB. În primele zece luni ale anului 2019, UPB a atras 12 milioane lei din „prestări servicii”, 563.000 din cursuri de calificare și 2,6 milioane din închirieri. În jur de 3 milioane de euro, un buget insuficient pentru o televiziune cu 100 de redactori. Dar desigur, UPB are și alte investiții de susținut din acest surplus.

Euronews, asociat în Serbia cu un trust cu venituri de un miliard euro

Sursele externe sunt mai transparente decât reprezentanții UPB. Astfel, din prezentarea Euronews aflăm că postul vinde francize din anul 2018. Și că, în toamna anului 2021, va avea și o franciză în România. În Albania, postul emite în urma unei asocieri cu postul local de televiziune IN TV. În Serbia, va emite din 2021 tot în urma unei colaborări cu un post local de televiziune – Mts. Grupul Mts a avut, în 2018, venituri de un ­mi­liard de euro.

Operarea Euronews se va face în România tot sub forma achiziției unei francize.

Cine este numărul 1 al postului

Petrea susține că este numărul 2 în proiect, iar director Euronews este Mihai Corocăescu. Mihai Corocăescu este Managerul general al Universității Politehnica. El coordonează, prin personal cu pregătire în domeniul social-econo­mic, administrativ și tehnic de specialitate, întreaga activitate administrativă, tehnică și financiar-contabilă a Universității, în domenii precum imobiliar, investiții, gestionare cămine, cercetare etc, potrivit site-ului Universității Politehinica București. Pe site-ul instituției, Corocăescu nu și-a depus niciun cv. Informațiile pu­blice despre el sunt inexistente.

Implicații politice

Universitățile sunt autonome, dar cutuma este să nu se implice în politică. Acest lucru nu s-a întâmplat la Universitatea Politehinica București, unde oameni influenți din universitate au fost trimiși în Parlament sau Guvern pe listele PSD.

Rectorul UPB Mihnea Costoiu a fost senator PSD din anul 2014 până în 2019. Din 1996, Ecaterina Andonescu a fost parlamentar al PSD până anul trecut și de trei ori ministru al ­Educației. În acest timp a fost rector al UPB, iar din 2012 până anul trecut a fost președintele Senatului UPB.

Numărul doi în proiectul Euronews este Gabriel Petrea, ex-șeful tinerilor PSD, apoi parlamentar și timp de un an ministru. El a fost dat afară din partid după ce a votat moțiunea împotriva guvernului Dăncilă.

Gabriel Petrea spune că de politica editorială se va ocupa Euronews International: „Politica editorială e făcută de Euronews, noi ne ocupăm de partea administrativă. Fiecare om are o opțiune politică. Asta nu înseamnă că nu trebuie să facă presă”. Petrea ­amintește că a fost dat afară din PSD în urmă cu un an și jumătate și a părăsit PRO România în urmă cu două luni.

 

Un comentariu

  1. Cine credeti ca a crezut aberatiile promise in campania electorala ? Doar naivii sau cei invatati sa sarute dosurile…….

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker