Actualitate

Câți copii abuzați de părinți au ajuns anul acesta în grija Direcției Generale pentru Asistență Socială Buzău

Pentru sute de fetițe și băieți din județul Buzău, copilăria nu înseamnă joacă și visare, ci muncă, su­ferință, umilință și bătaie.  Datele statistice întocmite de Direcția Generală pentru Asistență Socială și  Protecția Copilului Buzău indică faptul că, anual, instituția primește telefoane prin care se anunță abuzul câtorva sute de copii,  care sunt bătuți, abuzați emo­țional, exploatați sexual, puși să muncească sau, pur și simplu, sunt neglijați grav de către părinți.

Din păcate, în proporție de peste 75% dintre sesizări sunt conforme cu realitatea. Și nu numai atât, numărul sesizărilor a înregistrat o creștere, ceea ce înseamnă mai mulți copii în situație de risc.

„Sesizările pe care le primim prin intermediul Compartimentului Telefonul Copilului s-au aflat în ultimii ani pe un trend ascendent, precizând că, de multe ori, o singură sesizare se referă la mai mulți copii”, a declarat Loredana Doroban­țu, director general al DGASPC Buzău.

Specialiștii DGASPC  Buzău au foarte mult de lucru pentru a ,,îndulci” situația acestor copii care sunt scoși din familii abuzive și ajung în plasament în regim de urgență, pentru că, spun psihologii, efectele traumelor din copilărie sunt adânci și, fără ajutor de la specialiști, acestea ar putea influența felul în care copilul, devenit ulterior tânăr și apoi adult, își construiește relațiile și, ulterior, următoarea familie.

Pentru a reechilibra emo­țional și fizic un copil după traumele suferite în familie este nevoie de multă muncă și dedicare profesională din partea celor ce lucrează în sistemul DGASPC.

În 2019, DGASPC Buzău a instituit măsuri de protecție în regim de urgență pentru 137 de copii

Cifrele unui an de abuzuri asupra a  sute de copii din județul Buzău arată statistic astfel:

 „În anul 2019, la nivelul Compartimentului Telefonul Copilului au fost înregistrate și instrumentate 612 sesizări pentru 770 de copii; dintre acestea, situații de abuz/ neglijare/ exploatare s-au confirmat pentru 489 de copii, iar pentru 137 de copii s-au instituit măsuri de protecție în regim de urgență”, precizează directorul ­ge­neral al DGASPC Buzău. Câți copii rămân însă înafara sistemului de protecție specială? Cifra este greu de estimat, pentru că nu știm câte cazuri nu sunt raportate.

În ultima perioadă une­le forme de violență au crescut ca intensitate, iar altele sunt trecute cu ­ve­derea sau luate drept manifestări ale normalității. Părinții pedepsesc copiii „pentru că este nevoie”, „pentru că ni se suie copiii în cap”, „pentru că nu-și văd lungul nasului”, „pentru că altfel nu mă înțeleg cu ea”, „pentru că sunt răi copiii”, pentru că trebuie „să ne impunem în fața lor”, pentru că „altfel nu ne ascultă”, sau, uneori, „pentru că altfel nu ne res­pectă”, pentru că „bătaia e ruptă din rai” și „unde dă mama crește”, pentru că, la rândul lor, acești adulți abuzivi au fost disciplinați cu ajutorul pedepselor „și nu am pățit nimic” și nu în ultimul rând, părinții strigă la copii, îi amenință sau îi umilesc pentru că „vorba n-a omorât pe nimeni” și „chiar și o palmă e nevinovată dacă <nu-i dai la cap>”.

Cu alte cuvinte, adulții justifică pedepsele prin prisma unor norme cultu­rale și sociale, extrem de răspândite și perpetuate din generație în generație prin repetarea modelului. De la aceste ”nevinovate pedepse” aplicate copiilor se ajunge de multe ori chiar la tragedii, pentru că lucrurile în astfel de familii nu au cum să se îmbună­tățească.

Sesizările primite în 2019 de DGASPC Buzău cu privire la copiii abuzați vorbesc de la sine despre ce pedepse este vorba. „Sesizările confirmate se împart pe următoarele categorii de abuz: 12 – abuz fizic, 120 – abuz emoțional, 47 – abuz sexual, 302 – neglijare, 3 – exploatare pentru comitere de infracțiuni, 5 – exploatare sexuală. Dintre aceste cazuri, 152 provin din mediul urban și 337 din mediul rural”, spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Roxana Kovacs.

Ce fel de abuzuri asupra copiilor au fost raportate anul acesta la DGASPC

Numeroase abuzuri  asu­pra copiilor au fost raportate și în prima parte a acestui an.

„În prima ju­mătate a anului 2020, a fost înregistrat un număr de 267 de sesizări pentru 303 copii aflați în posibilă situație de risc. Dintre aceștia, pentru 218 copii

s-a confirmat situația de abuz/ neglijare/ exploatare, pentru 56 de copii s-a dispus măsura plasamentului în regim de urgență”, a declarat directorul general al DGASPC Buzău.

Abuzurile în cazurile confirmate de către specialiștii DGASPC au fost: 4 – abuz fizic, 74 – abuz emoțional, 14 – abuz sexual, 120 – neglijare, 6 – exploatare pentru comitere de infracțiuni. Dintre acestea, 81 sunt din mediul urban și 137 din mediul rural. Niciun copil nu a sesizat la Telefonul Copilului că s-ar afla în situații de abuz/ neglijare/ exploatare în această perioadă.

Cum procedăm dacă vedem un copil aflat într-o situație de abuz?

În jurul unui copil victimă a unei forme de abuz sau neglijare, acționează un număr de actori – servicii sociale, medicale și de sănătate mintală, instituții responsabile cu aplicarea legii, servicii educaționale – cu misiunea clară de a garanta dreptul copilului la protecție și restabilirea cât mai rapidă a bunăstării acestuia. Acest lucru se întâmplă numai dacă situația copilului este făcută cunoscută autorităților. Prin urmare, dacă cineva are cunoștință de un astfel de abuz, este necesar să treacă peste prejudecata „de a se fi amestecat în treaba altuia”, sau în treaba altei familii care „își educă” copiii cu pumnul și să anunțe autoritățile la Telefonul Copilului 0800 800 203.

„Precizăm că sesizările privind potențiale situații de abuz în care s-ar afla copiii pot fi transmise prin orice cale de comunicare: telefonic la numărul 0800.800.203, prin e-mail,  prin  comunicări  scrise ale autorităților sau persoanelor fizice, ori sub formă de  sesizări prin accesarea siteului web al Direcției. În ultima vreme,  numărul este apelat și de către terțe persoane cu spirit civic.

Urmare a primirii unei astfel de sesizări, Serviciul de Intervenție din cadrul D.G.A.S.P.C. inițiază demersuri de verificare și decid care este cea mai bună soluție pentru copil, în colaborare cu autoritățile locale”, explică directorul DGASPC, Loredana Doro­banțu, modalitatea prin care buzoienii pot face sesizări atunci când observă că un copil se află în pericol, în situație de risc.

Serviciul telefonic, intitulat Telefonul Copilului, se adresează tuturor locuitorilor județului Buzău care cunosc copii aflați în situații dificile: copii abuzați, neglijați, exploatați. Aceștia pot suna non-stop, inclusiv sâmbăta și duminica, să sesizeze situația urgentă în care se află copilul și coordonatele acestuia pentru ca inspectorii serviciului să poată interveni în cel mai scurt timp.

Cazurile pot fi soluționate prin luarea unei măsuri de urgență, în funcție de gravitatea situației sesizate sau prin consiliere psihologică, juridică și prin direcționarea familiilor către alte servicii specializate, din cadrul DGASPC Buzău.

Inspectorii acționează și la apeluri anonime cu condiția ca sesizarea să conțină coordonate și date pertinente: tipul abuzului, situația copilului, locația exactă, modalitatea prin care persoana care apelează a ajuns să cunoască situația.

„Indiferent de contextul în care se petrece abuzul (în familie, pe stradă, la școală etc.), dacă situația la care ești martor este una de agresiune fizică sau emo­țională care pune în pericol integritatea sau viața copilului (de exemplu, lovituri cu pumnii sau picioarele, care produc vătă­mări corporale, amenințări că va fi rănit, omorât, abandonat etc.),  cu impact traumatic asupra acestuia, sună la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului care funcțio­nează în fiecare județ și în fiecare sector din București sau către Serviciile Publice de Asistență Socială (SPAS) din localitatea respectivă. Aceste servicii sunt de obicei apelate când e vorba ­despre abuzuri repetate despre care știi că se petrec într-o familie de vecini, prieteni, rude ai unor prieteni”, transmit pe site-ul organizației și reprezentanții Asociației Salvați Copiii, o organizație implicată în acțiuni umanitare de sprijin pentru copiii aflați în dificultate sub o formă sau alta.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker