Actualitate

Mii de hectare de pădure din judeţul Buzău, „ale nimănui”

Pentru mii de hectare de fond forestier de pe raza judeţului Buzău nu se ­asi­gură în acest moment serviciile silvice sau administrarea. Proprietăţile sunt mici, iar cauzele acestor situaţii sunt fie că proprietarii au decedat, fie nu au fost făcute demersurile necesare de către cei care le deţin. Autorităţile silvice vorbesc despre aproximativ 13.000 hectare de pădure care sunt ale nimănui sau, mai exact, la dispoziţia hoţilor de lemn.

Cele mai multe provin din proprietăţi mici ai căror proprietari nu pot fi identificaţi pentru că ori au decedat, ori n-au efectuat dezbaterea succesorală, ori nu se cunosc moştenitorii, ori nu mai deţin acte de proprietate, iar prin ultimele modificări aduse Codului Silvic pentru aceste categorii de terenuri de suprafaţă de maxim 30 de hectare s-a luat măsura preluării în vederea ­asi­gurării serviciilor silvice de către Ocoalele Silvice care au fost nominalizate de către fiecare unitate administrativ teritorială, costurile fiind asigurate de la bugetul de stat. Dacă la finalul anului trecut reprezentanţii Gărzii Forestiere Buzău anunţau că au fost preluate până în în decembrie 3598 hectare, în august suprafaţa de pădure luată sub protecţia statului a crescut la ­apro­ximativ 4500 de hectare, potrivit raportului prezentat luni în Colegiul Prefectural.

Acţiunea este în plină desfăşurare şi este prioritară pentru Garda Forestieră şi Ocoalele Silvice, spune coordonatorul Gărzii Forestiere Buzău, Camelia Irimia, pentru a reduce pe cât posibil defrişările şi exploatarea ilegală de pădure.

Din cele 159.705 ha de pădure de pe raza judeţului Buzău, 67.130 ha sunt în proprietate publică a ­sta­tului, 89.993 ha proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice, iar 2.582 ha proprietate publică şi privată a unităţilor administrativ -teritoriale. Persoanele juridice deţin 61.574 ha din care 16.045 ha sunt în proprietatea a 15 obşti.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker