Cultură

Cum se modifică activitățile bisericilor din cauza coronavirusului

Noile măsuri impuse de autorități pentru a combate răspândirea ­coro­navirusului se referă și la activitățile religioase. Totuși, în funcție de evoluția lucrurilor, este posibil să apară noi măsuri.

Miercuri, 18 martie, s-a stabilit că slujbele se vor face în curtea bisericilor, dar cu prezența a mai puțin de 100 de persoane și cu păstrarea distanței, informează EuropaFM. Aceasta este precizarea Bisericii Ortodoxe Române, după ce autoritățile au interzis toate activitățile culturale, inclusiv cele religioase în spații închise.

„Fiecare biserică, oricât de mică, are o curte. Atâți oameni câți încap în spațiul respectiv, dar cu păstrarea distanței sanitare de minim un metru, ar putea parti­cipa la aceste slujbe în aer liber. Momentan, așa s-a comunicat din partea Arhiepiscopiei. Solicitările de spovedanie vor fi onorate doar individual, firește: o singură persoană în bi­se­rică împreună cu preotul. Restul pot aștepta afară, nu se intră decât individual”, a declarat pentru EuropaFM Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Ce se întâmplă cu împărtășania

O altă dilemă legată de procesiunile religioase vizează împărtășania. În spațiul public au apărut mai multe imagini cu ­cre­dincioși care primesc împărtășania cu o singură linguriță. Reprezentanții bisericii precizează că procedura va continua ca și până acum. Totuși, credincioșii pot veni și cu lingurița de acasă, dar înainte trebuie să aibă o discuție cu preotul.

„Împărtășania nu poate fi sursă de infectare pentru nimeni. Este o credință care operează într-un ­re­gistru profund al sufletului fiecăruia. Sigur că în acest moment tensionat, când vorbim de o epidemie, foarte mulți oameni încep să se gândească și la acest act al împărtășaniei cu o singură linguriță. Eu pot să vă spun că nu s-a luat nicio altă decizie. Nu s-au înre­gistrat în istorie până acum cazuri de infectare prin Sfânta Împărtășanie. Oameni mai slabi în credință, oameni care se tem să mai primească împărtășania pot vorbi cu preotul lor duhovnic și, în consultare cu el, dacă primesc această îngăduință, se pot împărtăși cu o linguriță foarte curată, prețioasă, pe care ar putea-o aduce ei înșiși”, a mai declarat Vasile Bănescu.

Un comentariu

  1. SA NU CARE CUMVA SA RAMINA NE-MPARTASITI MIRENII,asta-i noaptea mintii AU RAMAS POPII fara obiectul muncii
    si nu au inteligenta sa-i lase-n pace pe oameni o vreme,da’ asa a decretat prea-nebunaticul

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker