Actualitate

Pesta porcină africană confirmată iar în localităţi de pe Valea Buzăului

Lovitură grea pentru autorităţi pe final de an. Tocmai când se pregăteau să închidă patru focare de pestă porcină africană, altele au fost confirmate. Şi de această, din nou în localităţi de pe Valea Buzăului.

Săptămâna trecută, autorităţile sanitar-veterinare au luat în evidenţă un focar la Căneşti şi unul la Nehoiu şi au instituit măsurile care se impun în astfel de cazuri. Cele două noi focare de peste porcină africană au fost confirmate, în baza buletinelor de analiză. Vestea a venit în momentul în care reprezentanţii DSVSA Buzău se pregăteau să închidă trei focare în Cochirleanca şi unul în Cuculeasa, comuna Ziduri.

Astfel, săptămâna trecută, numărul focarelor de PPA în judeţul Buzău ajunsese la nouă, fiind active alte trei focare la Robeasca, Luciu şi Cilibia.

La începutul lunii noiembrie, prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA şi a îndeplinirii condiţiilor tehnice necesare precum şi a ­pri­mirii rezultatelor negative la testarea serologică pentru pesta porcină africană a porcilor din zonele cu res­tricţii prin prezentul, DSVSA Buzău a anunţat stingerea a 60 de focare de pestă porcină africană de pe raza Unităţilor Administrativ Teritoriale Amaru, Mihăileşti, Pogoanele şi Padina impli­cit ridicarea măsurilor dispuse în zonele cu restricţii.

Pe lângă cele din gospodăriile localnicilor, sunt active 23 de cazuri la mistreţ pe raza a zece fonduri cinegetice: 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (trei cazuri), 27 Berca (trei cazuri), 41 Beceni (patru cazuri), 42 Aldeni (patru cazuri), 20 Monteoru (un caz), 23 Grăjdana (două cazuri), 57 Zărneşti (un caz), 26 Umbrărelu (două cazuri) şi 45 Deduleşti (două cazuri).

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

În judeţul Buzău, primele cazuri de PPA au fost confirmate în luna septembrie 2018, în localitatea Lunca – Pătârlagele şi în Pănătău. Ulterior, cazuri au apărut şi în Puieşti.

Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se ­ana­lizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker