Educație

Elevii Colegiului Economic, faţă în faţă cu modelele lor profesionale

Biblioteca Vie este un proiect care a apărut în anul 2000 în Danemarca şi are rolul de a schimba percepţia oamenilor asupra unor stereotipuri şi prejudecăţi. Spre deosebire de o bibliotecă obişnuită, în bi­blioteca vie cărţile sunt fiinţe umane care intră într-un dialog personal cu cititorul.

Colegiul Economic Buzău a continuat şi anul acesta proiectul „Biblioteca Vie”. Astfel, 100 de elevi de clasele a XII-a au avut ocazia să descopere din interacţiune cu „cărţile” (persoanele) selectate de profesorii lor informaţii importante despre viitor şi profesia pe care doresc să o urmeze.

Fiecare „carte” a avut o poveste personală, fiecare carte a prezentat o profesie. Elevii au „citit” despre ce înseamnă să fii: funcţionar bancar, economist, ofiţer, poliţist, antreprenor, manager, statistician asistent social. Cei peste 100 elevi participanţi au pus întrebări şi au aflat răspunsuri legate de profesia pe care şi-o doresc în viitor.

Cine au fost invitaţii

Aflată la a zecea ediţie, Biblioteca Vie de anul acesta a reunit pe rafturile ei 14 „cărţi” dintre cele mai interesante: Mihai Muşat, Sorin Geambaşu, Elvira Bădeanu, Narcisa Rusen, Corina Brănişteanu, Cornelia Geambaşu, Robert Budău, Emilia Mihăilescu, Maria Jarcă, Andrei Mărunţiş, Adina Mărunţiş, Ionel Drăgănoiu, Romică Goia, Mihai Mardale.

 “Bibliotecari” în Biblioteca Vie au fost anul acesta: Lucia Olteanu, Cătălina Poştovei şi Măriuca Vali Budău. Sunt cele care au ales cu multă grijă cărţile şi au îndrumat cititorii.

„Suntem la a zecea ediţie de Bibliotecă Vie.  Mulţumim tuturor cărţilor care au răspuns chemării noastre, celor care ne sunt alături de 10 ani şi celor care sunt la prima participare! Sperăm că a fost o activitate benefică pentru cititori dar şi pentru cărţi. Avem convingerea că cititorii au fost implicaţi şi că lectura a fost interesantă şi eficientă pentru ei”, a declarant Lucia Olteanu.

La rândul lor, elevii Colegiului Economic s-au arătat impresionaţi de ocazia de a cunoaşte oameni care să îi ghideze în alegerea unei profesii.

„<Cartea citită>, doamna Cornelia Geambaşu ne-a ofe­rit informaţii atât despre facultate cât şi despre ce putem sa facem după ce ne terminam studiile inclusiv despre funcţia dumneaei în cadrul Institutului de Statistică. Consider ca ne-a oferit informaţii cât şi sfaturi folositoare pentru viitorul nostru”, a declarat eleva Camelia Nedelcu.

*

„A fost foarte frumos şi foarte interesant. Am fost foarte atentă la fiecare amănunt în parte. Mi-a plăcut felul în care doamna de la poliţie ne-a vorbit despre meseria de poliţist şi m-a convins cu adevărat că trebuie să urmez această meserie şi că acolo îmi este locul. Sunt foarte hotărâtă să urmez ceea ce mi-am propus şi, aşa cum a spus şi doamna <să devenim colegi> peste ceva timp”, a spus Carmen Radu.

*

„O experienţă plăcută, plină de informaţii, idei, challenge-uri noi. Am avut ocazia de a sta de vorbă cu un antreprenor tânăr, deschis să discute orice. Încă din primele minute am devenit prieteni, ne-a sfătuit să facem ceea ce ne dorim cu drag indiferent de efortul depus. Văzând optimismul lui l-am întrebat ce program are: se trezeşte la ora 7, merge la sală o oră şi după lucrează până la ora 19, nu îi place să stea, tot timpul găseşte ceva de făcut. Discutând am înţeles că într-o afacere nu este totul roz, implicarea ta influenţează în mare parte dezvoltarea afacerii, comportamentul faţă de angajaţi ajută la dezvoltarea plăcerii de a lucra. Le mulţumesc profesorilor coordonatori care au organizat activitatea BIBLIOTECA VIE pentru ocazia oferită, mulţumiri domnului Andrei Mărunţiş pentru timpul acordat”, a declarat Alexandru Căţoi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker