Economic

91 de buzoieni, fără loc de muncă după ce un producător de țevi turc a decis să își mute producția acasă

Compania turcă Superlit, parte a grupului Karamanci Holding, producător și distribuitor la nivel mondial de tuburi și țevi, a decis să oprească activitatea pe care o desfășura într-o fabrică din Buzău și să se întoarcă în Turcia. În urma acestei decizii, mulți dintre angajații care lucrau acolo vor fi concediați, motivul fiind acela că au scăzut vânzările interne, iar costurile de transport și recuperarea creanțelor de la clienți au devenit foarte dificile. De asemnea, printre argumentele care au dus compania către o astfel de decizie se numără și res­tricțiile din pandemie.

Astfel, utilajele de la Buzău urmează să fie vândute, iar în România va rămâne doar activitatea de vânzare de produse și mărfuri. Această decizie determină și concedierea mai multor angajați, opera­țiune care este efectuată în trei etape, în perioada aprilie-august. Prin urmare, în prima etapă vor fi concediați 30 de angajați, în a doua etapă 15, iar în a treia 22 de angajați. Conform datelor care au fost raportate anul trecut, în Buzău lucrează 91 de angajați.

Mutarea fabricii din România are la bază mai multe argumente, unul dintre ele fiind imposibilitatea atingerii  nivelului maxim de producție, vânzările scăzând de la 5 milioane de euro la 1 milion de euro în perioada 2015-2020.

În anul 2020, compania turcă a avut afaceri de 45,9 milioane de lei, de la 54,5 milioane de lei în 2019, rămânând astfel pe pier­dere, cu un minus de 2,1 milioane de lei. Compania a avut profit doar în anul 2017 și în anul 2013, în rest fiind înregistrați ani cu pierderi, care au oscilat între minusuri de circa 1 milion de lei și 11 milioane de lei.

O altă problemă pentru fabrica din România este că structura actuală de personal a devenit supradimensionată prin raportare la situația economică. De asemenea, decizia de a opri producția de țevi în Româ­nia are la bază și alți factori. Principalul client al companiei, din Austria, a dat faliment, iar prețurile materiilor prime la nivel mondial au crescut, astfel încât Superlit nu a putut să obțină un nivel de preț eficient pentru a reuși să aibă profit în România. Evoluția pandemiei de coronavirus și măsurile severe care au fost impuse pentru a preveni extinderea acesteia au determinat apariția unor consecințe majore la nivel global.

În afară de România, Superlit mai are fabrici în Turcia, la Duzce și Malatya, tuburile și țevile pe care compania le produce fiind folosite în proiecte de infrastructură, de canalizare, rețele de apă, irigații, microhidrocentrale.

Înființată în anul 1961, compania și-a început producția la Buzău în anul 2008, an în care, împreună cu Grup Romet, Superlit a construit la Buzău o fabrică de țevi GRP (plastic armat cu fibră de sticlă) în urma unei investiții de 10 milioane de euro. În anul 2010, compania turcă a preluat de la Romet 40 la sută din capitalul producătorului de tuburi, ajungând să dețină integral capitalul acestuia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker