marți, 02 iunie 2020

8.900 doze de vaccin gratuit au ajuns la Buzău

Miercuri, 6 noiembrie, a sosit la Direcţia de Sănătate Publică cea de-a treia tranşă de vaccinuri gripale repartizată de către Ministerul Sănătăţii, spune medicul epidemiolog Carmen Scântei. Este vorba despre 8.900 de doze, care potri­vit aceleiaşi surse, vor fi repartizate medicilor de familie, câte 40 fiecăruia. La medicii de familie, vaccinul gripal este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc , spune medicul Carmen Scântei, referindu-se la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate  şi copiii.

Anul acesta, Direcţia de Sănătate Publică Buzău a cerut Ministerului Sănătăţii 35.000 de doze de vaccin antigripal. A primit confirmare pentru 26.900 de vaccinuri, care vin la Buzău în tranşe.

Livrarea de miercuri a fost cea de-a treia tranşă, de 8.900 de doze. În afară de acestea, până acum la Buzău au ajuns şi au fost distribuite circa pe 10.000 de doze de vaccin gripal.

În farmacii preţul unei doze de vaccin gripal este de 50-60 de lei dar, din păcate, de multe ori este de negăsit, motivul fiind cererea foarte mare care nu a fost anticipată. Pentru că sezonul gripal debutează în noiembrie şi vârfurile sunt undeva în lunile decembrie-ianuarie, chiar fe­bruarie uneori, nu ar fi o ­pro­blemă dacă vaccinul este administrat la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie. Până la această dată, la Buzău a fost înregistrate doar două cazuri de gripă. Este vorba despre  un bărbat din localitatea Săpoca, care s-a prezentat la medicul de familie cu simptome specifice gripei,  iar diagnosticul a fost stabilit clinic, în funcţie de modul de manifestare a bolii. Bolnavul s-a tratat la domiciliuUn alt caz este cel al unei femei de 30 de ani din Smeeni, care a fost diagnosticată cu gripă de tip B, în urma testului rapid.  Tânăra a fost internată la momentul respectiv în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău, unde a primit tratament antiviral şi cu antibiotic, pentru că a fost diagnosticată şi cu pneumonie interstiţială, aceasta fiind o complicaţie a gripei.

loading...
error: Content is protected !!