Economic

6 plante potrivite pentru grădina casei tale

Indiferent de dimensiunile grădinii tale, plantele potrivite îşi vor găsi locul. Din fericire, în majoritatea zonelor din ţara noastră clima este prielnică florilor şi legumelor, existând chiar posibilitatea amenajării unei grădini perene. Acolo unde iernile ridică probleme este nevoie de mai mult efort pentru adăpostirea plantelor de toamna târziu până primăvara devreme, însă tot te poţi bucura de peisajul din curtea ta în restul anului. Iată câteva tipuri de plante care se pot integra în diverse idei practice pentru amenajarea grădinii.

Trandafirul

Cu trandafirii poţi începe orice tip de amenajare peisagistică în curtea casei tale. Sunt la fel de potriviţi pentru balconul sau terasa apartamentului, pentru curtea urbană restrânsă sau pentru incinta generoasă a casei de la ţară. Necesită un minim de întreţinere, cele mai rezistente soiuri având înfloriri succesive chiar şi pe parcursul lunilor mai reci. Trandafirul este una dintre florile ce se transformă cu uşurinţă în aliment, o delicatesă pentru dulceţuri sau băuturi aromate. Cu puţină îndemânare, poate fi valorificat ca săpun sau parfum, apa de trandafiri având o mireasmă aparte.

Hortensia

Hortensiile sunt disponibile în sute de soiuri diferite, potrivite pentru aproape orice climat. Înfloresc la sfârşitul primăverii şi îţi împodobesc grădina până toamna. În sezonul rece arbustul rămâne intact, păstrând un aspect plăcut al incintei. Sunt alegerea perfectă pentru acoperirea unui zid inestetic sau pentru delimitarea unor zone distincte prin amenajarea unui spalier.

Levănţica

Lavanda este printre plantele care se bucură de cea mai mare popularitate în ţara noastră. A pătruns de curând, însă a găsit climatul perfect pentru dezvoltare. Este un arbust peren, rezistent şi uşor de întreţinut chiar şi pe suprafeţe restrânse. Se înmulţeşte prin butaşi sau seminţe. Lucrările de întreţinere constau în udare, tăieri periodice, muşuroit, combaterea boli sau dăunători. Are scop estetic şi terapeutic, pentru întrebuinţare proprie sau comercializare.

Liliacul

Liliacul este un arbust ornamental considerat vestitor al primăverii, pe care o înfrumuseţează prin aspectul vizual şi mireasma plăcută. Se plantează toamna prin butaşi, drajoni sau seminţe. În primul an de la plantare poate înflori deja. Există soiuri rezistente la temperaturi scăzute, trebuie doar să te informezi care se potriveşte cel mai bine condiţiilor climatice ale zonei în care locuieşti. Are nevoie de expunere la razele soarelui timp de 6 ore zilnic. Calitatea solului influenţează performanţa recoltei, ţine cont de faptul că PH-ul trebuie să fie neutru şi locul drenat, astfel încât apa să nu băltească sau să inunde permanent rădăcinile.

Iasomia

Iasomia reprezintă una dintre aromele preferate pentru obţinerea parfumurilor de damă. Iubeşte lumina şi are mare nevoie de razele soarelui, care îi stimulează creşterea. Se extinde cu uşurinţă, aşadar trebuie să-i asiguri spaţiu generos. În ceea ce priveşte calitatea solului, este una dintre cele mai puţin pretenţioase plante. Se plantează primăvara sau toamna şi se modelează prin tăieri. Beneficiile sunt estetice, olfactive şi terapeutice. Ceaiul de iasomie are proprietăţi deosebite de liniştire şi relaxare.

Aromatice

Ierburile aromatice te ajută să-ţi cultivi (la propriu) pasiunea pentru grădinărit şi să te bucuri de roadele ei. La bloc – în ghiveci, sau în curtea casei poţi planta aproape orice planta de gătit pe care până ieri o cumpărai de la piaţă sau din supermarket. Mărar, pătrunjel, leuştean, cimbru, salvie, mentă, coriandru, busuioc, tarhon, chimen, oregano, rozmarin – toate acestea se cultivă în ghivece sau răsaduri în pământ de flori. Sunt plante anuale şi rodesc chiar şi în timpul iernii, dacă le adăposteşti. Necesită hidratare moderată, o dată la trei zile, alături de îngrijirile uzuale specifice plantelor de ghiveci.

Fiecare zonă geografică are specificul ei care poate influenţa condiţiile de viaţă pentru plante. Înainte de a alege un anumit tip de floare, legumă sau arbust pentru grădina ta, asigură-te că solul este fertil şi lumina naturală pătrunde suficient. Mai departe trebuie să te ocupi de hidratarea plantei şi de lucrările uzuale de întreţinere, pentru a te bucura de roade bune.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker