Educație

5 motive pentru care sistemul de învățământ din Finlanda este cel mai bun din lume

Auzim mereu vorbindu-se despre necesitatea unei reforme în învățământul românesc. Cu toate acestea, cele mai multe școli continuă să funcționeze pe baza acelorași sisteme și programe învechite, ceea ce face ca ele să arunce pe piață absolvenți nepregătiți pentru locurile de muncă disponibile.

O soluție ar putea fi adoptarea unui sistem inspirat de modelul finlandez de învățământ, așa cum putem găsi deja în România la scoala cu educatie finlandeza.

Finlanda a inițiat de-a lungul anilor o serie de schimbări noi și simple care au revoluționat complet sistemul lor de învățământ, depășind ca rezultate Statele Unite și țările din Asia de Est.

Iată 5 motive pentru care sistemul de învățământ finlandez domină lumea:

1.Fără teste standardizate

Testele scrise cu care suntem cu toții obișnuiți sunt o modalitate de a determina stăpânirea sau cel puțin cunoașterea unui anumit subiect. Însă, de cele mai multe ori elevii vor toci  doar pentru a trece un test, iar profesorii vor preda cu scopul unic ca elevii lor să ia o notă bună la test. În acest fel, învățarea este eliminată din ecuație.

Finlanda nu are teste standardizate. Sistemul de învățământ finlandez nu pune deloc accent pe memorarea informațiilor, ci pe lucrurile practice pe care copiii le învață la cursuri. Singura excepție este ceea ce se numește National Matriculation Exam (echivalentul Bacalaureatului), care este un test opțional pentru elevi la sfârșitul unei școli gimnaziale superioare (echivalentul unui liceu). Toți copiii din Finlanda sunt clasificați în mod individualizat pe baza unui sistem de către profesorul lor. Urmărirea progresului general este făcută de Ministerul Educației, care prelevă grupuri din diferite școli.

2.Răspunderea profesori

O mare parte din vina modului în care elevii sunt pregătiți este atribuită, uneori pe bună dreptate, profesorilor.

În Finlanda toți profesorii trebuie să aibă un master înainte de a ajunge la catedră. Profesia de profesor este văzută drept una cu o mare responsabilitate și, în consecință, nu oricine poate intra în sistem. În Finlanda este mai ușor să devii medic sau avocat decât profesor. Salariile pe care le primesc sunt printre cele mai mari din Europa, alături de Germania, Marea Britanie și Franța. Profesorilor care nu își dovedesc competența nu li se prelungește contractul de angajare.

3.Opțiuni profesionale după o diplomă universitară tradițională

Finlanda oferă opțiuni la fel de avantajoase pentru toți elevii care vor să continue studiile. Mai exact, nu există o diferență între modul în care sunt percepuți elevii care merg la liceu și cei care aleg o școală profesională. Ambele pot asigura cariere satisfăcătoare.

Copiii pot alege să urmeze un liceu care să îi pregătească pentru admiterea la facultate sau o școală vocațională care îi pregătește pentru diverse profesii, însă în urma căreia pot da admitere și la facultate, dacă își doresc.

4.Puține teme pentru acasă

În general în școala finlandeză nu se dau teme, iar când se dau, ele constau în a citi un text scurt (pentru copiii din clasele mici), în a se documenta despre vreo personalitate istorică sau în a lectura o carte în cele 11 săptămâni de vacanță de vară. Mai exact, temele sunt puţine şi de multe ori sunt sub forma unor experimente pe care elevul le face acasă. Elevii au foarte multă libertate și depinde de ei cum o folosesc.

Pauza de prânz e de 45 de minute și toate școlile oferă – încă din anii ’70 – masă gratuită din clasa I până la terminarea liceului și manuale gratuite în primele nouă clase. În ultimii doi ani, elevii trebuie să și le cumpere.

5.Elevii nu încep cursurile prea dimineață

Trezirea devreme pentru a ajunge la școală, prinderea unui mijloc de transport în comun, activități extrașcolare de dimineață și după cursuri sunt activități care obosesc enorm un elev. Dacă adăugăm că unele ore încep între orele 7 și 8 dimineața, vom înțelege de ce avem în clase elevi adormiți și neinspirați.

Elevii din Finlanda încep de obicei școala între orele 9 și 9.45 și termină cursurile la ora 14.00 – 14.45.  Cercetările au arătat în nenumărate rânduri că atunci când școala începe prea devreme dimineața, starea de sănătate fizică și emoțională a elevilor are de suferit.

 

 

Un comentariu

  1. Sunt departe de noi finlandezii din foarte multe motive. Insa trebuie sa invatam, sa copiem ce este bun. Sa ii felicitam, ca merita.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker