Cultură

400 de tineri voluntari se alătură Buzău Internațional Arts Festival

Buzău Internațional Arts Festival organizează, și anul acesta, pentru buzoieni, timp de o lună, evenimente de cea mai bună calitate, începând de la proiecții de film, teatru, fotografie, concerte, evenimente pentru copii, lansări de carte, expoziții, ateliere, până la întâlniri cu artiștii. În perioada 23 august – 20 septembrie în Parcul Crâng, Parcul Tineretului, la Teatrul George Ciprian, Parcul și Centrul Muzeal I.C. Brătianu, pe Bulevardul Bălcescu, la Iazul Morilor, Parcul și Conacul Marghiloman CCAM, la Galeriile de Artă și Muzeul Județean Buzău.

Buzoienii vor putea asista și anul acesta la cele două competiții internaționale de teatru și de film organizate de cele două componente în jurul cărora s-a construit BIAF, respectiv Festivalul Internațional de Teatru Independent „Comic 7 B” și Buzău Internațional Film Festival (BUZZ IFF). Competiția internațională de film, între 1 și 7 septembrie și competiția internațională de teatru, între 8 și 13 septembrie.

Pentru toată această desfășurare impresionantă de evenimente, organizatorii și-au atras câteva sute de tineri voluntari. Prima întâlnire a organizatorilor cu o parte dintre voluntarii BIAF a avut loc marți, 9 iulie,  și deja se simte entuziasmul lor. A fost o primă întâlnire cu 200 de voluntari din cei aproape 400 ce vor contribui la festival anul acesta, spun organizatorii. „Mulțumim și abia așteptăm să ne vedem la festival, prin tot orașul, cu publicul nostru drag!”, transmit organizatorii festivalului.

Numărul mare de tineri care se alătură acestui eveniment cultural major, în creștere de la an la an, arată că Buzău International Arts Festival ocupă un loc privilegiat în inima buzoienilor.

Specialiștii și oamenii pasionați care au construit acest festival la Buzău sunt cei patru fondatori – Mihaela Constantinescu, Cristi Martin, Irinel Constantinescu Martin și Theodor Tudose -, care au atras în jurul lor circa zece oameni din echipa BIAF, care coordonează departamentele de logistică, de voluntari, de invitați, de traduceri etc. Fiecare coordonator de departament are ajutoare, asistent și voluntarii, care la festivalul de anul trecut au fost aproape 200 de tineri. Doi dintre acești voluntari au fost și elevi de 10 la Evaluarea Națională. Astfel, echipa de voluntari a Buzău International Arts Festival a fost anul trecut mai bogată cu două eleve de nota 10  ale Colegiului Național „B. P. Hasdeu”: Dara Ciubotaru și Mara Voicilă.

La acest festival se înscriu însă ca voluntari copii de la toate școlile și liceele, unii sportivi, alții de la limbi străine, arte, matematică-fizică; sunt și studenți care se întorc acasă să facă voluntariat. Le prinde bine experiența, spune Mihaela Constantinescu, pentru că „învață să se organizeze, dar și pentru că au ocazia să stea de vorbă cu oameni de un anume calibru și li se pare foarte important să facă asta în fiecare an”. Pentru a deveni voluntari, semnează, alături de părinți, un contract de volintariat și la final primesc o adeverință ce atestă activitatea lor la BIAF.  „Pentru ei este foarte importantă experiența în sine cu oamenii, cu artiștii, cu cei care se ocupă de cultură de o viață. Există însă foarte mulți și dintre cei care sunt interesați să urmeze o facultate în domeniul artelor: film teatru, arte plastice literatură. Ei ne oferă o lună de zile din vacanță pentru că știu că această experiență îi va ajuta în viață, și dacă fac lucrul acesta vor deveni la rândul lor repere pentru următoarea generație de voluntari”, mai spune Mihaela Constantinescu, regizor de film, doctorand în cinematografie și media și asistent universitar la UNATC „I.L. Caragiale” din București, unul dintre cei patru organizatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare