Acasă Economic 4 idei alternative de utilizare a materialelor de construcţii

4 idei alternative de utilizare a materialelor de construcţii

0
4 idei alternative de utilizare a materialelor de construcţii

Materialele de construcții au în general o destinație fixă și anume aceea de a acoperi nevoile la nivel de realizare a construcțiilor. Totuși, cum inovația este în firea umană, era de așteptat ca materialele de construcții să poată fi utilizate în proiecte mai îndrăznețe, alternative, uneori chiar ieșite din comun. Discutăm în cele ce urmează despre materialele de construcții care pot fi utilizate în proiecte speciale și despre influența lor la nivelul acestora. 

Ciment pentru realizarea elementelor decorative

Cimentul este folosit în general pentru realizarea betoanelor, însă în ultimii ani el a început să fie folosit și pentru realizarea unor decorațiuni sau obiecte folosite pentru decorare. Pentru că este un material dur, cu greutatea destul de mare, amestecul de ciment este folosit pentru realizarea ghivecelor de exterior sau a decorațiunilor pentru grădină. Prin folosirea unor materiale textile îmbibate în ciment, lăsate la uscat și mai apoi vopsite, se pot obține elemente unice de decorare care să evidențieze orice grădină. Pentru a nu mai pierde timpul vopsind, poți folosi ciment alb, care va fi cu siguranță o noutate și o inovație, chiar și pentru proiecte de tip DIY. 

Cimentul mai poate fi folosit și pentru realizarea elementelor de delimitare a aleilor, pentru nivelarea unor elemente constructive, precum pragurile sau terasele, dar și pentru realizarea de borduri la nivelul grădinii. 

Ipsosul pentru decorarea fațadelor

Ipsosul este un material care poate fi folosit pentru realizarea unor mulaje. În general rezistențele sale nu sunt foarte mari, însă protejate eficient și aditivate, amestecurile pe bază de ipsos te pot ajuta să realizezi decorațiuni deosebit de frumoase, mai ales în cazul fațadelor. Ipsosul poate fi folosit și pentru interior, completând foarte bine scafele și, de asemenea, el poate fi folosit chiar și pentru mulaje pentru pictat, atât pentru adulți cât și pentru copii.

Țeava pentru decor

Teava folosită în general pentru lucrări de construcții poate fi folosită și pentru decorarea spațiilor interioare, ca urmare a noilor tendințe la nivel de design interior. Cumva această tendință are și o direcție sustenabilă, deoarece materialul se poate utiliza fără pierderi, într-un context cu totul nou, cu beneficii exclusive pentru proprietari.

Astfel, țeava poate fi folosită pentru completarea elementelor de design, pentru realizarea susținerilor pentru mese, scaune sau bănci sau pentru realizarea elementelor de susținere, precum etajerele sau dulapurile, mai ales cele cu deschidere (spații neacoperite lateral și față-spate). 

Țeava prezintă avantajul că poate fi vopsită cu ușurință, în timp ce poate fi utilizată și în forma cromată, fiind de altfel piesa de rezistență pentru decoruri exclusiviste de tip industrial. 

Pietriș pentru alei pietonale

În vreme ce pietrișul este utilizat preponderent pentru realizarea plăcilor pentru construcții, el mai poate fi folosit și în forma brută ca strat pietonal. Pietrișul este foarte rezistent și oferă un substrat special pentru zonele cu trafic mare, cum ar fi spre exemplu aleile grădinii. Pietrișul însă poate fi utilizat, în funcție și de mărime, pentru acoperirea straturilor de pământ în cazul jardinierelor, pentru a păstra un grad suficient de umiditate.

Pe de altă parte pietrișul poate fi folosit și cu scop decorativ, în combinații cu travertinul nechituit, pentru realizarea acoperirilor pentru terasele de vară. Alături de piese de mobilier de calitate, special concepute pentru exterior, pietrișul poate schimba în totalitate felul în care arată grădina ta de-a lungul sezonului cald.

Materialele de construcții trebuie să răspundă cel mai adesea unor cerințe sporite de rezistență, iar din acest motiv utilizarea lor chiar și în cazul altor tipuri de proiecte oferă o largă aplicabilitate. Alternative, inovative și mai ales geniale pe alocuri, aceste proiecte prind viață cu investiții minime, deoarece oricând pot fi folosite materialele deja existente în gospodărie, chiar și cumpărate pentru lucrări specifice de construcții.