Economic

4 criterii de care să ții cont pentru a alege mașina de șlefuit perfectă

Fie că ai un atelier profesional, fie că obișnuiești să faci mici reparații și proiecte DIY pe lângă casă, o mașină de șlefuit este o unealtă necesară pentru o serie de operațiuni. Oferta de pe piață este foarte variată, astfel că pentru cineva care nu a mai lucrat până acum cu o mașină de șlefuit, alegerea poate fi dificilă.

Noi te ajutăm, iar în cele ce urmează, îți vom arăta care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont când îți alegi un astfel de aparat.

 Tipuri de mașini de șlefuit

Mașinile de șlefuit sunt disponibile în mai multe modele, împărțite în cinci categorii principale, după cum urmează:

  • Mașini de șlefuit orbitale – sunt special proiectate pentru prelucrarea suprafețelor curbate. Denumirea vine de la mișcarea orbitală pe care o execută discurile sale ușor mobile, care le permite să se plieze pe orice suprafețe.
  • Mașini de șlefuit alternative – sunt folosite îndeosebi pentru lustruirea suprafețelor vopsite, a tencuielii sau pentru pregătirea suprafețelor din lemn, înainte de lăcuire. Așadar, asigură o șlefuire fină, cu ajutorul unei benzi plate de hârtie abrazivă, care se mișcă longitudinal.
  • Mașini de șlefuit cu bandă – principala lor caracteristică este precizia, fiind ideale pentru prelucrarea suprafețelor întinse, din lemn. Sunt prevăzute cu o bandă abrazivă, care poate prelucra la fel de bine și plastic sau metal.
  • Mașini de șlefuit cu vibrații – sunt proiectate pentru lucrări de mare finețe, fapt pentru care timpul de execuție este ceva mai mare.
  • Mașini de șlefuit multifuncționale – dacă nu te poți decide în privința celorlalte tipuri, poți alege o astfel de mașină, care înglobează caracteristicile celorlalte patru categorii. 

 Evaluarea nivelului de performanță

Nivelul de performanță în cazul unei mașini de șlefuit se stabilește ținând cont de trei factori esențiali, respectiv puterea, viteza de rotație și suprafața de șlefuire.

Mașinile pentru operațiuni simple, uzuale, au o putere ce pornește de la 200 W, iar modelele mai performante ajung până la 1.500 W. Dacă vrei o mașină profesională, trebuie să te orientezi către un model cu o putere de cel puțin 2.000 W.

Numărul de rotații pe minut reprezintă viteza de rotație, iar la acest capitol, mașinile dotate cu piatră de polizat sunt mai lente având și viteze sub 100 de rotații pe minut. Celelalte modele au viteze de rotație cuprinse între 2.000 și 9.000 de rotații pe minut.

Cu cât suprafața de șlefuire a unei mașini este mai mare, cu atât aceasta este mai performantă. Această caracteristică depinde de dimensiunea discului, care trebuie să fie mai mare, pentru a acoperi o suprafață mai întinsă. O mașină de șlefuit cu adevărat eficientă trebuie să aibă o suprafață de șlefuire de cel puțin 20 de centimetri.

 Alegerea gamei potrivite

În funcție de necesitățile tale te poți orienta către una din cele trei game principale de mașini de șlefuit. Astfel, vei putea alege un model din gama hobby, din gama semiprofesionala sau un model profesional.

Evident că cele din prima categorie sunt mai puțin performante și cele profesionale au un nivel ridicat de performanță, iar diferențele se resimt și în prețul de achiziție.

Alegerea potrivită depinde de frecvența cu care vei utiliza aparatul și de complexitatea lucrărilor.

 Mobilitatea și alimentarea

Din punct de vedere al mobilității, mașinile de șlefuit se împart în două grupe, mai precis mașinile fixe și cele portabile. Cele fixe se utilizează pe un banc de lucru și necesită mai mult spațiu, fiind folosite cu precădere de atelierele profesionale.

În marea majoritate a cazurilor, acestea sunt alimentate la priză, în timp ce modelele portabile funcționează pe bază de acumulator, putând fi folosite oriunde.

 Așadar, mașina de șlefuit ideală este cea care se adaptează perfect nevoilor tale. Ținând cont de criteriile pe care ți le-am prezentat mai sus, vei putea să-ți alegi cu ușurință unealta perfectă pentru atelierul tău.

 

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker