Economic

Inspecția Muncii, amenzi de aproape 1 milion lei la 39 de agenți economici buzoieni

În perioada 1 – 10 iulie 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă a efectuat la Buzău 95 de controale, dintre care 57 pe relații de muncă și 38 pe securitatea locului de muncă. Au fost aplicate 28 de sancțiuni, dintre care 15 pe relații de muncă și 13 pe securitatea muncii. Dintre acestea 10 au fost amenzi, nouăă pe relații de muncă și una pe securitatea muncii. Au fost date și 18 avertismente, dintre care majoritatea, respectiv 12, pe securitatea în muncă. Valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectorii de muncă este de 67.000 lei, dintre care 62.000 pe relații de muncă și 5.000 pentru securitate în muncă. Două persoane au fost depistate prestând muncă nedeclarată. Inspectorii de muncă au dispus 199 de măsuri de remediere a neconformităților, dintre care 186 în domeniul relațiilor de muncă.

La nivel național, situația este similară cu cea din Buzău. În perioada menționată acțiunile au avut la nivelul agenților economici din toată țara și rezultatele au fost pe măsură. Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 6.074.600 de lei. Au fost depistate 315 persoane care desfășurau muncă fără forme legale și au fost dispuse 3.013 avertismente și 6.287 de măsuri de remediere a neconformităților.

Amenzi peste amenzi și tot se muncește „la negru”

Inspectoratul Teritorial de Muncă a făcut recent și un bilanț al activității de control în domeniul relațiilor de muncă în primul semestru al acestui an, ocazie cu care au constatat că în cele 515 controale efectuate la agenții economici din județul Buzău au fost sancționațu 99 de angajatori, cu 120 de sancțiuni contravenționale dintre care 46 de amenzi în cuantum de 961.800 lei.

De ce se muncește „la negru”?

În timp ce inspectorii de muncă își bat capul să le explice oamenilor că nu au parte de asi­gurări sociale dacă prestează activitate fără contract de muncă, oamenii care fac acest lucru au și ei argumentele lor. Cel mai greu de probat este activitatea celor angajați pe salariul minim, pentru ca diferența de bani, adică tot ce ar fi dat angajatorul la stat dacă erau angajați cu carte de muncă plus banii corespunzători de concediu de odih­nă,  să o primească în mână de la angajatori . Pentru acest tip de forță de muncă câștigul imediat  este triplu și nu-și prea fac griji în caz de boală, pentru că în acest caz aleg să se trateze în sistem privat. Nici nu este de mirare că, așa cum consemnează și raportul inspectorilor de muncă, inspectorii de muncă nu numai că nu sunt întâmpinați în timpul controalelor cu brațele deschise nici de angajatori, dar nici de angajați, ci întâmpină difi­cultăți:„adresarea de injurii inspectorilor de muncă de către cei aflați la lucru, atitudine agresivă a angajatorilor față de inspectorii de muncă, angajatorii impun desfășurarea controlului numai în prezența lor, contrar prevederilor Legii 108/1999 republicată și modificată”. Evident că în aceste condiții nu poate fi vorba despre vreo cooperare  cu inspectorii de muncă a persoanelor care prestează activități în beneficiul angajatorilor, până la atitudini precum „părăsirea locului de muncă, refuzul completării declarațiilor tip ale Inspecției Muncii, prezentare de date eronate, identitate falsă”, se arată în raportul ITM Buzău.  Evident că pe măsură ce durează mai mult aceste tergiversări pe parcursul controalelor inspectorilor de muncă, cu atât mai mult este întreruptă și activitatea, fapt care sporește și mai mult nemulțumirea angajatorilor legată de durata întreruperii lucrului. Una peste alta, lista deficiențelor pe care inspectorii de muncă le-au identificat la agenții economici buzoieni este foarte lungă. Cele mai frecvent constatate se referă la: „neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, netransmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților, transmiterea cu întârziere a elementelor contractului individual de muncă, a suspendărilor, a reluărilor de activitate în REVISAL, neîntocmirea actelor de încetare a raporturilor de muncă, neplata drepturilor salariale, nerespectarea duratei timpului de lucru, refuzul angajatorului de a elibera adeverințe care să ateste vechimea în muncă, specialitate sau meserie, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară și a repaosului săptămânal, nerespectarea prevederilor privind întocmirea actelor medicale la angajare, încălcarea prevederilor legale privind munca pe timpul nopții, negarantarea în plată a salariului minim brut pe țară, necompletare registru general de evidența salariaților”.

Relații de muncă cu probleme  grave la agenții economici verificați de inspectorii ITM

Inspectorii de muncă au dat peste 39 de angajatori în controale efectuate au folosit muncă nedeclarată. Ei lucrau cu 63 de persoane fără să le fi încheiat contracte  individuale de muncă sau aveau contracte de muncă pe care nu le transmiseseră la ITM Buzău în registrul general de evidență al salariaților REVISAL, sau, specific perioadei de pandemie, au dat peste angajatori care au primit la muncă persoane în perioada în care aveau contractele de muncă individuale suspendate. „Agenții economici care foloseau muncă nedeclarată au fost sancționați cu amenzi contravenționale în cuantum de 920.000 lei.

Inspectorii de muncă au sancționat și nerespectarea timpului de muncă și odihnă, netransmiterea la ITM a modificărilor intervenite în executarea contractelor de muncă în registrul general de evidență al salariaților în termenul stabilit de lege, ori pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă la controalele anterioare. Pentru aceste din urmă probleme, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 41.800 lei”, se arată într-un comunicat de presă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker