Monden

FOTO | Alex Dima, gust amar la Buzău, în locurile copilăriei: „Vă dați seama în Grecia ce industrie turistică ar fi înflorit în jurul acestor locuri?”

Alex Dima este unul dintre cei mai apreciați jurnaliști din România, unul din cei cinci reporteri ai celui mai bun program de reportaje de la noi, „România, te iubesc!”. Originar din Buzău, din satul Dara, jurnalistul vorbește oricând este întrebat cu mult drag de locurile copilăriei și de bunica care l-a crescut după ce părinții au divorțat și mama trebuia să muncească pentru a-l întreține. Bunica avea să îi insufle dragostea pentru Dumnezeu și, mai târziu, Alex a devenit absolvent al Seminarului Teologic de la Buzău, apoi al Facultății de Teologie.

Zilele acesta, Alex Dima s-a întors în locurile copilăriei sale, la Pietroasele, ocazie cu care a împărtășit lumii întregi bogățiile extraordinare pe care le deține această zona din județul nostru. Jurna­listul nu a ezitat să semnaleze însă prostul ma­nagement de care a avut parte de-a lungul anilor moștenirea lăsată de strămoșii noștri. În locurile care ar fi trebuit să fie un magnet pentru turiștii de pe tot globul, acolo unde a fost găsită „Cloșca cu Puii de aur”, autoritățile din trecut, cu acordul istoricilor au ridicat… un pod.

„A tras un mare pod peste termele romane care sunt pline de gunoaie”

„Gruiul Dării. Aici s-a găsit cel mai vechi biberon din lume. Din epoca pietrei șlefuite, are peste 5.500 de ani. Aici am copilărit. Sub deal, e satul bunicilor, Dara. Pe Gruiul Dării, arheologii au descoperit, la mai bine de 3 m adâncime, rămășițele unei așezări din neolitic. Comunitatea avea 20-30 de membri, creșteau animale în țarcuri, vânau și cultivau plante. Se pare ca satul a dispărut în urmă unui incendiu. Mai târziu, pe acest vârf de deal a fost cetate geto-dacică, loc sacru, unde se aducea ofrandă zeilor, un centru regional important de cult pentru geto-dacii din zona de curbură a Carpaților. Ceva mai la vale s-a găsit tezaurul <Cloșca cu puii de aur>, iar în Pietroasele se află Termele Romane construite de Legiunea a XI-a, Claudia. Aici a fost castru roman, construit de împăratul Constantin cel Mare în calea barbarilor. Din păcate, Consiliul Jude­țean Buzău a tras un mare pod peste termele romane care sunt pline de gunoaie. Bineînțeles, lucrarea are și acordul istoricilor. Atât s-a putut”, a spus cu un gust amar jurnalistul Alex Dima.

„Asta spune multe despre noi, despre cât de mult ne interesează cine suntem”  

Buzoianul a făcut o comparație cu alte țări care știu să speculeze trecutul istoric pentru a dezvolta o adevă­rată industrie turistică.

„Locurile acestea, sunt accesibile, dar din păcate nu sunt promovate deloc. De curând, a fost amenajată și zona în care s-a descoperit cloșca. Va dați seama, în altă țară, în Grecia, de exemplu, ce industrie turistică ar fi înflorit în jurul acestor locuri? Asta spune multe despre noi, despre cât de mult ne interesează cine suntem și de unde ­ve­ni­m”, a încheiat Alex Dima.

Podul de peste terme­nele romane de la Pietrosele a fost construit în cadrul lucrărilor desfășurate de Consiliul Județean sub mandatul lui Victor Mocanu pentru refacerea Drumului Vi­nului. Pentru că cele mai importante descoperiri arheologice din calea construcției se exitindeau sub calea de acces s-a propus ca Drumul Vinului să facă o săritură de vreo sută de metri peste această zonă: un pod care salvează ruinele thermelor, iar arheologii își pot conti­nua săpăturile. Intenții bune, dar rău aplicate. Documentația tehnică însă nu a prevăzut și obținerea certificatului de descărcare de sarcină arheologică așa cum era normal. În plus, podul de peste terme a opturat intrarea în curțile mai multor localnici.

CITEȘTE AICI MAI MULT DESPRE POVESTEA PODULUI RIDICAT PESTE TERMELE ROMANE

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker