Educație

Sindicaliștii din învățământ cer sprijinul parlamentarilor buzoieni

Sindicatul Învățământului Preuniversitar ,,Prof.  Ion Neacșu”  Buzău,  organizează, vineri, 4 martie, o întâlnire cu parlamentari din județul Buzău – senatorii Liliana Sbârnea și Vlad Pufu și deputatul Laurențiu Țepeluș -, pentru a le solicita susținerea în privința unei inițiative legislative. Este vorba despre acordarea, pentru personalul nedidactic din învățământ, a sporului privind condițiile de muncă prevăzut de Legea nr. 153/2017.

Întâlnirea cu parlamentarii va avea loc în amfiteatrul de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru C. Haret”,  la ora 11.00,  și vor participa și reprezentanți ai salariaților, personal nedidactic, din unitățile școlare din municipiul Buzău, orașele și comunele din județ. O altă întâlnire va avea loc, tot în cursul zilei de vineri,  și la Casa de Cultură ,,Florica Cristoforeanu” Râmnicu Sărat, începând cu ora  14.00, pentru  zona Râmnicului.

Într-o scrisoare deschisă liderii sindicatului buzoian din învățământ le prezintă parlamentarilor buzoieni situația dificilă prin care trec membri lor. „Se împlinesc trei ani de când nu a avut loc nicio creștere salarială, ceea ce a dus ca, în  prezent, aceștia să fie condamnați să se descurce cu salariul minim pe economie sau puțin peste acesta. Trebuie avut în vedere că, în alte domenii de activitate, salariații încadrați cu salariul minim pe economie, primesc alte stimulente în bani sau de altă natură, iar salariații bugetari, personal nedidactic din învățământ, nu au această facilitate. În cele mai multe situații, mai mult de jumătate din venitul lunar merge pentru plata utilităților. Greu de imaginat cum se pot descurca cu restul cheltuielilor!   Este tragic să vezi cum proprii copii trăiesc în sărăcie, chiar dacă tu ca părinte îți îndeplinești cu dăruire și devotament obligațiile de serviciu îngrijind alți copii, mai norocoși decât ai tăi”, a transmis liderul sindical Ion Dobre.

Sindicatul buzoian din învățământ cere salarii pentru un trai decent

Acesta mai prezintă ca argument în favoarea celor prezentate calcule legate de coșul minim de subzistență raportat la salariul minim.

Iată ce spune liderul SÎP Buzău, Ion Dobre: „Coșul minim de consum pentru un trai decent raportat la o persoană adultă pe lună a fost calculat la 2708 lei/lună. În prezent salariul minim pe economie este de 2550 de lei din care se scad impozitul și contribuțiile, rezultând un salariu de circa 1500 de lei/lună. Peste 90% din salariați – personal nedidactic din învățământ – câștigă puțin peste acest salariu. Este evident faptul că, în situația prezentată, salariații din învățământ – personal nedidactic – nu acoperă cu venitul realizat nevoile zilnice, nici măcar pentru persoana proprie. Aceste realități sunt consemnate și în ultimul raport întocmit de Avocatul Poporului care propune modificări legislative. Aceste argumente, precum și cele prezentate de colegii noștri în memoriile anexate, vă sunt prezentate,  ca prin autoritatea pe care o reprezentați, să susțineți demersul nostru legitim în vederea obținerii unor drepturi pecuniare legale. Constituția României obligă guvernanții să asigurare un <TRAI DECENT> fiecărui cetățean. Colegii noștri cer doar dreptul de a trăi”.

 Categorie salarială aflată în pragul disperării

Personalul nedidactic din învățământ: îngrijitori, muncitori de întreținere, bucătărese, spălătorese, etc., este salarizat, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, conform Anexei nr. VIII ”Administrație”, cap. II, lit. C „Alte funcții comune din sectorul bugetar” este cel pentru care sindicatul cere susținerea parlamentarilor buzoieni.

„Apelăm la sprijinul dumneavoastră cu speranța  că veți  susține acest  demers sindical, pentru a ajuta o categorie salarială aflată în pragul disperării ca urmare a sărăciei în care trăiește. Aplicarea integrală a legii salarizării, Legea 153/2017, ar aduce pentru această categorie de salariați o creștere minimă, însă orizontul de timp preconizat pentru aplicarea acesteia este foarte departe. Un ajutor ce poate fi acordat cat mai repede, fără a afecta bugetul, ar fi acordarea sporului privind condiții de muncă”, transmit reprezentanții SÎP Buzău.

Articole similare