Actualitate

Peste 1.300 de bucăţi de îngheţată cu oxid de etilenă, retrase de la vânzare, în Buzău

Alerta alimentară,  emisă cu o zi în urmă la nivel european privind prezența oxidului de etilenă în anumite loturi de înghețată, a scos pe teren pentru controale 20 de medici veterinari şi inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare din Buzău.

Primele verificări pe care le-au făcut medicii sanitar-veterinari au fost la cele două mari depozite din judeţ, spune medicul Iulian Moca, acolo de unde îşi fac aprovizionarea cei mai mulţi agenţi economici care au magazine de cartier.

Controalele au început încă de luni dimineaţa, când adresa emisă de ANSVSA a ajuns şi la Buzău.  Au fost formate mai multe echipe, „În urma primei notificării de alertă de la ANSVSA, DSVSA Buzău a iniţiat controale la operatorii aflaţi pe lista primită de la nivel central. S-au verificat listele de distribuţie şi toate produsele aflate la comercializare vor fi retrase. Este vorba despre o îngheţată care conţine un aditiv care nu este permis a fi folosit în acest produsă. Nu avem informaţii cu privire la cantităţi sau loturi care vor fi retrase. Se fac controale la locurile de depozitare care ulterior au distribuit către magazine alimentare din judeţ. Se verifică listele, urmând să fie retras de la comercializare întregul lot incriminat”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, medicul Iulian Moca.

Potrivit www.bursa.ro, după ce au verificat listele de distribuţie, echipele de control din cadrul DSVSA Buzău au constatat că produse vizate de alerta alimentată, respectiv sortimentele din îngheţată care conţine oxid de etilenă, au fost cumpărate de mai mulţi patroni de magazine din aproape tot judeţul şi chiar din judeţele limitrofe Buzăului. În primele ore au fost identificate 160 de bucăţi şi retrase imediat de la vânzare. Este vorba despre produse vândute la mazine din municiipile Buzău şi Râmnicu Sărat şi comuna Ulmeni.

Verificările au continuat, iar în această dimineață numărul produselor identificate a crescut de câteva ori. Mai exact, 1.329 de bucăţi de îngheţată, din toate cele trei sortimente despre care există suspiciunea că ar conţine oxid de etilenă, substanţa cancerigenă au fost retrase de la vânzare.

„Au fost ridicate de la comercializare un număr de 1.329 de bucăţi de îngheţată din loturile încriminate, până astăzi la orele prânzului. Acţiunea se află în desfăşurare. Din primele informaţii se pare că din loturile încriminate au ajuns astfel de produse pe tot teritoriul judeţului şi se pare că şi din alte judeţe limitrofe. În judeţul Buzău sunt unităţi de depozitare mari care, la rândul lor, au distribuit în zeci sau sute de magazine. Au plecat în control toţi medicii veterinari angajaţi din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare oficiale”, a declarat Iulian Moca,  din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău.

Alerta alimentară vizează îngheţata care conţine un aditiv-gumă de caruba-contaminat cu oxid de etilenă, un agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător.

Potrivit ANSVA, retragerea produsului de pe piaţă şi rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanşate la solicitarea furnizorului, constatându‐se rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor, având un nivel peste limitele legale de oxid de etilenă. Toate produsele retrase urmează a fi distruse.

Loturile vizate sunt postate pe site-ul ANSVSA 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker