Economic

Ghidul începătorului: pictura pe suprafețele ceramice

Pictura este o artă de care se poate bucura oricine, de la mic la mare. Prin pictură, ai ocazia să-ți pui în valoare inspirația și creativitatea, indiferent de textura pe care o folosești.

Printre cele mai populare forme de artă se numără și pictura ceramică, de care se pot ocupa toate categoriile de vârstă. Dacă vrei să pictezi căni sau farfurii și să-ți pui în valoare talentul creativ, trebuie să parcurgi mai multe etape.

Iată care sunt pașii pe care să-i urmezi pentru pictura pe suprafețele ceramice, necesari mai ales dacă ești începător.

Pregătește ceramica pentru pictură

Spre deosebire de pictura clasică, în acest caz nu te poți apuca de pictat imediat. Pentru rezultate excelente, este recomandat să pregătești suprafețele ceramice înainte să le pictezi. Astfel, începe prin curățarea și degresarea suprafeței ceramice și înlătură orice etichetă sau impurități de pe farfurii sau căni cu ajutorul spirtului.

Folosește vopseaua potrivită

Pictura pe suprafețe ceramice implică folosirea vopselei potrivite. Din fericire, există numeroase tipuri de vopsea concepute pentru ceramică. Vei găsi culori pe bază de apă, care au nevoie de fixare prin coacerea în cuptor a obiectului din ceramică și culori pe bază de solvent, care se usucă la aer.

În ceea ce privește vopseaua pentru ceramică, o poți alege în funcție de finisajul pe care ți-l dorești. De pildă, poți opta pentru culori opace sau transparente, pentru a realiza proiectul perfect. Vopseaua pentru suprafețe ceramice pe bază de solvent au opacitate crescută și o strălucire intensă, așa că o poți aplica inclusiv pe teracotă.

Culorile pe bază de apă capătă un aspect de email după coacerea obiectelor la cuptor. În acest fel, cănile sau farfuriile devin rezistente la spălarea în mașina de spălat vase. Oricare ar fi alegerea ta, mizează pe vopseaua specială pentru suprafețele din acest material. Vopseaua acrilică obișnuită este potrivită pentru pânză sau hârtie, însă nu și pentru ceramică, fiindcă nu asigură aderență.

Alege instrumentele corecte de lucru

Dacă ești începător în pictura pe ceramică, alege câteva culori, pensule de mărimi diferite și schițează pe hârtie modelul pe care vrei să-l reproduci. Atunci când folosești vopsea pe bază de apă, ia cu tine și un pahar cu apă, în care să cureți pensulele la final. Totodată, ai nevoie și de șervețele de hârtie, astfel încât să corectezi eventualele greșeli.

Pensulele potrivite sunt cele din păr sintetic, cu vârf lat, subțire sau de tip evantai. Pentru a le îngriji, curăță pensulele cu apă caldă, în cazul vopselei pe bază de apă și lasă-le la uscat, pentru a le prelungi durata de viață.

Alte sfaturi utile pentru pictura pe suprafețe ceramice

Vrei să te simți confortabil atunci când pictezi pe suprafețe ceramice? Nu ezita să experimentezi. Alege mai multe tipuri de culori pentru ceramică și încearcă pigmenți noi, pentru a observa cum se comportă. La început poți lucra cu modele simple, pe care să le realizezi rapid.

Când vorbim despre culorile care implică coacerea la cuptor, este recomandat să pui obiectul din ceramică în cuptor înainte de a-l aprinde. După ce l-ai copt, lasă-l la răcit în cuptor, conform instrucțiunilor de folosire. Nu consuma alimentele din farfuriile sau obiectele decorate cu vopsea din ceramică, ci folosește-le pentru a decora încăperi. Farfuriile din ceramică pot fi vopsite pe margini, în timp ce cănile arată excelent pe exterior.

Ține cont de aceste sfaturi utile pentru rezultatele excelente în pictură pe suprafețele ceramice.

 

Articole similare

error: Continut protejat!!