Economic

Scade numărul firmelor buzoiene care intră în insolvență

Oficiul Național al ­Regis­trului Comerțului (ONRC) a publicat datele privind firmele care au intrat în insolvență de la începutul anului. Astfel, dacă în anul 2020 județul Buzău s-a aflat în scădere în privința numărului de firme care au intrat în insolvență – fiind înregistrate doar 69 de cazuri -, de la începutul acestui an numărul lor se menține în scădere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

De la 1 ianuarie și până pe 31 martie au fost înre­gistrate 14 insolvențe în Buzău. Dacă am compara cu numărul insolvențelor de anul trecut, când au fost înregistrate 24 de astfel de cazuri în perioada mențio­nată, Buzăul se află în scădere cu 41,67 la sută. ­Tot­odată, în luna martie au fost înregistrate doar șase astfel de cazuri.

Anul 2020 a fost unul dificil pentru economie, dar a fost pentru prima oară în ultimii zece ani când România s-a aflat sub pra­gul de 100.000 de insolvențe. Începutul de an nu menține aceeași scădere la nivelul întregii țări, fiind înregistrată, în primele trei luni, o creștere a cazurilor. La nivel național, numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate care au intrat în insolvență a crescut cu 6,82 la sută în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2020, când 1.320 firme au intrat în insolvență. Astfel, la nivelul întregii țări au fost înre­gis­trate 1.410 de insolvențe, conform datelor publicate de ONRC.

Cele mai multe firme și PFA care au intrat în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 297. Capitala se află în creștere cu 112,14 la sută, comparativ cu anul trecut când, în perioada ianuarie-martie 2020, au fost înre­gistrate doar 140 astfel de cazuri. Pe locurile urmă­toare în ierarhia insolvențelor se află județe Cluj (130 de insolvențe, în creștere cu 94,03 la sută), Bihor (108 insolvențe, în scădere cu 20 la sută) și Timiș (75 de insolvențe, în scădere cu 3,85 la sută). La polul opus, cele mai puține insolvențe au fost consemnate în județele Harghita, Vaslui și Neamț, unde au fost înregistrate 5, 6 și, respectiv, 6 astfel de cazuri.

Cele mai multe insolvențe, în comerț și service auto

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvențe a fost înre­gistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, unde au fost înre­gistrate 424 de insolvențe, în creștere cu 19,1 la sută comparativ cu anul trecut, când au fost înre­gis­trate 356 astfel de cazuri.

În domeniul construc­țiilor, 231 de firme au intrat în insolvență, în creștere cu 4,52 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când 221 de firme au fost în aceeași situație. Și în industria prelucrătoare au fost constatate multe cazuri de insolvență, comparativ cu alte domenii. Cu toate acestea, domeniul este în scădere cu 5,06 la sută, fiind înregistrate, în perioada ianuarie-martie 2021, 169 de firme care au intrat în insolvență.

Doar în luna martie a acestui an au fost înregistrate, la nivel național, 623 de insolvențe, Capitala reușind să se mențină în vârful clasamentului, cu cele mai multe cazuri, res­pectiv 130. Clasamentul este completat tot de județele Timiș și Cluj, unde s-au înregistrat 41, respectiv 52 de insolvențe doar în luna martie. Cele mai puține astfel de cazuri au fost constatate în județele Călărași și Vaslui. În aceste două județe, în luna martie a acestui an au fost înregistrate două cazuri la Călărași și un singur caz la Vaslui.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker