Actualitate

3 septembrie, Ziua sistemului de probațiune

Nicoleta BÎSCEANU

Împlinirea, în data de 3 septembrie 2023, a 22 de ani de activitate a serviciilor de probațiune este un prilej de a reaminti comunității locale valorile și principiile specifice sistemului de probațiune, precum și rolul esențial al consilierului de probațiune în actul de justiție penală.

Intervenția specifică serviciilor de probatiune are ca obiect controlul, monitorizarea și asistarea persoanelor aflate în conflict cu legea penală, în scopul menținerii siguranței comunității și reducerii riscului de săvârșire de noi infracțiuni. Ea se derulează cu respectarea legii și a hotărârilor judecătorești, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în mod responsabil, transparent și imparţial.

Profesionistul din sistem, consilierul de probațiune, are un dublu rol, ce implică atât supravegherea obligațiilor impuse de instanța de judecată în sarcina persoanelor sancționate, cât și asistarea acestora spre a face o schimbare pozitivă în viața lor. Schimbarea atitudinal-comportamentală stă la baza modelării unor comportamente prosociale, a deciziilor și alegerilor viitoare de natură să conducă la îmbunătățirea vieții în familie și în comunitate.

Susținerea procesului de reintegrare socială a persoanei presupune, pentru consilierul de probațiune buzoian, consolidarea și dezvoltarea continuă a setului de abilități relevante, specializarea pe variate tipuri de intervenții, programe de reintegrare socială și totodată, evaluarea continuă a impactului serviciilor furnizate.

Cu sprijinul specilaliștilor din Serviciul de Probațiune Buzău și a celor din instituțiile colaboratoare, persoanele sancționate au reușit să-și îmbunătățească nivelul de instrucție școlară, să obțină o calificare profesională, să ocupe un loc de muncă și să-și dezvolte modalitatea de relaționare cu cei din jurul lor, câștigând astfel un om mai bun, mai calificat, reintegrat în societatea noastră.

Pentru comunitatea buzoiană, activitatea serviciului conduce la întărirea siguranței publice, la dezvoltarea unei societăți mai bune și mai sigure, prin faptul că persoana sancționată care și-a restructurat sistemul de valori devine un cetățean care respectă legea și care la rândul său își aduce aportul la îmbunătățirea comunității din care face parte.

Ziua profesională a sistemului de probațiune este un eveniment important atât pentru cei care activează în sistem, cât și pentru  partenerii sociali ai acestuia, cunoscut fiind faptul că probațiunea s-a evidențiat ca principalul furnizor de servicii de reintegrare socială și control al respectării dispozițiilor sentințelor penale de condamnare.

Se spune că istoria este scrisă de învingători, iar Serviciul de Probațiune Buzău, ca parte a Direcției Naționale de Probațiune din cadrul Ministerului de Justiție, poate revendica câteva rânduri din istoria sistemului de justiție restaurativă românească penală. Aceste rânduri sunt cu siguranță despre respectul față semeni, fără nicio discriminare, despre activitatea desfășurată la înalt nivel de profesionalism și despre pasiunea pentru profesia de consilier de probațiune.

Serviciul de probațiune Buzău își propune să contribuie și pe mai departe la evoluția acestei profesii, de care este mândru prin funcțiile profesionale unice pe care le împlinește în spectrul justiției și urează colegilor din sistemul de probațiune „La mulți ani și mult succes în atingerea obiectivelor profesionale!”.

____________________________________

        Nicoleta BÎSCEANU este P.R. al Serviciului de probațiune Buzău

Articole similare