ActualitateEducație

23 și 24 ianuarie, zile libere pentru elevi

Elevii și profesorii vor avea două zile libere, pe 23 și 24 ianuarie, luni și marți, după ce Guvernul a decis, la finalul anului trecut, să lege ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor, care pică într-o zi de marți -, cu weekendul, pentru a crea o așa-numită „punte”. Astfel și ziua de 23 ianuarie devine liberă, nu doar pentru profesori și elevi, ci pentru toți angajații din sectorul bugetar.

Anul acesta, Guvernul a aprobat trei zile libere, dintre care două pică în timpul anului școlar și afectează structura acestuia: 23 ianuarie și 2 iunie 2023. Prima zi trebuie recuperată până pe 28 februarie, iar ziua de 2 iunie liberă trebuie recuperată până în data de 30 iunie, deși vacanța de vară începe pe 17 iunie 2023. Următoarea vacanță este în februarie, o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene și al municipiului București, în perioada 6-26 februarie 2023.

Ministerul Educației a trimis la început de an, în data de 3 ianuarie 2023, o circulară către toate școlile în care precizează că, pentru zilele libere nou introduse de Guvern, profesorii și elevii vor recupera orele pierdute înainte sau după datele respective. Reprezentanții instituției le-au transmis școlilor în document că au obligația să-și actualizeze orarul „în vederea recuperării” orelor din zilele libere. Activitățile de recuperare se pot programa și anterior datelor de 23 ianuarie și 2 iunie, se mai arată în document. Adresa prevede că părinții și elevii vor fi înștiințați despre programul de recuperare pentru zilele libere, iar inspectoratele vor monitoriza realizarea și respectarea acestuia.

Articole similare