Administrație

În 2024 ar putea începe lucrările la reţeaua de canalizare în comuna Siriu

Primarul comunei Siriu, Dragoş Voicu, spune că sunt şanse reale ca în cursul acestui an să înceapă lucrările pentru amenajarea reţelei de canalizare. De altfel, comuna Siriu este inclusă într-un program de investiţii ale Companiei de Apă Buzău, alături de alte trei localităţi din judeţ – Cislău, Puieşti şi Municipiul Râmnicu Sărat, sub indicativul „CL 4” (Contract Lucrări 4), pentru care sunt alocate, din fonduri europene, aproximativ 20 de milioane de euro.

Administraţia publică din Siriu a semnat contractul de lucrări, pentru proiectare şi execuţie, cu compania buzoiană Troia, în cadrul proiectului ,,Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Buzău” finanțat prin POIM, încă de la jumătatea anului trecut, dar pentru că proiectantul declarat iniţial câştigător a renunţat, a fost necesară reluarea procedurilor de atribuire. „Ce pot să vă spun la acest moment, este că perioada de proiectare se va întinde pe durata a maxim şase luni, iar alte 30 de luni vor fi rezervate lucrărilor de execuţie, efectiv”, spune primarul comunei Siriu, Dragoş Voicu.

Compania de Apă S.A. Buzău implementează „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Buzău, în perioada 2014 – 2020”, finanțat din Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), care are ca scop îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare în localitățile din aria proiectului, în vederea îndeplinirii obligațiilor stabilite prin Tratatul de Aderare și Directivele Europene relevante, dar și pentru a asigura populației condiții mai bune de viață și sănătate.

În ce priveşte zona Siriului, prima acţiune în cadrul programului de investiţii a fost demarată în luna august a anului 2022, când în localitatea Siriu, a avut loc prezentarea uneia dintre cele mai importante stații de tratare a apei din județul Buzău, eveniment organizat de către COMPANIA DE APĂ S.A. Buzău, care a avut drept scop evidențierea aspectelor activității Stației de Tratare Apă Potabilă de la Siriu și procesele tehnologice de tratare a apei brute ce provine din lacul de acumulare Siriu.

Concluziile evenimentului, la acea dată: Discuțiile au fost centrate către identificarea de soluții cât mai eficiente pentru valorificarea potențialului uriaș pe care îl are Barajul Siriu, al doilea ca mărime din România; S-a susținut crearea unei parteneriat între Consiliul Județean- Prefectură-Compania de Apă S.A. Buzău în vederea exploatării resursei de apă din Barajul Siriu, potrivit proiectului realizat în anul 2008, care prevedea alimentarea cu apă a circa 80 la sută dintre localitățile județului Buzău; În anul 2008, proiectul prin care apa potabilă din barajul Siriu asigura alimentarea prin stația de tratare a apei Siriu (proiectată în 1975) era destinat pentru circa 300.000 de locuitori; În acest moment, Stația de Tratare Apă Potabilă Siriu funcționează la 40 la sută din capacitate; Autoritățile prezente au subliniat că, potrivit datelor actuale, dacă acest proiect din 2008 ar fi fost aplicat, prețul metrului cub de apă potabilă plătit de consumatorii județului Buzău ar fi fost în prezent sub 3 lei/metru cub; În 2023, Compania de Apă S.A. Buzău va aloca fondurile necesare actualizării proiectului realizat în 2008, întrucât cel mai important lucru este că apa potabilă din barajul Siriu reprezintă unica alternativă pentru județul Buzău în cazul în care se va adeveri ceea ce anunță OMS – „noua pandemie a lumii va fi criza apei potabile”.

Stația de Tratare Apă Potabilă de la Siriu a fost modernizată în 2015 în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, valoarea totală a investiției de modernizare fiind de 13.120.748,12 lei (inclusiv TVA). Apa tratată în stație provine direct din lacul de acumulare de la Siriu, situat la câteva zeci de metri față de aceasta. Stația deține un rezervor de 500 m3 de apă și asigură apa potabilă pentru localitățile Siriu și Nehoiu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker