Economic

2021, cel mai bun din ultimii 30 de ani în agricultura buzoiană

2021 poate fi declarat un an foarte bun în agricultura din județul Buzău, din punctul de vedere al produc­țiilor. Comparativ cu anul 2020, în care fermierii buzoieni au fost grav afectați de secetă, producțiile din anul 2021 sunt remarcabile. La grâu, producția a depășit 330.000 de tone pe o suprafață de 62.653 hectare, înregistrând un record în ultimii 30 de ani, de 5.375 kilograme la hectar. ,,În mod clar este cea mai bună producție din toate timpurile pe județul Buzău la media pe hectare”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Buzău. Și producția la porumb a fost bună, dar nu la fel ca cea din anul 2018, când a fost înregistrat recordul în județul Buzău. Prin urmare, producția din 2021 este plasată pe locul doi la nivelul județului. ,,2021, pentru orz, grâu a fost unul dintre cei mai spectaculoși ani din ultimii cel puțin 30 de ani”, a mai spus Florea.

Dacă până acum seceta i-a împiedicat pe cei mai mulți fermieri să însă­mânțeze o suprafață mai mică de rapiță în toamnă, condițiile bune din anul trecut au condus către înființarea a aproximativ 20.000 de hectare, cum nu s-a mai întâmplat.

Producțiile bune din anul trecut se datorează, paradoxal, și secetei prin care a trecut Buzăul. Anul 2020 a fost o lecție pentru fermierii buzoieni care au intrat în 2021 mult mai pregătiți pentru a face față secetei. Cei mai mulți fermieri au executat foraje și au cumpărat instalații de irigare, chiar și prin picurare. În prezent, în Buzău se irigă aproximativ 20 la sută din totalul terenurilor. Este adevărat că, în 2021, fermierii nu au fost nevoiți să folosească prea mult aceste irigații, deoarece județul nostru nu s-a mai confruntat cu secetă.

Cu toate că în ultimii ani efectivele de animale au scăzut dramatic, la nivelul de județului Buzău nu stăm foarte-foarte rău. La sfâr­șitul anului 2021, erau 50.904 capete bovine, dintre care 28.763 vaci și 125.691 porcine. Numărul ovinelor include Buzăul într-un top 10 la nivel național, cu 276.008 capete. Buzăul nu stă rău nici la apicultură, aproape 94.000 de familii de albine fiind în top 3 la ni­vel național.

Și sectorul pomicol a fost în atenția Direcției pentru Agricultură Jude­țeană Buzău. Anul trecut au fost eliberate zece autorizații de plantare pomi și arbuști fructiferi, pentru o suprafață de 40,69 hectare, șase autorizații de defrișare plantații pomicole pentru suprafața de 23,58 de hectare și 66 autorizații de tăiere nuci răzleți.

Agricultura ecologică, un segment foarte important atât la nivel național, cât și la nivel internațional, a înregistrat o suprafață de 3987,64 hectare, dublu comparativ cu anul trecut, cu 153 de operatori. ,,Acest lucru se întâmplă și datorită colegilor mei, pentru că am făcut foarte multă promovare la nivel de județ pentru  a trece foarte multe suprafețe în agricultura ecologică (…) Sperăm ca anul acesta iarăși să dublăm această cifră”, mai spune Florea.

Anul tranzacțiilor agricole

Pe lângă producțiile bune obținute anul trecut, Buzăul s-a remarcat și în privința vânzării terenu­rilor agricole. Pe tot parcursul anului 2021, județul nostru s-a aflat în Top 3 cele mai multe vânzări de terenuri agricole, cu excepția lunii septembrie, în care Buzăul a fost ,,vicecampion național” la astfel de tranzacții. Pe tot parcursul anului au fost vândute 3.747 hectare de teren.

Noua legislație – care prevede ca pentru vânza­rea unui hectar de pământ fermerii să aibă minim cinci ani de cetățenie română, să aibă domiciliul în zona ­res­pectivă și să aștepte cel puțin 90 de zile până la tranzacționarea terenului – a afectat numărul dosa­relor de tranzacțio­nare, dar acesta nu este un lucru rău, spune Florea.

Cosmin Florea

,,În anul 2020 am avut un număr de 7.731 dosare la Direcția Agricolă, cu o suprafață de 4.597 de hectare. În anul 2021 au fost doar 5.823, cu aproximativ 3.747 de hectare. Observăm o diminuare a acestui lucru și asta noi o punem pe seama faptului că legislația a venit mai mult către fermieri, către cei importanți, și mai puțin către samsari, care speculau terenul. Dați-mi voie să cred că legislația, chiar dacă la început ni s-a părut foarte greoaie, chiar și pentru noi, care o gestionăm, să știți că foarte mulți fermieri au recunoscut că este o lege bună, cu toate că, pentru vânzarea unui hectar de pământ, va trebui să treacă 90 de zile, pentru că atât durează tot acest procedeu, dar care elimină foarte mulți oportuniști care speculează terenul. Această legislație filtrează foarte mult fermierii, pentru că trebuie să ai minim cinci ani cetățenie și să fii domiciliat în zona respectivă, ceea ce a generat mult mai puține dosare de vânzare a terenului. Eu spun că este un lucru bun acesta și vedem, la nivel de persoane juridice, în anul 2021 am avut 327, în 2019 am avut 1.100. Persoane fizice: 5.496, față de 6.631”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricola Buzău.

De la o lună la alta au fost înregistrate noi tranzacții, iar proprietarii au cerut sume mai mari, sau mai mici, în funcție de amplasarea terenului sau de localitate. Concret, cele mai multe tranzacții au fost efectuate în localitatea Ziduri, unde au fost ­vân­dute 306 hectare, dar prețul maxim a fost de 4 lei pe metrul pătrat. Cea mai mare tranzacție a fost înregistrată la prețul de 60 lei, în extravilanul localității Vernești, unde zece tere­nuri au făcut obiectul actului de vânzare-cumpărare, pentru o  suprafață totală de 36 hectare.

De asemenea, prețuri mari au mai fost înregistrate și în localitățile Gălbinași și Merei. Aici prețul maxim al unui teren agricol a ajuns și la 30 de lei pe metrul pătrat, fiind vân­­dute 57,11 hectare, respectiv 56,17 hectare în Merei. La polul opus, localitățile care au înregistrat cele mai mici prețuri sunt Vintilă Vodă, Valea Salciei și Bozioru. Aici prețul a variat de la 1 la 1,3 lei pe metrul pătrat.

Cu toate acestea, au fost și zone care nu au prezentat interes pentru tranzacțiile agricole. Este vorba despre localitățile din zona de munte a județului (Buda, Colți, Largu, Cănești, Cătina, Mânzălești, Murgești, Odăile, Pardoși).

,,Cea mai tranzacționată comună a fost Ziduri, cu 306 ha. Observăm la Glodeanu-Siliștea sau la Gălbinași, avem un preț maxim de 29,36 de lei pe metrul pătrat. Asta înseamnă că un hectar s-a vândut cu 290.000 lei. S-au vândut doar cu 10.000 de lei, cel mai mic preț. Contrastele sunt foarte mari, contează foarte mult și poziția tere­nului. Atât poziția terenului, dacă e mai la șosea, dacă e mai în spate, dacă cineva dorește neapărat să facă investiție în zona res­pectivă, atunci oferă un preț mult mai mare, pentru a putea achiziționa cât mai repede. Sunt diverse situa­țiile. Dar avem și situații când avem zero hectare la anumite localități. În ge­ne­ral la localitățile de munte: Unguriu, Buda, Cănești, Cătina, Largu, cu toate că Largu este o comună de câmp și ar trebui să aibă alt specific, dar intră în această categorie, unde nu am avut nici un dosar de vânzare a terenului”, a conchis Cosmin Florea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker