marți, 13 aprilie 2021

20 de lucruri pe care le poți face în timpul liber fără să cheltui (prea mulți) bani

Ce să fac în timpul liber? Este întrebarea pe care și-o pun multe persoane în acest an. Rutina multor oameni s-a schimbat de la startul pandemiei, iar mulți încă sunt în căutare de idei.

Este adevărat că iarna nu-i ca vara, cum nici viața în pandemie nu poate fi identică cu cea de dinainte, dar asta nu înseamnă că nu există activități recreative și plăcute, care te pot ajuta să scapi de plictiseală, fără să fie nevoie să cheltui prea mulți bani…

 1. Învață ceva despre alimentație și apoi vezi dacă poți să renunți la un obicei nesănătos în fiecare lună. Provoacă-ți prietenii să facă și ei la fel!
 2. Învață să folosești o aplicație. Urmărește tutoriale și practică ceea ce înveți pentru că altfel, vei uita tot. Trebuie să existe ceva care să te intereseze… editare audio/foto/video, text, grafică 3D etc.
 3. Scrie ceva, pe hârtie sau în mediul digital. Fie că-ți faci un jurnal, începi să schițezi o poveste sau că îți faci un blog. Se spune trecerea gândurilor pe hârtie este o experiență care îți poate schimba viața.
 4. Fă mișcare: aleargă, ridică greutăți sau practică un sport. Totul este să-ți faci o disciplină și să-ți rezervi cel puțin 3 zile pe săptămână pentru astfel de activități.
 5. Sună-ți bunicii sau rudele cu care nu ai mai vorbit recent (nu se pun mesajele de pe rețelele de socializare).

 1. Revezi și organizează pozele vechi. Cu siguranță, vei depăna amintiri de care uitaseși. Apoi, ia legătura cu unii dintre cei implicați în acele momente, dacă acest lucru este posibil.
 2. Actualizează-ți CV-ul, chiar dacă nu ești neapărat în căutarea unui loc de muncă. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie de el și în plus, atunci când îl răsfoiește fără presiune, e posibil să-l vezi altfel decât atunci când ești presat de timp să-l optimizezi.
 3. Mergi într-un loc frumos, pentru a admira o priveliște liniștitoare. Folosește bicicleta (și nu uita să porți casca) sau mergi pe jos. Profită de ocazie pentru a lua o pauză de la ecrane și de la internet.
 4. Crește o plantă, chiar una comestibilă, dacă se poate. Dacă nu ai curte, măcar un pervaz însorit tot ar trebui să ai. Poți începe cu busuioc, cimbru, ridichi, ceapă, mentă și așa mai departe.
 5. Fă-ți un test de ADN pentru a-ți descoperi etnicitatea, regiunile din care provin strămoșii tăi și arborele genealogic al familiei din care te tragi.

 1. Începe să înveți o limbă străină. Fie că aprofundezi o limbă cu care ești familiarizat, fie că înveți ceva nou, o astfel de experiență te va ajuta cel puțin să te destinzi. Dacă ai ocazia, exersează cu vorbitori nativi.
 2. Începe să-ți dezvolți o abilitate, fie că e vorba de a cânta la un instrument sau de a efectua trucuri cu cărți de joc. Da, pentru începători, este greu, dar dacă în fiecare zi avansezi câte un pic, peste un an de zile vei ajunge departe.
 3. Citește o carte, fie dintr-un domeniu care te pasionează, fie explorează ceva complet diferit. Nu trebuie neapărat să dai bani pe cărți, pentru că le poți împrumuta.
 4. Fă curățenie și ordine, mai ales acolo unde nu ai mai făcut de mult sau în locurile în care niciodată nu-ți place să faci curat.
 5. Gătește ceva ce nu ai mai gătit niciodată. Dacă ai ceva experiență, nu te da înapoi de la rețetele care par a fi ceva mai complexe, ci procură-ți ingredientele și apoi apucă-te de treabă. Vei fi surprins de rezultat!

 1. Joacă un joc de societate cu persoanele cu care locuiești: Catan, Monopoly etc. Alternativ, poți apela la șah, table, remi, jocuri de cărți sau orice găsești prin casă.
 2. Ieși la un picnic, chiar și dacă ești singur. Îți va prinde bine o astfel de experiență după atâta stat în casă…
 3. Încearcă să-ți retușezi sau repari hainele. Începe cu mici activități de croitorie, cum ar fi coaserea unui nasture sau alte lucruri de acest fel. Găsești mii de tutoriale pe net.
 4. Desenează sau pictează ceva. Dacă ai talent, nu ai nevoie de sfaturi, dar dacă nu știi de unde să începi, te poți ghida după anumite instrucțiuni de pe YouTube.
 5. Încearcă-ți norocul jucând Loto România online. Dar dacă nu ai răbdare până la următoarea extragere, încearcă și loteriile din alte țări. Da, poți juca. Altfel, de ce crezi că ar intra atâția români pe pagina de verificare Loto Italia.
loading...