Sănătate

175 de buzoienii cu afecțiuni cardiovasculare au beneficiat în acest an de proceduri intervenționale în Spitalul Județean

În contextul epidemiologic actual, activitatea din Centrul de Cardiologie Intervențională din cadrul S.J.U. Buzău se menține la cote ridicate.

„În ciuda acestei pandemii cauzate de virusul SARS-COV-2, activitatea Centrului de Cardiologie22 Intervențională din cadrul S.J.U. Buzău nu s-a oprit, chiar dacă în unele momente, din motive de siguranță epidemiologică, am fost nevoiți să amânăm unele proceduri. Scopul nostru este siguranța, atât a personalului medical cât și a pacienților pe care îi tratăm”, transmit reprezentanții SJU Buzău.

Astfel, de la începutul anului și până în prezent, 175 de pacienți cu afecțiuni cardiovasculare au beneficiat de aceste proceduri intervenționale – coronarografie, arteriografie periferică și angioplastie percutană coronariană sau periferică.

Ce proceduri se folosesc în cea mai mare unitate medicală buzoiană

Coronarografia este considerată a fi standardul de aur în evaluarea și verificarea cu exactitate a condiției arterelor coronare (vasele care alimentează inima) și depistarea eventualelor îngustări (ste­noze) sau ocluzii care pot compromite fluxul de sânge al mușchiului cardiac (provocând ischemie) și pot cauza durere toracică (angină) sau infarct miocardic.

Arteriografia periferică este o procedură minim invazivă recomandată preponderent pentru explorarea arterelor membrelor inferioare (artera iliacă, artera femurala, poplitee sau arterele gambei), dar și al altor artere responsabile cu irigarea membrelor superioare sau a altor organe interne. Această intervenție este recomandată pacienților cu suspiciune de arteriopatie periferică, afec­țiune care presupune depu­nerea de plăci ateromatoase pe pereții arterelor din zona periferică.

Procedura minim invazivă presupune o puncție pe artera femurală sau radială, unde se va monta o teacă. Prin această teacă (un tub mic subțire de plastic), se va introduce un cateter (o sondă). Cateterul va fi ghidat prin vasele de sânge până în zona vizată pentru investigare. Aici, medicul cardiolog va injecta substanță de contrast. Astfel se pot observa eventualele blocaje în calea curgerii normale ale sângelui.

În funcție de rezultat, medicul poate recomanda fie tratament medicamentos, fie tratament intervențional, prin dilatarea zonei stenozată cu balon sau stent. Durata procedurii este în medie de 30-60 minute, dar poate dura chiar și mai multe ore în funcție de complexitatea procedurii; se efectuează cu anestezie locală, iar pacientul va trebui să stea internat minim 24 de ore.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker